# SBI Clerk 2018: Quantitative Aptitude Quiz for Prelims – 22

0
(0)

Hello and welcome to exampundit. Here is a set of Quantitative Aptitude Quiz on Time & Distance for Prelims exam of SBI Clerk 2018.

1. Varun goes to college at the rate of 5/2 km/hr and reaches 6 min late. If he travels at the speed of 3 km/hr, he is 10 min early. The distance between the college and his house is?
1) 4
2) 5
3) 3
4) 6
5) none of these

Option: 1

Explanation: X = distance
X/ 5/2 – X/3 = 16 /60
2X/5 – X/3 = 16/60 so, X = 4

2. In a race of 800 m Sheetal can beat Ravina by 40m. In a race of 500 m Ravina can beat Koyel by 5 m. In a race of 200 m Sheetal will beat Koyel by?
1) 11.9
2) 12.5
3) 13.9
4) 14.5
5) none of these

Option: 1

Explanation: Sheetal: Ravina = 800: 760
= 20: 19
Sheetal: Ravina: Koyel = 2000: 1900: 1881
Ravina: Koyel = 500: 495
= 100: 99
Sheetal : Koyel = 2000 : 1881
( 2000 – 1881) = 119
In 200 meter race Sheetal beats Koyel by = 119/ 2000 * 200 = 11.9

3. Rahul, Rincon and Ravi start together from the same place to walk round a circular path length 12 km. Rahul walks at the rate of 4 km/hr, Rincon 3 km/hr and Ravi 3/2 km/hr. They will meet together at the starting place at the end of?
1) 24h
2) 20 hr
3) 18 hr
4) 22 hr
5) none of these

Option: 1

Explanation: Rahul walks = 12/ 4 = 3 hr Rincon walks = 12 / 3= 4 hr Ravi walks= 12 * 2/3 = 8 hr
L.C.M of 3, 4 and 8 is 24

4. Juhi travels a distance of 24 km at 6 km/hr, another distance of 24 km at 8 km/hr and a third distance of 24 km at 12 km/hr. Her average speed for the whole journey is?
1) 6
2) 8
3) 7
4) 10
5) none of these

Option: 2

Explanation: 24 /6 = 4 hr 24/8 = 3 hr 24/12 = 2 hr
Average time= 4 + 3 + 2 = 9 hr
Average distance = 24 +24+ 24 = 72 km
Average speed of whole journey= 72 / 9 = 8 km/hr

5. Walking at three fourth of his usual speed, Rohan covers certain distance in 2 hours more than the time he takes to cover the distance at his usual speed. The time taken by him to cover the distance with his usual speed is?
1) 6
2) 4
3) 5
4) 3
5) none of these

Option: 1

Explanation: 4T/ 3 – T = 2
T=6

6. Ronaldo starts from Kolkata to go to Mumbai . At the same time Messi starts from Mumbai to Kolkata. If after meeting each other Ronaldo and Messi took 16 and 25 hours more respectively to reach their destinations, the ratio of thei9r speed is?
1) 4: 5
2) 5: 4
3) 3: 4
4) 4: 3
5) none of these

Option: 2

Explanation: Time ratio of Ronaldo: Messi = Root of 16: Root of 25 = 4: 5
Speed ratio of Ronaldo: Messi = 5: 4

7. Ola traveling at a speed of 40 km/hr can complete a journey in 9 hours. How long will it take to travel the same distance at 60 km/hr?
1) 6 hr
2) 5 hr
3) 4 hr
4) 8 hr
5) none of these

Option: 1

Explanation: Distance = Speed * Time = 40 * 9 = 360
Required time = 360 / 60 = 6 hr

8. Uber travels a distance of 75 km at the speed of 25 km/hr. It covers the next 25 km of its journey at the speed of 5 km/hr and the last 50 km of its journey at the speed of 25 km/hr. What is the average speed of Uber?
1) 15.5
2) 17.5
3) 15
4) 20
5) none of these

Option: 3

Explanation: 75/ 25 + 25/5 +50/25
= 3 + 5 + 2 = 10

Average speed of Uber= 150 / 10 = 15

9. A bus covers 224 km in 4 hours; the average speed of auto is ¼ the average speed of bus. How much distance will the auto cover in 7 hours?
1) 94 km
2) 96 km
3) 98 km
4) 95 km
5) none of these

Option: 3

Explanation: Speed of bus = 224 / 4= 56 km/hr
Average speed of auto = 56 * ¼ = 14 km/hr
Required distance = 14 * 7= 98 km

10. Arjuna and Karan are standing on opposite ends of a bridge of 1200 meters long. If they walk towards each other at the rate of 5 m/ min and 10 m/ min respectively, in how much time will they meet each other?
1) 60
2) 70
3) 80
4) 90
5) none of these

Option: 3

Explanation: Average speed= 10+ 5 = 15 [; as opposite direction] Time required= 1200/ 15 = 80 hr

Regards

Team Exampundit

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?