English Quiz for Upcoming IBPS Bank Exams – Set 44 | Fillers & Idioms

Hello and welcome to exampundit. Here is a set of English Language Quiz for the upcoming IBPS Exams 2017.

DIRECTIONS (Qs. 1-5): Pick out the most effective pair of words
from the given pair of words to make the sentence / sentences meaningfully
complete.
1. Many people take spirituality very seriously and ______ about
those who don’t, worrying about them and ______ them to believe.
(a) think, criticising
(b) pride, appraising
(c) rationalise, enabling
(d) wonder, prodding
(e) ponder, venturing
2. Unless new reserves are found soon, the world’s supply of
coal is being ______ in such a way that with demand continuing to grow at
present rates, reserves will be ______ by the year 2050
(a) consumed, completed
(b) depleted, exhausted
(c) reduced, argument
(d) burnt, destroyed
(e) utilized, perished
3. If you are a ______ you tend to respond to stressful situations,
in a calm, secure, steady and ______ way.
(a) resilient, rational
(b) obdurate, manageable
(c) propitious, stable
(d) delectable, flexible
(e) supportive, positive
4. Management can be defined as the process of ______ organizational
goals by working with and through human and non-human resources to ______
improve value added to the world.
(a) getting, deliberately
(b) managing, purposefully
(c) targeting, critically
(d) realizing, dialectically
(e) reaching, continuously
5. If you are an introvert, you ______ to prefer working
alone and, if possible, you will ______ towards projects where you can work by
yourself or with as few people as possible.
(a) like, depart
(b) advocate, move
(c) tend, gravitate
(d) express, attract
(e) feel, follow
Sponsored


(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

DIRECTIONS (Qs. 6-10) :In each of the following sentences,
an idiomatic expression or a proverb is highlighted. Select the alternative
which best describes its use in the sentence.
6. Although Ravi felt lonely in his fight against the wrong,
he decided to take the bull by the horns.
(a) Ravi decided to convince others of his stance
(b) Ravi decided to give up his fight
(c) Ravi decided to put forward all his courage and strength
(d) Ravi decided to apologize for his actions
(e) None of these
7. As the situation got out of control, the speaker of the parliament
tried to put oil over troubled waters.
(a) The speaker tried to calm the situation
(b) The speaker tried to take advantage of the situation
(c) The speaker jumped into the fight
(d) The speaker remained indifferent to the situation
(e) None of these
8. The researcher tried his best to explain the importance
of his new discovery to the panel members but soon realized that he was casting pearls before a swine.
(a) He realised that the panel members would take his suggestions
seriously
(b) He realised that he disclosed the information to a greedy
panel
(c) He realised that he had come to the right group of people
(d) He realised that the panel members can not appreciate his
findings
(e) None of these
9. The chairman had to
eat a humble pie
after the workers decided to go on strike to protest
against the biased promotions.
(a) The chairman politely refused to take the promotion orders
back
(b) The chairman gave up his pride and apologized for the
mistake
(c) The chairman had to face defeat by a group of ordinary workers
(d) The chairman’s career was tinted due to the allegations of
biased promotions
(e) None of these
10. The bankrupt organisation has been handed over to its
new owners, lock, stock and barrels.
(a) Only a few departments of the bankrupt organisations have
been taken over by the new owners
(b) The new owners have bought the bankrupt organisation for
a very nominal amount
(c) The owners have bought the bankrupt organization in a
hurry
(d) The new owners have completely taken over the bankrupt
organisation

(e) None of these

Answers:
1. (d)
2. (b)
3. (a)
4. (e)
5. (c)
6. (c)
7. (a)
8. (d)
9. (b)
10. (d)

Sponsored


(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Regards

Team ExamPundit