Topicwise Banking Awareness Quiz – Set 2 – Types of Banks in India


Hello and welcome to exampundit. Since IBPS PO, Insurance & other Bank PO Exams are nearing, we will be providing regular Topicwise Banking Awareness Quiz for upcoming 2017-2018 Bank Exams.

1. What is the FDI limit in
Public Sector Banking?
(a) 25%
(b) 20%
(c) 49%
(d) 40%
(e) 30%
2. What is the maximum FDI Limit
in Private Sector Banking?
(a) 100%
(b) 75%
(c) 74%
(d) 49%
(e) 51%
3. City Union Bank is regarded as
one of the old private sector banks. Because the old private sector banks
existed prior to the nationalization in _______.
(a) 1969
(b) 1959
(c) 1955
(d) 1962
(e) 1961
4. Which of the following is NOT
a new private sector bank?
(a) Axis Bank
(b) IndusInd Bank
(c) ICICI Bank
(d) HDFC Bank
(e) Federal Bank
5. According to the guidelines of
RBI, the minimum paid-up capital for Payments Banks shall be _______.
(a) ₹200 crore
(b) ₹250 crore
(c) ₹500 crore
(d) ₹100 crore
(e) ₹50 crore
6. At present how many Regional
Rural Banks are there in India?
(a) 54
(b) 56
(c) 55
(d) 50
(e) 62
Sponsored


(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

7. The concept of Small Finance
Bank was a recommendation in a report of a committee headed by which Indian
economist?
(a) Urjit Patel
(b) Raghuram Rajan
(c) C Rangarajan
(d) Bimal Jalan
(e) Arvind Subhramanian
8. As per the guidelines, a
Foreign Bank can operate in India if they have a minimum of ___________ in
minimum 3 branches.
(a) $25 million
(b) $20 million
(c) $10 million
(d) $50 million
(e) $15 million
9. The payments banks will be
allowed to accept savings deposits primarily from the un-banked and
under-banked population up to a maximum of ________ an individual cutomer.
(a) ₹50,000
(b) ₹55,000
(c) ₹25,000
(d) ₹99,000
(e) ₹100,000
10. What is the minimum capital
requisite for new on-tap license to set up private bank?
(a) ₹200 crore
(b) ₹100 crore
(c) ₹600 crore
(d) ₹500 crore
(e) ₹400 crore
11. After a Small Finance Bank
reaches ₹500 crore net worth, by what time is it mandatory for the Small
Finance Bank to list its shares in Stock Exchange?
(a) 1 year
(b) 2 years
(c) 3 years
(d) 6 months
(e) There is no such rule
12. Which of the following is
India’s first small finance bank?
(a) Equitas Small Finance Bank
(b) Capital Small Finance Bank
(c) Ujjivan Small Finance Bank
(d) ESAF Small Finance Bank
(e) Utkarsh Small Finance Bank
Answers:
  1. b
  2. c
  3. a
  4. e
  5. d
  6. b
  7. b
  8. a
  9. e
  10. d
  11. c
  12. b

Previous Set: NEFT/RTGS Quiz

Sponsored


(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Regards

Team ExamPundit