Chapterwise Quantitative Aptitude Quiz from Previous Paper for IBPS Clerk 2017 – Ratio


Hello and welcome to exampundit. Here is a set of Chapterwise Quantitative Aptitude Quiz from Previous Paper for IBPS Clerk 2017 based on Ratio.

Advertisement


(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

1. Box A contains wheat worth ₹ 30 per kg and box B contains
wheat worth ₹ 40 per kg. If both A and B are mixed in the the ratio 4:7 then
the price of mixture per kg is (IBPS
Clerk 2015)
(a) 36.36
(b) 35.80
(c) 42.50
(d) 31.30
(e) None of these
2. Sush was thrice as old as Poonam 6 years back. Sush will
be 5/3 times as old as Poonam 6 years hence. How old is Poonam today? (IBPS Clerk 2015)
(a) 20
(b) 14
(c) 12
(d) 15
(e) None of these
3. a/3= b/4=c/7 then find (a+b+c)/c. (IBPS Clerk 2015)
(a) 7
(b) 2
(c) 1/2
(d) 1/7
(e) None of these
4. A, B and C enter into a partnership in the ratio 7/2 : 4/3
: 6/5. After 4 months, A increase his share 50%. If the total profit at the end
of one year be ₹21,600; then B’s share in the profit is : (IBPS Clerk 2015)
(a) ₹ 2100
(b) ₹ 2400
(c) ₹ 3600
(d) ₹ 4000
(e) None of these
5. The respective ratio between the present age of Manisha and
Deepali is 5 : X. Manisha is 9 years younger than Parineeta. Parineeta’s age
after 9 years will be 33 years. The difference between Deepali’s and Manisha’s
age is same as the present age of Parineeta. What will come in place of X? (IBPS Clerk 2015)
(a) 23
(b) 39
(c) 15
(d) Cannot be determined
(e) None of these
6. A vessel contains milk and water in the ratio of 4:3. If
14 litres of the mixture is drawn and filled with water, the ratio changes to
3:4. How much milk was there in the vessel initially? (IBPS Clerk 2015)
(a) 24
(b) 32
(c) 40
(d) 48
(e) None of these
7. Age of X is six times that of Y. After 4 years, X is four
times elder to Y. What is the present age of Y ? (SBI Clerk 2015)
(a) 4 years
(b) 5 years
(c) 6 years
(d) 7 years
(e) None of these
8. In a certain school, the ratio of boys to girls is 7 : 5.
If there are 2400 students in the school, then how many girls are there ? (SBI Clerk 2015)
(a) 500
(b) 700
(c) 800
(d) 1000
(e) None of these
9. Pure milk costs ₹20 per litre. After adding water the
milkman sells the mixture at the rate of ₹18 per litre, thereby making a profit
of 25%. In what ratio does he mix the two? (IBPS
SO 2015)
(a) 18 : 7
(b) 18 : 5
(c) 12 : 7
(d) 12 : 5
(e) None of these
10. The ratio of the salaries of A and B is 8 : 9. If A’s
salary is increased by 50% and B’s salary is reduced by 25%, their ratio
becomes 16 : 9. What is the salary of A ?
(IBPS PO 2015)
(a) ₹ 22000
(b) ₹ 28500
(c) ₹ 37000
(d) Cannot be determined

(e) None of these
Sponsored


(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Answers:

1. A

2. C

3. B

4. D

5. E

6. B

7. C

8. D

9. A

10. D

Sponsored


(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Regards

Team ExamPundit