Full Set of Questions Asked in IBPS RRB Clerk Prelims 2019 | 17th & 18th Aug All Slots

Questions in IBPS RRB Clerk Prelims 2019: Dear Friends, Institute of Banking Personnel Selection has conducted the online prelims examination. Already we have given the Detailed Exam analysis of IBPS RRB Clerk Prelims 2019. Here we have given the list of questions asked in IBPS RRB Clerk Prelims 2019 Examination.

Reasoning Questions Asked in IBPS RRB Clerk Prelims (Held on 18th Aug 2019 – All Slots):

Seating Arrangement-1:

Direction (1 to 3): A certain number of people are sitting in a straight line facing North. A sits 8th from the left end of the line. Only 4 people sits between A & E. B sits second to the left of E. G sits 4th to the right of B. As many people sit between A & G as between G & K. J sits 3rd to the right of K. The number of people sitting between A & B is same as that sitting to the right of J.

1). How many persons are there in total?

  1. 29
  2. 27
  3. 28
  4. Cannot be determined
  5. 25

Ans: 27

2). How many persons are sitting to the right of J?

  1. 4
  2. 6
  3. 11
  4. 7
  5. 2

Ans: 2

3). If Q sits 3rd to the left of K, then what is the position of Q from G?

  1. 6th to the right
  2. 3rd to the right
  3. None of these
  4. Immediate Left
  5. 4th to the right

Ans: 4th to the right

Seating Arrangement-2:

Direction (4 to 8):

Eight persons are sitting around the rectangular table in such a way that four of them are sitting at four corners of the table and the remaining four are sitting in the middle of each of the four sides. Those who sit at the four corners are facing away from the centre of the table while those who sit in the middle of the sides are facing towards the centre of the table.

J sits at one of the corners of the table. Only one person sits between J and K (either from the left or from the right). M sits to the immediate right of K but not immediately next to J. Only three persons sits between P and Q. R sits second to the right of Q. S sits second to the right of X.

4). Which of the following information is true?

  1. P faces the centre
  2. J sits second to the right of S
  3. S and K face outside
  4. K is an immediate neighbor of Q
  5. All true

Ans: All true

5). How many are sitting between S and J when counted from the right of S?

  1. None
  2. One
  3. Three
  4. Two
  5. More than three

Ans: One

6). Who sits 3rd to the right of R?

  1. J
  2. P
  3. X
  4. S
  5. K

Ans: X

7). Who among the following is an immediate neighbor of X?

  1. Q
  2. R
  3. J
  4. P
  5. K

Ans: P

8). Who among the following does not belong to the group?

  1. M
  2. Q
  3. P
  4. S
  5. R

Ans: S

Puzzles-1:

Direction (1 to 5):

Seven people visited a city in 7 different months of the same year i.e. January, February, March, April, August, September and December. No other person visited the city during the same year. A visited the city in a month having 31 days in one of the months after April. Only 2 people visited the city between A & P. Q visited the city in the month immediately before P. Only 2 people visited the city between Q & B. R visited the city in one of the months having less than 31 days. C visited the city in one of the months after P but before S.

January Q
February P
March C
April B
August A
September R
December S

 

1). Who visited the city immediately before R?

  1. S
  2. A
  3. Q
  4. P
  5. B

Ans: A

2). Which of the following is TRUE?

  1. Only 2 people visited the city between Q & S
  2. No one visited the city between R & C
  3. None of these
  4. B visited in April
  5. C visited the city in a month having 30 days

Ans: B visited in April

3). Who visited in the month of December?

  1. B
  2. C
  3. A
  4. Q
  5. S

Ans: S

4). Find the ODD ONE OUT?

  1. P, April
  2. A, December
  3. R, January
  4. B, September
  5. Q, March

Ans: R, January

5). How many people visited between C & R?

  1. 0
  2. 1
  3. More than 3
  4. 3
  5. 2

Ans: 2

Puzzles-2:

Direction (6 to 8):

Six persons J, K, L, R, S and T are going for a meet. J is older than T but younger than K. R is younger than T. L is older than only S. the age of the one, who is the third youngest is 17 years and the age of one, who is the second oldest is 29 years.

K Oldest
J (29)
T
R (17)
L
S Youngest

 

6). If the sum of the ages of J and L is 45 years and the sum of the ages of S and R is 29 years. What is the difference in the ages of S and L?

  1. 3 years
  2. 5 years
  3. 7 years
  4. 4 years
  5. 1 years

Ans: 4 years

7). R is older than _____.

  1. Only K
  2. Only T
  3. Both S and L
  4. Both K and S
  5. None

Ans: Both S and L

8). What is the possible age of T?

  1. 21 years
  2. 15 years
  3. 32 years
  4. 13 years
  5. 19 years

Ans: 21 years

Puzzles-3:

Direction (9 to 14):

Seven boxes are placed on above another in the stack formation. Box N is kept immediately below V. Three boxes are placed between N and L. Only two boxes are kept between L and M. S is kept at one of the positions above M. More than three boxes are kept between S and K. B is kept immediately above K.

S
V
N
M
B
K
L

9). How many boxes are there below K?

  1. More than three
  2. Three
  3. Two
  4. None
  5. One

Ans: One

11). If all the boxes are arranged from the top to bottom in alphabetical order, then the position of how many boxes will remain unchanged?

  1. One
  2. Two
  3. Three
  4. More than three
  5. None

Ans: One

12). Which of the following does not belong to the group?

  1. SN
  2. KM
  3. VM
  4. BL
  5. NB

Ans: KM

13). Which of the following statement is true with respect to the arrangement?

  1. M is kept at the top position
  2. None is true
  3. Only one box is kept between L and K
  4. N is kept at the third position from the top
  5. S is kept immediately above N

Ans:  N is kept at the third position from the top

14). Which box is kept immediately above V?

  1. M
  2. S
  3. N
  4. L
  5. None

Ans: S

Puzzles-4:

Direction (15 to 19):

Seven persons are having birthdays in a different months January, March, April, May, June, July and August. B was born in a month having 30 days only. Only two persons are born between B and D. C was born immediately before F. Neither C nor F was born in May. As many persons were born before C as many after G. A was born in one of the months before E.

January C
March F
April B
May A
June E
July D
August G

15). How many persons were born after B?

Ans: Four

16). Find the one who does not belong to the group?

Ans: F-June

17). Who was born immediately after A?

Ans: E

18). In which of the following month was F born?

Ans: March

19). Which of the following is true?

Ans: All True

Check Here for IBPS RRB Office Assistant Prelims Expected Cut Off 2019

Syllogism:

  1. If only conclusion I follows
  2. If only conclusion II follows
  3. If either conclusion I or II follows
  4. If neither conclusion II nor II follows
  5. If both conclusions I and II follows

1).

Statements:

All board are pillows

No pillow is a cushion

Only a few cushions are drapes

Conclusion:

  1. All drapes can never be pillows
  2. No board is a cushion

Ans: both conclusions I and II follows

2).

Statements:

All arts are crafts

All crafts are painting

Only a few paintings are movies

Conclusion:

  1. All movies can never be crafts
  2. At least some paintings are arts

Ans: only conclusion II follows

3).

Statements:

No machine is a robot

All robots are toads

Only a few toads are bears

Conclusion:

  1. All bears can never be robots
  2. All machine can never be toads

Ans: neither conclusion II nor II follows

4).

Statements:

Only a few guns are swords

No sword is a telephone

Conclusion:

  1. Some guns are telephone
  2. No gun is a telephone

Ans: either conclusion I or II follows

Blood Relation:

Direction (1 to 3):

B has only two children. A is the mother of B. C is married to the only daughter of B. C is the only child of F. C is the brother in law of G. H is married to G. J is the mother in law of H.

1). How is J related to A?

Ans: J is daughter in law of A

2). If D is the child of J, then how is F related to D?

Ans: Father in law or Mother in law or can’t be determined

Alphabet & Number Series:

Direction (1 to 5):

CAN RUG TIP JOY PET

1). If “D” is added before each of the given words, then how many words will form meaningful English Words?

  1. 1
  2. 3
  3. 2
  4. 0
  5. More than 3

Ans: 1

2). If in each word all the consonants are replaced by just next letter in alphabetical order then in how many words thus formed will more than one vowel appear?

  1. More than 3
  2. 1
  3. 0
  4. 3
  5. 2

Ans: 3

3). If all the words are arranged as per alphabetical order then which word will be second from the right end?

  1. CAN
  2. RUG
  3. TIP
  4. JOY
  5. PET

Ans: RUG

4). If in each words, 1st and 3rd letters are interchanged, then how many meaningful English Words will be formed?

  1. 3
  2. 1
  3. More than 3
  4. 2
  5. 0

Ans: 1

5). How many letters are there in alphabetical order between the 2nd Letter of 2nd word from the left & the 1st Letter of 1st word from the right?

  1. 4
  2. 6
  3. 2
  4. 1
  5. 3

Ans: 4

Direction (6 to 10):

356 769 685 438 875

6). If the first and third digit of the number is interchanged with each other within the number. Which of the following will be the second largest?

  1. 875
  2. 438
  3. 685
  4. 356
  5. 769

Ans: 438

7). Sum of the digit of which number will be the second lowest?

  1. 356
  2. 769
  3. 685
  4. 438
  5. 875

Ans: 438

8). What is the resultant if the third digit of the smallest number is multiplied with the second digit of the largest number?

  1. 56
  2. 42
  3. 64
  4. 25
  5. 24

Ans: 42

9). If all the digits within the number are rearranged in the ascending order. What is the product of all the digits of the largest number?

  1. 96
  2. 280
  3. 240
  4. 90
  5. 378

Ans: 378

10). If “1” is subtracted from all the odd digit in the number. What is the number of the digit which appears twice?

  1. One
  2. Two
  3. Three
  4. More than three
  5. None

Ans: One

Check Here for IBPS RRB Office Assistant Prelims Expected Cut Off 2019

Inequality Questions:

  1. If only conclusion I follows
  2. If only conclusion II follows
  3. If either conclusion I or II follows
  4. If neither conclusion I nor II follows
  5. If both conclusion I and II follows

1).

Statement: F < M = K > E > W > D

Conclusion:

  1. D < M
  2. K > F

Ans: both conclusion I and II follows

2).

Statement:

A > B ≥ C = D ≥ E ≤ F

Conclusion:

  1. A > D
  2. C > F

Ans: only conclusion I follows

3). Statement: L ≥ K < N < Q, S ≤ K

Conclusion:

  1. L ≥ S
  2. S > Q

Ans: only conclusion I follows

4). Statement:

A < M ≤ E ≥ F > K

Conclusion:

  1. F > A
  2. K < M

Ans: neither conclusion I nor II follows

5).

Statements:

Z ≥ F ≥ A > G = R ≤ P ≤ M

Conclusion:

  1. F > P
  2. G < Z

Ans: only conclusion II follows

6).

Statements:

D > F > S ≤ G > V ≥ K

Conclusion:

  1. D > S
  2. F > K

Ans: only conclusion I follows

7). Statements:

Z ≥ F ≥ A > G = R ≤ P ≤ M

Conclusion:

  1. D > S
  2. F > K

Ans: only conclusion I follows

8). Statements:

Z ≥ F ≥ A > G = R ≤ P ≤ M

  1. M > G
  2. G = M

Ans: either conclusion I or II follows

Miscellaneous Questions:

1). If the letters of the word REASON are rearranged alphabetically from left to right, the position of how many letters will remain unchanged after the rearrangement?

  1. 0
  2. 1
  3. 2
  4. 3
  5. More than 3

Ans: 1

2). How many meaningful words can be formed using the 2nd, 4th , 7th and 11th letters of the word TERRITORIAL?

  1. 0
  2. 1
  3. 2
  4. 3
  5. More than 3

Ans: 2

3). If “2” is added to all the digits at the even places of the number “95423716” and one is subtracted from all the digits at the odd places, then which of the following digit will not be repeated in the new arrangement?

  1. Only 0
  2. Only 2
  3. Both 0 and 8
  4. Both 2 and 0
  5. All digits get repeated

Ans: Both 2 and 0

4). If the letters of the word PROBLEM are rearranged alphabetically from left to right, the position of how many letters will remain unchanged after the rearrangement?

  1. None
  2. One
  3. Three
  4. Two
  5. More than three

Ans: None

5). If it is possible to make only one meaningful English word from the 1st, 4th, 5th , and 8th letters of the word “SPRAINED”, using each letter only once, the last letter of that word is your answer. If more than one such word can be formed, your answer is X. If no such word can be formed, your answer is Y.

  1. Z
  2. I
  3. X
  4. A
  5. S

Ans: X

Check Here for IBPS RRB Office Assistant Prelims Expected Cut Off 2019

Number Series Questions in IBPS RRB Clerk Prelims 2019 (Held on 18th Aug 2019-3rd Slot):

1). 48, 49, 41, 68, ?

Ans: 4

2). 25, 27, 24, 28, ?

Ans: 23

3). 50, ?, 27, 55, 221, 1769

Ans: 26

Quadratic Equations (18th August 2019 – 3rd  Slot):

1). x2 = 16

y2 + 9y + 20 = 0

Ans: x≥y

2). x2-7x+12=0

y2-7y+10=0

Ans: Can’t  be determined

3). x2-x-2=0

y2+y-2=0

Ans: Can’t  be determined

Number Series Questions in IBPS RRB Clerk Prelims 2019 (Held on 18th Aug 2019-2nd Slot):

1). 18, 13, 23, 40, 66, ?

Ans: 103

2). 640, 1280, 1280, 640, 160, ?

Ans: 20

3). 4, 9, 16, 25, ?, 49

Ans: 36

4). 6, 6, 9, 18, 45, ?

Ans: 135

Number Series Questions in IBPS RRB Clerk Prelims 2019 (Held on 18th Aug 2019-1st Slot):

1). 2, 3, 7, 22, ?, 446

Ans: 89

2). 40, 35, 45, 30, ?, 25

Ans: 50

3). 4, 4, ?, 32, 256, 4096  

Ans: 8

4). 10, ?, 16, 24, 40, 72

Ans: 12

Simplification (18th Aug 1st Slot):

1). 900 ÷ 30 × 60% of ? = 600

Ans: 33.33

2). 163 ÷ 24 × 8? = 2 (?+10)

Ans: 1

4). (1.2 × 12) ÷ 6 + 24.6 = ?3

Ans: 3

5). ? % of 4200 = 1575 × 2

Ans: 75

Application Sums (18th Aug 1st Slot):

1). Length of the rectangle is 20% more than the breadth, side of the square is equal to breadth of the rectangle. Difference between the areas of rectangle and square is 45 m2 . Find the breadth of the rectangle.

Ans: 15

Quadratic Equations (18th Aug 1st Slot):

1). x2 – 9x + 18 =0

y2 = 4

Ans: x>y

2). x2+ x-2 = 0

y2-2y-3=0

Ans: Can’t be determined

3). 6x2+5x+1=0

4y2+4y+1=0

Ans: x≥y

Check Here for IBPS RRB Office Assistant Prelims Expected Cut Off 2019

Number Series Questions in IBPS RRB Clerk Prelims 2019 (Held on 17th Aug 2019):

1). 1, 2, 5, 16, 65, 328, 1957

Ans: 328

2). 4, 11, 25, 46, 74, 129, 151

Ans: 129

3). 84, 96, 83, 95, 80, 94, 81

Ans: 80

4). 3, 5, 8, 17, 33, 58, 94

Ans: 5

5). 2, 4, 11, 38, 102, 227, 443

Ans: 4

6). 5, 4, 7, 20, 79, 396, 2363

Ans: 396

7). 2.1, 1.5, 2.7, 0.9, 3.5, 0.3, 3.9

Ans: 3.5

8). 4, 7, 11, 17, 26, 41, 57

Ans: 41

Simplification Questions Asked in IBPS RRB Clerk Prelims 2019:

1). 23×32÷(90÷?) = √64

  1. 5
  2. 3
  3. 10
  4. 9
  5. 30

Ans: 10

2). [(2×1/4) + 4] ×8 = ? × 10

  1. 15
  2. 4
  3. 10
  4. 5
  5. 3

Ans: 5

3). (? – 0.5) ÷0.2 = 120 ÷ 2

  1. 5
  2. 5
  3. 5
  4. 5
  5. 5

Ans: 12.5

4). 80% of (1.5×4+?) = 24

  1. 27
  2. 24
  3. 34
  4. 25
  5. 14

Ans: 24

5). 60% of ?- √324 = 222

  1. 500
  2. 600
  3. 200
  4. 400
  5. 300

Ans: 400

6). 22.5 ÷ 2.5 × 8 – 12 = ?

  1. 72
  2. 40
  3. 120
  4. 48
  5. 60

Ans: 60

7). 18 × ? = 15 × 2 × 3

  1. 9
  2. 5
  3. 15
  4. 6
  5. 3

Ans: 5

8). 36 + 25 ÷ 0.5 = ? × 43

  1. 5
  2. 1
  3. 3
  4. 5
  5. 2

Ans: 2

9). √(?×4) = ¼ of 82

  1. 8
  2. 64
  3. 32
  4. 24
  5. 16

Ans: 64

10). 16(1/2) – 2(1/2) + 43 = ?

  1. 76
  2. 78
  3. 72
  4. 66
  5. 74

Ans: 78

11). 221 × 3 = ?2 – √169

  1. 44
  2. 36
  3. 34
  4. 26
  5. 24

Ans:  26

12). 12 × ? + 225 = 105 × 5

  1. 45
  2. 15
  3. 25
  4. 50
  5. 35

Ans: 25

Data Interpretation Questions

Study the table given below and answer the questions.

In the table, number of phones serviced by four different service centers A, B, C and D in the 4 months, May, June, July and August is given.

Months Service Centre
A B C D
May 120 137 143 135
June 116 134 102 158
July 129 143 65 153
August 145 128 118 146

1). If centre C Charges Rs. 2000 as servicing fee of each phone, what was the amount collected by centre C in July (in Lakhs)?

  1. 5
  2. 9
  3. 3
  4. 6
  5. 2

Ans: 1.3

2). Out of the number of phones serviced by service centre D in June and July, 64 and 68 respectively were of brand X. What is the difference between the number of phones serviced by service centre D of brands other than brand X in June and July?

  1. 17
  2. 11
  3. 9
  4. 8
  5. 3

Ans: 9

3). Out of the total number of phones serviced by centre B and C together in May, 25% were done for female customers, what is the total number of phones serviced by centre B and C together in May for male customers?

  1. 195
  2. 240
  3. 210
  4. 180
  5. 225

Ans: 210

4). What is the total number of phones serviced by center B in June, July and August together?

  1. 425
  2. 385
  3. 415
  4. 405
  5. 335

Ans:   405

5). What is the respective ratio between the number of phones serviced by center A in June and that in August?

  1. 4 : 5
  2. 2 : 7
  3. 5: 7
  4. 2: 5
  5. 3 : 7

Ans: 4 : 5

Quadratic Equations Questions Asked in IBPS RRB Office Assistant Prelims Exam 2019:

  1. if x < y
  2. if x > y
  3. if x ≤ y
  4. if x ≥ y
  5. if x = y or no relation can be established

1). x2+14x+48 = 0

y2+16y+63=0

Ans: E

2). 2x2-7x+3=0

y2-7y+12=0

Ans: C

3). x2-9x+20=0

y2-15y+54=0

Ans: A

4). x2-17x+72=0

y2-17y+70=0

Ans: E

5). x2-x-42=0

y2+y-30=0

Ans: E

6). x2 – 3x = 10

y2 + 7y = – 10

Ans: D

Application Sums:

1). A is 6 year younger than B. The ratio between B’s present age and C’s present age is 12:5 respectively. If A’s present age is twice C’s present age, what is B’s present age (in years)?

  1. 30
  2. 36
  3. 42
  4. 15
  5. 24

Ans: 36

2). The circumference of circle (A) is 110 cm and that of circle (B) is 132 cm, what is the difference between the radii of the two circles (in cm)?

  1. 7
  2. 5
  3. 5
  4. 14
  5. 1

Ans: 3.5

3). Inlets A and B can fill an empty tank in 36 hours and 60 hours respectively. In how much time will they together fill 1/6th of the tank?

  1. 3 (1/2)
  2. 3 (3/4)
  3. 3 (1/4)
  4. 3 (1/5)
  5. 3

Ans: 3 (3/4)

4). The ratio of the salary of a male and a female is 6:5. Salary of the male increases by 20% and the salary of the female increases by 4%, If the salary of the male becomes Rs.216, then salary of the female will become?

Ans: 156

5). Sum of the price of x pens and (x-2) pencils is Rs. 328. If price of a pen is Rs.20 and the price of a pencil is Rs.4, then what will be the price of (x-3) pens and x pencils?

6). The Discount offered on a product is 20% and the profit earned on that product is 27%. If the marked price of that product is Rs. 637.50, then what is the cost price of that product?

7). A boat covers 36km upstream in 2 hours and 66 km downstream in 3 hours. What is the speed of the boat in still water?

Ans: 20

8). The marked price of a product is Rs. 250 more than the cost price. If 15% discount offered on the marked price and the profit percent on that product is 27.5%, then find the cost price of the product?

9). A train is going in the north direction at a speed of 18 m/s from a point while another train is going in the south direction at a speed of 12 m/s from the same point at the same time. In how much time the distance between both the trains is 367.2 km?

Check Here for IBPS RRB Office Assistant Prelims Expected Cut Off 2019

Reasoning Questions Asked in IBPS RRB Clerk Prelims 2019 (17th August):

Alphabetical Order:

1). How many such pairs of letters are there in the word “MINUTE” each of which has a many letters between them in the word as in the English alphabet (both forward and backward)?

  1. Two
  2. Three
  3. One
  4. More than three
  5. None

Ans: A

Inequality Questions:

  1. Only conclusion I is true
  2. Only conclusion II is true
  3. Either conclusion I or II is true
  4. Neither conclusion I nor II is true
  5. Both Conclusion I and II are true

1). Statement: P ≥E ≥ Z ; R ≤ E

  1. R = P
  2. P > R

Ans: C

2). Statement:  S > V > A > T > Y

  1. Y < V
  2. A > S

Ans: A

3). Statement: K ≤ Q < F ≥ N; R ≥ F

  1. K > N
  2. R > Q

Ans: B

4). E ≥ B = J ≥ K > D

  1. K ≤ E
  2. D > B

Ans: A

Syllogism Questions:

  1. If conclusion I follows
  2. If conclusion II follows
  3. Either conclusion I or II is true
  4. Neither conclusion I nor II is true
  5. Both Conclusion I and II are true.

1). Statement:

Only a few lamps are bottles

No Bottle in a ship

Conclusion:

  1. Some ships are definitely not lamps
  2. All lamps can never be ships

2). Statement:

Only a few Wells are Mats

All Pillows are Mats

Conclusion:

  1. At least Some Pillows are Wells
  2. All Wells can never be Pillow

3). Statement:

All Bamboos are stick

No Bamboo is a dish

Conclusion:

  1. No Stick is a Dish
  2. Some Sticks are Dishes

Coding Decoding Questions:

1). In a certain code language,  “he will say” is coded as ‘1 3 9’, “say to him” is coded as ‘3 5 2’ and “he may do” is coded as ‘8 7 9’. Then, what is the definite code for “will”?

  1. 9
  2. 7
  3. 1
  4. 5
  5. None

Ans: 1

Odd on Out:

2). Four of the following five are alike in a certain way as per the English alphabetical order and thus form a group. Which of the following does not belong to the given group?

  1. H K J I
  2. P S R Q
  3. A D C B
  4. V Y X W
  5. M O N L

Ans: E

Seating Arrangement Questions:

A certain Number of people are sitting in a straight line facing north with equal distance between adjacent persons. B sits fifth to the left of E. Only two people sit between B and D. D sits second from one of the extreme ends of the line. Only five people sit between D and F. S sits eight to the right of F. As many people sit between E and S as between C and S. Only two people sit to the right of C.

1). How many people are sitting in the linear arrangement?

  1. 22
  2. 24
  3. 20
  4. 26
  5. None

Ans: B

2). If G sits second to the right of S, then what is the position of G from the right end?

  1. 6
  2. 7
  3. 8
  4. 9
  5. None

Ans: B

3). What is the position of F with respect to E?

  1. Immediate left
  2. Immediate right
  3. 2nd to the left
  4. 2nd to the right
  5. None

Ans: C

4). How many people are sitting between B and F?

  1. No one
  2. 1
  3. 2
  4. 3
  5. None

Ans: C

Seating Arrangement-2:

Direction (5 to 9):

7 persons are sitting around the circular table facing the centre with equal distance between adjacent persons. P sits to the immediate right of Q. Only one person sits between P and S (either from the left or the right side). U sits third to the right of S. T is an immediate neighbor of U. R sits second to the left of V.

5). Four of the following five are alike in a certain way and form a group. Which one does not belong to that group?

  1. PV
  2. VQ
  3. UR
  4. TP
  5. ST

Ans: E

6). How many people sits between U and Q, when counted from the right of U?

  1. Two
  2. One
  3. None
  4. More than three
  5. Three

Ans: C

7). If all the people are made to sit as per the English Alphabetical order in a anticlockwise direction starting from P, then the position of how many will remain unchanged (excluding P)?

  1. 3
  2. More than 3
  3. None
  4. 1
  5. 2

Ans: 2

8). Who sits second to the left of R?

  1. Q
  2. T
  3. P
  4. S
  5. U

Ans: A

9). As many people sit between T and V when counted from the left of T as between R and ___ when counted from the left of R.

  1. S
  2. U
  3. Q
  4. T
  5. P

Ans: E

Seating Arrangement-3:

Ten persons are sitting opposite to each other in two parallel rows (not necessarily in the same order). M, N, O, P and Q are facing towards north and A, B, C, D and E are facing south. Two people sit between M and P. M sits one of the extreme ends. Immediate neighbors of P faces B. Two persons sit between B and D. A and C are immediate neighbors of each other. C does not sit opposite to P. E sits third to the left of A. Q sits second to the right of N.

Puzzles Questions asked in IBPS RRB Clerk Prelims 2018 (17th Aug):

Seven person A, B, C, D, E, F and G lives in a 7 stored building where top most floor is numbered as 7 and the bottom most floor is numbered  as 1. Two people are living between B and C. B lives just above A. Not more than three persons are living above A. D is living on an even numbered floor and lives immediately above G. F is not living on floor number 5. F is living above E.

7 F
6 B
5 A
4 E
3 C
2 D
1 G

Download the Full set of Questions Asked in IBPS RRB Office Assistant Prelims Exam 2019

Click Here for IBPS RRB Clerk Prelims Exam Analysis 2019

Check Here for IBPS RRB Office Assistant Prelims Expected Cut Off Marks 2019

 High Standard Mock Test Series for IBPS PO 2019

More Information About IBPS PO 2019

Check Here for Free Reasoning Questions PDF

Free Aptitude Questions PDF

Note: We have launched separate webiste for Free PDF which has All Free PDF Materials, Topic wise questions on Reasoning, Aptitude, English, General Awareness, Current Affairs, Insurance Awareness, Banking Awareness, Previous Year Question Paper and more. Visit: pdf.exampundit.in

Click Here to Join Our What’s App Group & Get Instant Notification on Study Materials & PDFs

Click Here to Join Our Official Telegram Channel

 

Average rating / 5. Vote count:

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!