Hello and welcome to exampundit. Today we are sharing a Quantitative Comparison Quiz for Bank Exams. The Quantitative Comparison questions are coming in Bank PO Examinations in 2018.
In order to help you prepare better, we are sharing first set of Quantitative Comparison Quiz for Bank Exams.
The following Quiz set has 10 questions on Quantitative Comparison with 10 minutes in hand and detailed explanations.
Quizsummary
0 of 10 questions completed
Questions:
 1
 2
 3
 4
 5
 6
 7
 8
 9
 10
Information
Here is a set of Quantitative Aptitude Quiz based on Quantitative Comparison questions for upcoming Bank Exams.
Test Name: Quantitative Comparison
Time: 10 min
Difficulty Level: Moderate
No. of Questions: 10
All the best.
You have already completed the quiz before. Hence you can not start it again.
Quiz is loading...
You must sign in or sign up to start the quiz.
You have to finish following quiz, to start this quiz:
Results
0 of 10 questions answered correctly
Your time:
Time has elapsed
You have reached 0 of 0 points, (0)
Categories
 Not categorized 0%
 1
 2
 3
 4
 5
 6
 7
 8
 9
 10
 Answered
 Review

Question 1 of 10
1. Question
Compare both quantity and choose the correct option and give the answers accordingly:
Quantity 1: A metro rail covered a distance of 1235 km in 19 hours. The average speed of a bus is four fifths of the average speed of the metro. What is the distance covered by the bus?
Quantity2: A 320 meter long train crosses a bridge thrice its length in 40 second. What is the distance covered by train in 8 hr?
Correct
Quantity 1: Speed of metro= 1235/19 = 65 kmph
Speed of the bus= 65 * 4/5 = 52 kmph
Distance covered by bus in 19 hour= 52 * 19 = 988 km
Quantity2: Speed of metro= (320 + 320 * 3)/40 * 18/5
= 1280/40 * 18/5 = 115.2 kmph
Distance covered by metro 115.2 * 8= 921.6 km
Quantity 1> Quantity 2
Incorrect
Quantity 1: Speed of metro= 1235/19 = 65 kmph
Speed of the bus= 65 * 4/5 = 52 kmph
Distance covered by bus in 19 hour= 52 * 19 = 988 km
Quantity2: Speed of metro= (320 + 320 * 3)/40 * 18/5
= 1280/40 * 18/5 = 115.2 kmph
Distance covered by metro 115.2 * 8= 921.6 km
Quantity 1> Quantity 2

Question 2 of 10
2. Question
Compare both quantity and choose the correct option and give the answers accordingly:
Quantity 1: A committee of members is to be formed out of 4 students, 3 teachers and 2 staffs. In how many different ways can this be done provided the committee comprises 2 students, 2 teachers and 1 staffs?
Quantity2: The number of ways of selecting 5 members from a committee of 9 members?
Correct
Quantity 1: 4C2 * 3C2 * 2C1 = 6 * 3* 2= 36
Quantity2: 9C5= 9! / (5! * 4!)
= 6*7*8*9/ 1*2*3*4 = 126
Quantity 1< Quantity 2
Incorrect
Quantity 1: 4C2 * 3C2 * 2C1 = 6 * 3* 2= 36
Quantity2: 9C5= 9! / (5! * 4!)
= 6*7*8*9/ 1*2*3*4 = 126
Quantity 1< Quantity 2

Question 3 of 10
3. Question
Compare both quantity and choose the correct option and give the answers accordingly:
Quantity 1: If each edge of a cube is increased by 50% then by what amount of % will the volume of the cube increase?
Quantity2: An open box is made of 4 cm thick wood. Its external length is 1.56 m; breadth 1.26m and height 84 cm. Find the cost of painting the inner surface of the box at the rate of 40 paisa per sq m.
Correct
Quantity 1: Volume= a³
Edge= 1.5 cm
Volume of new cube= (1.5a) ³ = 3.375a³
% increase= 3.375a³ – a³/ a³ * 100
= 237.5%
Quantity2: Internal length= 156 – 2 * 4= 148 cm
Internal breadth= 126 – 2+4 = 118 cm
Internal height= 84 – 4= 80 cm
Internal surface area of the open box= 148 * 118 + 2 * (148 + 118) *80
= 17464 + 42560 = 60024 cm²
Cost of painting= 40/100 * 1/100 * 60024 = Rs. 240.096
Quantity 1< Quantity 2
Incorrect
Quantity 1: Volume= a³
Edge= 1.5 cm
Volume of new cube= (1.5a) ³ = 3.375a³
% increase= 3.375a³ – a³/ a³ * 100
= 237.5%
Quantity2: Internal length= 156 – 2 * 4= 148 cm
Internal breadth= 126 – 2+4 = 118 cm
Internal height= 84 – 4= 80 cm
Internal surface area of the open box= 148 * 118 + 2 * (148 + 118) *80
= 17464 + 42560 = 60024 cm²
Cost of painting= 40/100 * 1/100 * 60024 = Rs. 240.096
Quantity 1< Quantity 2

Question 4 of 10
4. Question
Compare both quantity and choose the correct option and give the answers accordingly:
Quantity 1: Rajesh got 68 marks in English, 72 marks in science, 65 in Sanskrit, 74 marks in Math and 58 marks in Hindi. The maximum marks in each subject are 80. What is his overall % of marks?
Quantity2: Mukesh walks 180 metres every day. How many km will he walk in 3 week?
Correct
Quantity 1: Total marks= 68+72+65+74+58 = 337
Total marks in all subjects= 80*5 = 400
% of marks= 337/400 * 100= 84.25%
Quantity2: Mukesh walks in 3 week= 21 * 180= 3780m = 3.78 km
Quantity 1> Quantity 2
Incorrect
Quantity 1: Total marks= 68+72+65+74+58 = 337
Total marks in all subjects= 80*5 = 400
% of marks= 337/400 * 100= 84.25%
Quantity2: Mukesh walks in 3 week= 21 * 180= 3780m = 3.78 km
Quantity 1> Quantity 2

Question 5 of 10
5. Question
Compare both quantity and choose the correct option and give the answers accordingly:
Quantity 1: 12 years ago the age of Barkha was 4 times that of Sourav’s. After 12 years Barkha’s age will be twice that of Sourav’s. What is the age of Barkha 8 years ago further?
Quantity2: A certain number of pens were purchased for Rs. 288. Eight more pens could have been purchased for the same amount if each pen was cheaper by Rs. 6. What was the number of pens purchased?
Correct
Quantity 1: 12 years ago the age of Sourav= x Barkha= 4x
After 12 years, 4x + 12= 2(x +12)
X= 6 years
Barkha’s age 12 years ago= 4*6= 24 years. Further 8 years ago Barkha’s age= 248= 16 years
Quantity2: Let the number of pens be x
288/x – 288/x+8 = 6
288x + 288*8 – 288x / ( x* x+8)= 6
X= 16
Quantity 1 = Quantity 2
Incorrect
Quantity 1: 12 years ago the age of Sourav= x Barkha= 4x
After 12 years, 4x + 12= 2(x +12)
X= 6 years
Barkha’s age 12 years ago= 4*6= 24 years. Further 8 years ago Barkha’s age= 248= 16 years
Quantity2: Let the number of pens be x
288/x – 288/x+8 = 6
288x + 288*8 – 288x / ( x* x+8)= 6
X= 16
Quantity 1 = Quantity 2

Question 6 of 10
6. Question
Compare both quantity and choose the correct option and give the answers accordingly:
Quantity 1: The area of a rectangular park is 1715 sq metre. If the length of the park is 40% more than its breadth, find the perimeter of the park.
Quantity2: If the area of a square garden is 1936 sq metre, find the perimeter of the garden.
Correct
Quantity 1: breadth= b length= 1.4b
1.4b * b= 1715
1.4b²= 1715
b²= 1715/1.4 = 1225
b = 35 m l= 35*1.4= 49 m
Perimeter= 2(l+b) = 2(19+35) = 2*84 =168m
Quantity2: Side= √ 1936 = 44m
Perimeter= 4*44 = 176m
Quantity 1< Quantity 2
Incorrect
Quantity 1: breadth= b length= 1.4b
1.4b * b= 1715
1.4b²= 1715
b²= 1715/1.4 = 1225
b = 35 m l= 35*1.4= 49 m
Perimeter= 2(l+b) = 2(19+35) = 2*84 =168m
Quantity2: Side= √ 1936 = 44m
Perimeter= 4*44 = 176m
Quantity 1< Quantity 2

Question 7 of 10
7. Question
Compare both quantity and choose the correct option and give the answers accordingly:
Quantity 1: The diff between the present age of Riju and that of Romi is 20 years. 16 years ago the ratio of their ages was 2:1. Then after 8 years what will be the age of Riju?
Quantity2: Menasha’s present age is 42 years. After 4 years what will be the age Jennie if Jennie is 3 years younger than Menasha?
Correct
Quantity 1: Present age of Riju= x Romi=y
X – y= 20…………(i)
x16/ y16 = 2/1
x – 2y= 16 ………… (ii)
By solving equation, x= 56
Riju’s age after 8 years= 56+8 = 64 years
Quantity2: Jennie’s age= 42 – 3 + 4= 43 years
Quantity 1> Quantity 2
Incorrect
Quantity 1: Present age of Riju= x Romi=y
X – y= 20…………(i)
x16/ y16 = 2/1
x – 2y= 16 ………… (ii)
By solving equation, x= 56
Riju’s age after 8 years= 56+8 = 64 years
Quantity2: Jennie’s age= 42 – 3 + 4= 43 years
Quantity 1> Quantity 2

Question 8 of 10
8. Question
Compare both quantity and choose the correct option and give the answers accordingly:
An urn contains 5 red, 3 blue and 4 green balls.
Quantity 1: The probability that none are blue, if 3 balls are drawn randomly.
Quantity2: The probability that none are green, if 3 balls are drawn randomly
Correct
Quantity 1: 9C3/ 12C3
= 9*8*7 / 12*11*10
= 21/55
Quantity2: 8C3 / 12C3
= 8*7*6 / 12*11*10
=14/55
Quantity 1> Quantity 2
Incorrect
Quantity 1: 9C3/ 12C3
= 9*8*7 / 12*11*10
= 21/55
Quantity2: 8C3 / 12C3
= 8*7*6 / 12*11*10
=14/55
Quantity 1> Quantity 2

Question 9 of 10
9. Question
Compare both quantity and choose the correct option and give the answers accordingly:
Quantity 1: What least number should be added to 14160 so that it becomes a perfect square number?
Quantity2: By how much is two fifth of 180 greater than three fifth of 115?
Correct
Quantity 1: (119)² – 14160
= 14161 – 14160
= 1
Quantity2: 180 *2/5 – 115 * 3/5
= 72 – 69
= 3
Quantity 1< Quantity 2
Incorrect
Quantity 1: (119)² – 14160
= 14161 – 14160
= 1
Quantity2: 180 *2/5 – 115 * 3/5
= 72 – 69
= 3
Quantity 1< Quantity 2

Question 10 of 10
10. Question
Compare both quantity and choose the correct option and give the answers accordingly:
Quantity 1: A person runs the first 7/20 part of a distance at the speed of 2.5 kmph, the next 2/5 of the distance at a speed of 2 kmph and the remaining distance at a speed of 1.25 kmph. The average speed of this person.
Quantity2: 1. 85 kmph.
Correct
Quantity 1: Distance= 20 km
7 km at 2.5 kmph
8 km at 2 kmph
5 km at 1.25 kmph
Average speed= 20/10.8 = 1.85 kmph
Quantity2: 1. 85 kmph.
Quantity 1 = Quantity 2
Incorrect
Quantity 1: Distance= 20 km
7 km at 2.5 kmph
8 km at 2 kmph
5 km at 1.25 kmph
Average speed= 20/10.8 = 1.85 kmph
Quantity2: 1. 85 kmph.
Quantity 1 = Quantity 2
The Quantitative Comparison Quiz is the quantity 1 quantity 2 related questions came in SBI PO.
Please let us know your views.
Regards
Team Exampundit
Average rating / 5. Vote count:
We are sorry that this post was not useful for you!
Let us improve this post!
Thanks for your feedback!
 IBPS RRB Officer Scale 1 – Take a Free Mock Test
 IBPS RRB Office Assistant – Take a Free Mock Test
 FCI Phase II – Take Mock Test
 SBI PO Mains – Take a Free Mock Test
 RRB NTPC – Take a Free Mock Test
 SBI Clerk Mains – Take a Free Mock Test
 LIC ADO Mains – Take Mock Test
 EPFO Assistant – Take Mock Test