Hello and welcome to exampundit. Here is a set of Quantitative Aptitude Quiz based on Miscellaneous problems.

1) The average of four distinct prime numbers A, B, C, D is 35, where A<B<C a) 16
b) 15
c) 14
d) 18
e) Can’t be determined

Answer & Solutions

Option: C

Explanation:

2) The average income of A, B and C is rupees 12000 per month and the average income of B, C and D is rupees 15000 per month. if the average salary of D be twice that of A, then the average salary of B and C is –
a) 13500
b) 14500
c) 13000
d) 14000
e) None of these

Answer & Solutions

Option: A

Explanation: A+B+C = 12000*3 = 36000
B+C+D = 15000*3 = 45000
D-A = 9000
D=2A
So, D = 18000 & A = 9000
Avg. salary of B & C = (45000-18000)/2 =13500

3) Soumen, Pratik and Yashi are three chefs working in a restaurant. Yashi can prepare 10 dishes in an hour. The number of dishes prepared by Soumen in 6 hours is the same as the number of dishes prepared by Pratik in 8 hours. All three of them working can prepare 228 dishes in 6 hours. One day Soumen, Pratik and Yashi worked for 5, 6 and 8 hours respectively. What is the total number of dishes prepared by them that day?
a) 232
b) 240
c) 250
d) 224
e) None of these

Answer & Solutions

Option: A

Explanation: 6S = 8P
S = 4P/3
No. of dishes in 1 hour = 228/6 =38
Since 10 are prepared by Yashi
4P/3 + P + 10 = 38
7P/3 = 28
P = 12
& S = 16
Total no. of dishes = 16*5+ 12*6 +10*8 = 232

4) Niki & Sonu started a business with initial investment of Rs 1300 and Rs 1500 respectively. After 5 months, Niki added Rs 200. After 4 months, Sonu added Rs 500 and after another 3 months, Sonu added Rs 1000. If at the end of the year, they earned the profit of Rs 35200. Calculate Niki’s share of profit-
a) 14600
b) 13600
c) 13000
d) 15600
e) None of these

5) The sum of 4 numbers X, Y, Z, and W is 150. If we add 4 to X, 4 is subtracted from Y, Z is multiplied by 4 and W is divided by 4, then the resultant of all the numbers are equal. What is the difference between the largest and the smallest of the original numbers?
a) 80
b) 75
c) 85
d) 90
e) None of these

Answer & Solutions

Option: D

Explanation: X+4 = Y-4= 4Z =W/4 = k (say)
X= k-4
Y=k+4
Z=k/4
W=4k
Put the above values in X+Y+Z+W = 150
We get k= 24
The numbers are 20, 28, 6 and 96
Difference = 96-6 =90

Directions (6-10) Study the following series carefully and answer the questions:
6) 5 7 10 20 35 ?
a) 60
b) 55
c) 61
d) 63
e) 62