Chapterwise Quantitative Aptitude Quiz 2017 – Profit & Loss 1 | SBI PO Prelims 2017



Hello and welcome to exampundit. We will be providing chapterwise Quantitative Aptitude Quiz for the upcoming SBI PO Prelims 2017.

1. Roxinna went to purchase a Sony
television set. The shopkeeper asked him to pay 20% tax if he needs bill. Roxinna
manages to get the discount of 5% on actual sale price of the television and
she pays the shopkeeper rs 3325 without tax. She manages to avoid 20% tax on
the already discounted price. What is the amount of discount she gets?
A) 750
B) 375
C) 875
D) 525
E) 625
2. In a company, the number of workers reduces in the ratio
of 3:2 and the wages increases in the ratio 20:27. What is the profit % of
employees over their previous wage?
A) 10%
B) 9%
C) 11.11%
D) 45%
E) None
3. Ramu asked a shopkeeper the price of a wristband. He
found that he had the required sum of money. When the shopkeeper allowed me a
discount 25%, Ramu could buy another wristband worth rs 940 for his sister.
What is the amount he paid for his own wristband?
A) 1800
B) 3760
C) 2700
D) 2820
E) 850
4. What is the gain % earned by the shopkeeper on selling
the articles in his shop?
i. Labelled price = 130% of CP
ii. CP of each article = rs 650
iii. A discount of 10% on labeled price was given
Which of the
statements can be dispensed with to answer the above question?
A) only I and ii
B) only ii
C) only iii
D) all required
E) cannot be answered even with the 3 statements.
5. A TV mechanic purchased 
4 old television sets for rs 3 lakh. He spent total 5 lakh on
maintenance and repair of 4 sets. What is the average sale price of the rest 3
tv sets to get 50% total profit, if he already sold one of them at rs 4 lakh?
A) 2.5 lakh
B) 3 lakh
C) 2.2lakh
D) 2.6 lakh
E) 1 Lakh
6. Venky bought a coffeemaker  with 15% discount on the labelled price. He
sold the coffeemaker for Rs.2880 with 20% profit on the labelled price. At what
price did he buy the coffeemaker?
A) Rs.2040
B) Rs.2400
C) Rs.2604
D) Rs.2640
E) None
7. What is the maximum percentage discount that Vienna can
offer on her Marked Price so that she ends up selling at no profit or loss, if
she had initially marked her goods up by 40%?
A) 50%
B) 20%
C) 25%
D) 16.67%
E) 28.57%
8. In terms of percentage profit, which among following the
best transaction.
A) C.P. 36, Profit 17
B) C.P. 50, Profit 24
C) C.P. 40, Profit 1
D) C.P. 60, Profit 29
E) None
9. Rosy bought a blanket and sold it at a gain of 5 %. If
she had bought it at 5% less and sold it for Re 1 less, she would have made a
profit of 10%. The C.P. of the article was.
A) A.Rs 100
B) Rs 150
C) Rs 200
D) Rs 250
E) None
10. If the cost price of 20 brinjals is equal to the selling
price of 25 brinjals, what is the % profit or loss made by the seller?
A) 25% loss
B) 25% profit
C) 20% loss
D) 20% profit
E) 5% profit 

Answers:

  1. C
  2. A
  3. D
  4. B
  5. D
  6. A
  7. E
  8. D
  9. C
  10. C

Detailed Solutions:

1. cp= 100
sp = 120 (with tax)
new sp = 100-5=95
effective discount= 120-95=25
at sp 95 disc=25
at sp 3325, disc= 25/95 *3325=875
2. Total wages= no of workers*wage per worker
60xy=                    3x                *          20y
54xy=                   
2x                 *   27y
 Gain %= 60-54/60*100=
10%
3. Suppose Ramu paid rs 100
Disc=25%=25= cost of sister’s wristband.
Cost of Ramu’s wristband=75thus Ramu’s wristband and
sister’s wristband cost are in ratio = 3:1
Sister’s wristband= 
940 rs ( given ) hence ramu’s wristband cost = 940*3=2820
4. From I  let cp = x
Mp = 13x/10
From iii, sp=90% mp
Thus from I and iii, we get, 
sp = 90/100  *  13x/10=117x/100
Gain= 117x/100  -x=
17x/100
Hence I and iii are sufficient
5. Total cost of 4 tv sets = 3+5=8 lakh.
Sp of 4 tv sets=8*1.5=12 lakh
 Sp of 1 tv= 4 lakh
 Sp of rest 3
tvs=12-4=8 lakh.
Average sp of all 3 tvs=8/3=2.66 lakh
6. Let the labelled price be Rs.x. Then, 120% of x = 2880
Therefore     x=(2880×100/120) = 2400.
C.P = 85% of Rs.2400   
= Rs(85/100×2400) =Rs.2040
7. The merchant had
initially marked her goods up by 40%.
Let us assume that her cost price of the goods to be rs 100.
Therefore, a 50% mark up would have resulted in her marked
price being rs100 + 40% of rs100 = rs100 + rs40 = rs140.
The question states that she finally sells the product at no
profit or loss. This essentially, means that she sells the product at cost
price, which in this case would be rs 100.
 Therefore, she had
offered a discount of $40 on her marked price of $140. Hence, the % discount
offered by her =     [40/140]*100      = 28.57%.
8. Calculate profit percent as Profit% = (profit/cost) * 100
9. Let original Cost price is x
 Its Selling price =
105/100 * x = 21x/20
New Cost price = 95/100 * x = 19x/20
New Selling price = 110/100 * 19x/20
 = 209x/200 [(21x/20)
– (209x/200)] = 1
 => x = 200
10. Let the cost price of 1 brinjal be Rs 1.
Therefore, cost price of 20 brinjals = 20 * 1 = Rs 20
The selling price of 25 brinjal = cost price of 20 brinjal =
Rs 20.
 Now, we know the
selling price of 25 brinjal
 Let us find the cost
price of 25 brinjal.
 Cost price of 25
brinjals= 25 * 1 = Rs 25.
Therefore, profit made on sale of 25 brinjals =
Selling price of 25 brinjals – cost price of 25 brinjals =
20 – 25 = – Rs 5. As the profit is in the negative, the merchant has made a
loss of Rs 5.
Therefore, % loss =   
(Loss/Cost Price) * 100        

% loss =  [ -5/25 ] *100    = 20%.
Sponsored


(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Regards

Team ExamPundit

Average rating / 5. Vote count: