SSC CGL 2017: General Intelligence Quiz (Reasoning) – Set 5


Hello and welcome to exampundit. Here is a set of General Intelligence(Reasoning) quiz for SSC CGL 2017 based on Analogies & Missing Number Figures.

Directions (1 – 4) : In each of the following questions,
select the related letter/word/ number from the given alternatives.
1. 58 : 7 : : 35 : ?
(A) 2 (B) 8
(C) 7 (D) 3
2. EVIL : LIVE : : ROAR : ?
(A) RORA (B) RAOR
(C) ROAR (D) AROR
3. Gandhi Jayanti : 02 October : : ? : 26 January
(A) Republic day
(B) Independence day
(C) Christmas day
(D) Yoga day
4. H2SO4 : Sulphuric Acid : : ? : Nitric Acid
(A) NO3 
(B) HNO3
(C) NO2 
(D) N2O
Directions (5 – 8): Find the odd word/letters/ number
pair/number from the given alternatives.
5. (A) History
(B) Geography
(C) Moral Science
(D) Polity
6. (A) XURW
(B) SENM
(C) PREQ
(D) DLCR
7. (A) 24 – 7
(B) 15 – 4
(C) 27 – 4
(D) 30 – 8
8. (A) January – 87
(B) February – 278
(C) August – 86
(D) December – 18
Sponsored


(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

9. If ZILA GAZIABAD can be coded as 180, then what is the
code for MUMBAI MIRROR?
(A) 200
(B) 100
(C) 150
(D) 125
10. If A stands for ‘–’ B stands ‘+’ and C stands for ‘×’,
then what is the value of (3C9)A (4B6) B6?
(A) 31 (B) 19
(C) 23 (D) 21
Directions (11-13) : In the following questions, a series is
given with one terms missing. Choose the correct alternative from the given ones
that will complete the series:
11. 8, 41, 166, 501, ?, 1111
(A) 1006
(B) 729
(C) 884
(D) 786
12. 2, 3, 3, 5, 5, 4, 7, 5, 11, 6, 13, 8, ?, ?
(A) 15, 7
(B) 15, 8
(C) 17, 9
(D) 17, 8
13.

(A) 1
(B) 2
(C) 3
(D) 4
14. Which one set of letters sequentially placed at the gaps
in the given letters series shall complete it?
ab _ a _ bc a_b _ ab _ c
(A) cbcaa
(B) cabac
(C) abcba
(D) cabcc
Directions (15): Three statement are given followed by four
conclusions I, II, III and IV. You have to consider the statement to be true,
even if they seem to be at variance from commonly known facts. You have to
decide which of the given conclusions, follow from the given statements.
15. Statements
All clothes are shirts.
All shirts are red.
Some pants are red.
Conclusions
(A) Some clothes are pants.
(B) Some shirts are pants.
(C) Some red are clothes
(D) All pants are red.

Answers

  1. B
  2. B
  3. A
  4. B
  5. C
  6. D
  7. D
  8. C
  9. B
  10. C
  11. A
  12. C
  13. B
  14. D
  15. C
SSC CGL 2017 Paramount Mock Test
Get a Free Mock Test for Phase I + 10% Off when you Apply Code “EXAMPUNDIT”

Sponsored


(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Regards

Team ExamPundit