# SSC CGL 2017: General Intelligence Quiz (Reasoning) – Mixed Problems – Set 2

Hello and welcome to exampundit. Here is a set of General Intelligence(Reasoning) quiz for SSC CGL 2017 based on Analogies & Missing Number Figures.

Advertisement

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Directions (1–5)
: In each of the following questions, select the related letter/word/ number
from the given alternatives.
1. Vegetable : Chop : : Organ : ?
(A) Tremble
(B) Amputate
(C) Peel
(D) Prune
2. Eye : Wink : : Heart : ?
(A) Move
(B) Throb
(C) Pump
(D) Quiver
3. 7 : 294 : : 12 : ?
(A) 528 (B) 1584
(C) 792 (D) 1452
4. Heart : Cardiologist : : Diabetes : ?
(A) Neurologist
(B) Orthodontist
(C) Endocrinologist
(D) Nephrologist
5. 128 : 69 : : 163 : ?
(A) 72 (B) 84
(C) 78 (D) 96
Directions (6–8):
Find the odd word/letter/number from the given alternatives.
6. (A) Polyester
(B) Cotton
(C) Rayon
(D) Nylon
7. (A) RPUIJA (B) SASMA
(C) MUPIRNA (D) RIPSA
8. (A) 527 (B) 299
(C) 399 (D) 323
9. In a code, A = 26 …… Z = 1. If GO = 42 and MILK = 83,
then find the code of WATER.
(A) 67 (B) 68
(C) 92 (D) 93
10. Which one set of letters when sequentially placed at the
gaps in the given letter series shall complete it?
__ c b __ c a b __ b a c a __ c b a __ a b
(A) cabcb (B) abccb
(C) bacbc (D) bcaba
11. A watch loses 2 minutes per day (24hrs), while another
watch gains 2 minutes per day (24hrs). On a particular day, the two watches are
set for an identical time. When will the two watches show the identical time again?
(A) On completion of 7 days
(B) On completion of 30 days
(C) On completion of 120 days

(D) On completion of 180 days

### Answers & Explanations

1. (B) Second is the act of cutting the first.
2. (B) Second denotes the activity of the first.
3. (B) 294 = 72 × ( 7 – 1)
1584 = 122 × (12 – 1)
4. (C) Second is the specialist doctor of first.
5. (B) 12 × 8 = 96 —–REVERSE—-69
16 × 3 = 48 —–REVERSE—-84
6. (B) All except Cotton are synthetic fibres.
7. (D) After jumbling the letters, we have
RPUIJA – JAIPUR
SASMA – ASSAM
MUPIRNA – MANIPUR
RIPSA – PARIS
All, except Paris, are cities of India
8. (C) 527 = 17 × 31, 299 = 13 × 23, 323 = 17 × 19 and 399 =
19 × 21. As, 399 is not a product of prime numbers.
9. (D) GO = (20 + 12) + (5 × 2) = 42,
MILK = (14 + 18 + 15 + 16) + (5 × 4) = 83
Pattern is individual sum of Letter code and then add
(product of 5 and number of Letters).
So WATER = (4 + 26 + 7 + 22 + 9) + (5 × 5) = 93
10. (C) b
c b/ a c a/ b c b/ a c a/ b c b/ a c
a/ b
11. (D) Watch 1 loses 2 min in 1 day
Watch 2 gains 2 min in 1 day
Relative speed = 4 min in 1 day
So, to show both the watches same time, it should make 12
hrs (12 × 60 = 720 min) revolution, which it would make in
720/4 x 1 days
= 180 days

Sponsored

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Regards

Team ExamPundit

Average rating / 5. Vote count:

## We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!