SBI PO Mains 2017 – New Pattern Syllogisms – 4


Hello and welcome to exampundit. Here is the fourth set of New Pattern Syllogisms for SBI PO mains 2017.

Directions for questions 1 to 10: Each question has a set of four
statements. Each statement has three segments. Choose the alternative where the
third segment in the statement can be logically deduced using both the preceding
two, but not just from one of them.
1. A. No cowboys laugh. Some who
laugh are sphinxes. Some sphinxes are not cowboys.
B. All ghosts are florescent.
Some ghost do not sing. Some singers are not florescent.
C. Cricketers indulge in
swearing. Those who swear are hanged. Some who are hanged are not cricketers.
D. Some crazy people are
pianists. All crazy people are whistlers. Some whistlers are pianists.
a. A and B
b. C only
c. A and D
d. D only
2. A. All good people are
knights. All warriors are good people. All knights are warriors.
B. No footballers are ministers.
All footballers are tough. Some ministers are players.
C. All pizzas are snacks. Some
meals are pizzas. Some meals are snacks.
D. Some barkers are musk deer.
All barkers are sloth bears. Some sloth bears are musk deer.
a. C and D
b. B and C
c. A only
d. C only
3. A. Dinosaurs are prehistoric
creatures. Water-buffaloes are not dinosaurs. Water-buffaloes are not prehistoric
creatures.
B. All politicians are frank. No
frank people are crocodiles. No crocodiles are politicians.
C. No diamond is quartz. No opal
is quartz. Diamonds are opals.
D. All monkeys like bananas. Some
GI Joes like bananas. Some GI Joes are monkeys.
a. C only
b. B only
c. A and D
d. B and C
4. A. All earthquakes cause
havoc. Some landslides cause havoc. Some earthquakes cause landslides.
B. All glass things are
transparent. Some curios are glass things. Some curios are transparent.
C. All clay objects are brittle.
All XY are clay objects. Some XY are brittle.
D. No criminal is a patriot. Ram
is not a patriot. Ram is a criminal.
a. D only
b. B only
c. C and B
d. A only
5. A. MD is an actor. Some actors
are pretty. MD is pretty.
B. Some men are cops. All cops
are brave. Some brave people are cops.
C. All cops are brave. Some men
are cops. Some men are brave.
D. All actors are pretty ; MD is
not an actor ; MD is not pretty.
a. D only
b. C only
c. A only
d. B and C

We recommend:

  • SBI PO Prelims Mock Test – 20 Tests at 250/- Only! – Click here
  • NICL AO 2017 – 10 Prelims paper at 175/- Only!! – Click here

6. A. All IIMs are in India. No
BIMs are in India. No IIMs are BIMs.

B. All IIMs are in India. No BIMs
are in India. No BIMs are IIMs.
C. Some IIMs are not in India.
Some BIMs are not in India. Some IIMs are BIMs.
D. Some IIMs are not in India.
Some BIMs are not in India. Some BIMs are IIMs.
a. A and B
b. C and D
c. A only
d. B only
7. A. Citizens of Yes Islands
speak only the truth. Citizens of Yes Islands are young people. Young people
speak only the truth.
B. Citizens of Yes Islands speak
only the truth. Some Yes Islands are in Atlantic. Some citizens of
Yes Islands are in the Atlantic.
C. Citizens of Yes Islands speak
only the truth. Some young people are citizens of Yes Islands.
Some young people speak only the
truth.
D. Some people speak only the
truth. Some citizens of Yes Islands speak only the truth. Some people who speak
only the truth are citizens of Yes Islands.
a. A only
b. B only
c. C only
d. D only
8. A. All mammals are viviparous.
Some fish are viviparous. Some fish are mammals.
B. All birds are oviparous. Some
fish are not oviparous. Some fish are birds.
C. No mammal is oviparous. Some
creatures are oviparous and some are not. Some creatures are not mammals.
D. Some creatures are mammals.
Some creatures are viviparous. Some mammals are viviparous.
a. A only
b. B only
c. C only
d. D only
9. A. Many singers are not
writers. All poets are singers. Some poets are not writers.
B. Giants climb beanstalks. Some
chicken do not climb beanstalks. Some chicken are not giants.
C. All explorers live in
snowdrifts. Some penguins live in snowdrifts. Some penguins are explorers.
D. Amar is taller than Akbar.
Anthony is shorter than Amar. Akbar is shorter than Anthony.
a. A only
b. B only
c. B and C
d. D only
10. A. A few farmers are rocket
scientists. Some rocket scientists catch snakes. A few farmers catch snakes.
B. Poonam is a kangaroo. Some
kangaroos are made of teak. Poonam is made of teak.
C. No bulls eat grass. All
matadors eat grass. No matadors are bulls.
D. Some skunks drive Cadillacs.
All skunks are polar bears. Some polar bears drive Cadillacs.
a. B only
b. A and C
c. C only
d. C and D

Answers:

  1. C
  2. A
  3. B
  4. C
  5. B
  6. A
  7. C
  8. C
  9. B
  10. D

Click here for answers & Solutions

ep
Recommended Test Series

  • SBI PO 2017: All India Tests in New Pattern
  • NIACL Assistant 2017 – All India Free Mock Test
  • IBPS 2017 Exam Preparation & Tests
  • SSC CGL 2017: All India Test Series
  • NICL AO 2017 – All India Mock Test
  • Sponsored


    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

    Regards

    Team ExamPundit