Hello and welcome to exampundit. Here is a set of Quantitative Aptitude Quiz for SBI PO 2018 Prelims exam with Timer. The following set consists New Pattern Inequalities problems.
8 Questions on New Pattern Inequalities Problems, 10 Minutes total time.
Quizsummary
0 of 8 questions completed
Questions:
 1
 2
 3
 4
 5
 6
 7
 8
Information
The following questions are created as per the recent trends and level of SBI PO Prelims 2018.
Test Name: New Pattern Inequalities for SBI PO Prelims 2018
Duration: 10 min
Level: Moderate
All the best.
You have already completed the quiz before. Hence you can not start it again.
Quiz is loading...
You must sign in or sign up to start the quiz.
You have to finish following quiz, to start this quiz:
Results
0 of 8 questions answered correctly
Your time:
Time has elapsed
You have reached 0 of 0 points, (0)
Average score 

Your score 

Categories
 Not categorized 0%
Pos.  Name  Entered on  Points  Result 

Table is loading  
No data available  
 1
 2
 3
 4
 5
 6
 7
 8
 Answered
 Review

Question 1 of 8
1. Question
Find the original consumption if
Quantity 1: After increasing price by 20% a family now gets 10kg less on that price.
Quantity 2: After increasing price by 25% a family increases expenditure by 15% and gets 5 kg less than original consumption.
Correct
Q1: 20% increase= 1/5
1/( 1+5) * T= 10
T= 60
Q2: 100
115 125
125115= 10
10/125 * T=5
T= 62.5
Quantity 1< Quantity 2
Incorrect
Q1: 20% increase= 1/5
1/( 1+5) * T= 10
T= 60
Q2: 100
115 125
125115= 10
10/125 * T=5
T= 62.5
Quantity 1< Quantity 2

Question 2 of 8
2. Question
Find the present age of B
Quantity 1: Three years before the ratio of ages A and B was 4:3. Five years after the ratio will be 8:7.
Quantity 2 : 10 years before the average of the age of A and B was 25. After 5 years the ratio of the age of A and B will be 5:3.
Correct
Q1: 3 yrs before A= 4x B= 3x
4x + 8/ 3x + 8= 8/7
28x + 56= 24x+ 64
X= 2
B= 3*2= 6+3 = 9
Q2: 10 yrs ago the total age was= 25*2=50
Presently total age= 50+10+10= 70
After 5 yrs the age will be 70+5+5= 80
The age of B= 80* 3/8= 30
Quantity 1< Quantity 2
Incorrect
Q1: 3 yrs before A= 4x B= 3x
4x + 8/ 3x + 8= 8/7
28x + 56= 24x+ 64
X= 2
B= 3*2= 6+3 = 9
Q2: 10 yrs ago the total age was= 25*2=50
Presently total age= 50+10+10= 70
After 5 yrs the age will be 70+5+5= 80
The age of B= 80* 3/8= 30
Quantity 1< Quantity 2

Question 3 of 8
3. Question
A and B started a business with Rs. 10000 and Rs. 16000 respectively. After 5 months C joined them with Rs. 18000. Total profit is Rs. 14600 after a year.
Quantity 1: Total share of Band C
Quantity 2: Total share of A and C
Correct
A= 10000 *12= 120000 B= 16000 * 12= 192000 C= 18000* 7= 126000
Total profit= 5000
Share of A= 14600* 20/20+32+21 = 14600* 20/73 =200 * 20= 4000
Share of B= 14600 * 32/73 = 200 * 32= 6400
Share of C= 14600 * 21/73= 200 * 21= 4200
Q2: A+C= 4000 + 4200= 8200
Q1: B + C= 6400 + 4200= 10600
Quantity 1 > Quantity 2
Incorrect
A= 10000 *12= 120000 B= 16000 * 12= 192000 C= 18000* 7= 126000
Total profit= 5000
Share of A= 14600* 20/20+32+21 = 14600* 20/73 =200 * 20= 4000
Share of B= 14600 * 32/73 = 200 * 32= 6400
Share of C= 14600 * 21/73= 200 * 21= 4200
Q2: A+C= 4000 + 4200= 8200
Q1: B + C= 6400 + 4200= 10600
Quantity 1 > Quantity 2

Question 4 of 8
4. Question
A can do a work in 15 days. B is 25% more efficient than A
Quantity 1: Time taken by A and B together to do the work.
Quantity 2: No of days of C to do the work if the efficiency of C is 20% more than B.
Correct
A can do the work in 15 days
100 * 15= 125 * D
D= 100*15/125 = 12
B can do a work in 12 days
Q1: A and B together can do= 1/15 + 1/12= 9/60 = 3/20
Q2: 100 * 12= 120 * D
D= 100*12/120 = 10
Quantity 1 > Quantity 2
Incorrect
A can do the work in 15 days
100 * 15= 125 * D
D= 100*15/125 = 12
B can do a work in 12 days
Q1: A and B together can do= 1/15 + 1/12= 9/60 = 3/20
Q2: 100 * 12= 120 * D
D= 100*12/120 = 10
Quantity 1 > Quantity 2

Question 5 of 8
5. Question
A man can row 15 kmph in still water. It takes him thrice as long to row up as to row down the river.
Quantity 1: Rate of stream
Quantity 2: Speed of stream if upstream speed is 15 kmph and downstream speed is310 kmph.
Correct
5+x= 3(15X)
15+ x= 45 – 3x
4x= 30
X= 7.5
Q1: 7.5 kmph
Q2: Speed of stream= (3015)/2 =15/2= 7.5
Quantity 1= Quantity 2
Incorrect
5+x= 3(15X)
15+ x= 45 – 3x
4x= 30
X= 7.5
Q1: 7.5 kmph
Q2: Speed of stream= (3015)/2 =15/2= 7.5
Quantity 1= Quantity 2

Question 6 of 8
6. Question
Three equations are given in each question. You have to decide the relation between the three equations:
1) X= √[ (36)^1/2 * (1296)^1/4]
2) 2Y + 3Z= 33
3) 6Y + 5Z= 71
Correct
1) X= √[ 6 * 6) = 6
6Y + 9Z= 99 By solving equation: Z= 7
6Y + 5Z= 71 Y= 6
X= 6 Y=6 Z=7
Incorrect
1) X= √[ 6 * 6) = 6
6Y + 9Z= 99 By solving equation: Z= 7
6Y + 5Z= 71 Y= 6
X= 6 Y=6 Z=7

Question 7 of 8
7. Question
Three equations are given in each question. You have to decide the relation between the three equations:
1) 8X + 7Y= 135
2) 5X + 6Y= 99
3) 9Y + 8Z= 121
Correct
By equation 1) * 5 – 2) * 8
40X + 35Y= 675 Y=9 X= 9
40X +48Y = 792
From equation 3)
9 * 9 + 8Z = 121
Z= 5
X = Y >Z
Incorrect
By equation 1) * 5 – 2) * 8
40X + 35Y= 675 Y=9 X= 9
40X +48Y = 792
From equation 3)
9 * 9 + 8Z = 121
Z= 5
X = Y >Z

Question 8 of 8
8. Question
Three equations are given in each question. You have to decide the relation between the three equations:
1) X+ 3Y + 4Z= 96
2) 2X + 8Z= 80
3)2X + 6Y= 120
Correct
By equation 1) * 2 – 2)
2X + 6Y + 8Z = 96*2
2X + 8Z= 80
Y= 112/6
By equation 3) 2X + 6*112/6 = 120
X= 4
By equation 2) 8Z = 80 – 8
Z= 9
X<Y>Z
Incorrect
By equation 1) * 2 – 2)
2X + 6Y + 8Z = 96*2
2X + 8Z= 80
Y= 112/6
By equation 3) 2X + 6*112/6 = 120
X= 4
By equation 2) 8Z = 80 – 8
Z= 9
X<Y>Z
Regards
Team Exampundit