# SBI Clerk 2018: Quantitative Aptitude Quiz for Prelims – 11

Hello and welcome to exampundit. Here is a set of Quantitative Aptitude Quiz on Profit & Loss for Prelims exam of SBI Clerk 2018.

1. Aman bought chocho at 6 for a rupee. How many for a rupee must he sell to gain 20%?

(1) 3

(2) 4

(3) 5

(4) 6

Answer & Solutions

Option: 3

Explanation: 6 * 100= x * 120    Now, x= 5

1. A man sold two dogs at Rs. 1995 each. On one he lost 15% and on the other he gained 15%. What his gain or loss %?

(1)1.25

(2) 2.25

(3) 2.65

(4) 2.45

Answer & Solutions

Option: 2

Explanation:

15 * 15= 225

Loss %= 225/100= 2.25

1. Soumi purchased 13 chair of Rs. 115 each and sold all at Rs. 1220. Then find the profit or loss on the transaction-

(1) Rs. 280 loss

(2) Rs. 275 loss

(3) Rs. 325 profit

(4) Rs. 350 profit

Answer & Solutions

Option: 2

Explanation:

Total SP given= Rs. 1220

Total CP of 13 chairs = Rs. 13 * 115= Rs. 1495

Hence, CP>SP     Loss= CP-SP = Rs. 1495- 1220= Rs. 275

1. A flower seller sells 3/5 th part of rose at a profit of 10% and remaining at a loss of 5%. If the total profit is Rs. 1500 then what is the total cost price of rose?

(1) Rs. 37500

(2) Rs. 37000

(3) Rs. 36500

(4) Rs. 36000

Answer & Solutions

Option: 1

Explanation:

he sold 3/5th part at 10% profit and remaining 2/5th part at 5% loss

Total profit= Rs. 1500

1500= (3/5 * CP* 10/100) – ( 2/5* CP *5/100)

On solving equation total CP= rs. 37500

1. If Rohini sells an article to Kajol at 10% gain, while Kajol sells it to Rani at 20% gain at Rs. 1914 then what is the cost price?

(1) Rs. 1450

(2) Rs. 1340

(3) Rs. 1560

(4) Rs. 1780

Answer & Solutions

Option: 1

Explanation:

Rohini            kajol           Rani

100———–110——–132     [ 105 gain on 100= 110 ;  205 gain on 110= 132]

CP= Rs. [100/132 * 1914 ] = Rs. 1450

1. If selling of an article’s unit is decreased by 60% then there is 10% loss on the cost price. What was the initial profit %?

(1)115%

(2) 130%

(3) 135%

(4) 125%

Answer & Solutions

Option: 4

Explanation:

Assume Sp=100
Reduce 60% on 100 =40
10% loss on cp means= 40×(100/90)    =400/9  = original cp price.
Profit = (sp-cp)/cp
100-400/9 = {(500/9)÷(400/9)} ×100=125

1. A dishonest merchant sells his grocery using weights 15% less than the true weights and makes a profit of 20%. Find his total gain percentage.

(1)  12.15%

(2)   41.75%

(3) 41.17%

(4)  40.72%

Answer & Solutions

Option: 3

Explanation:

Let us consider 1 kg of grocery bag. Its actual weight is 85% of 1000          gm = 850 gm.

Let the cost price of each gram be Re. 1. Then the CP of each bag = Rs. 850.

SP of 1 kg of bag = 120% of the true CP

Therefore, SP = 120/100 * 1000 = Rs. 1200

Gain = 1200 – 850 = 350

Hence Gain % = 350/850 * 100 = 41.17%

1. A shopkeeper offers a discount of 20% on the selling price. On a special sale day, he offers an extra 25% off coupon after the first discount. If the article was sold for Rs. 3600, Find The cost price if the shopkeeper still makes a profit of 80% on the whole after all discounts are applied.

(1) Rs. 2000

(2) Rs. 3000

(3) Rs. 4000

(4) Rs. 5000

Answer & Solutions

Option: 1

Explanation:

Let the marked price of the article be x.

First a 20% discount was offered, on which another 25% discount was offered.

So, 75% of 80% of x = 3600

75/100 * 80/100 * x = 3600 → x = 6000.

So the article was marked at Rs. 6000.

Cost price of the article = [100/(100+80)]*3600 = Rs. 2000.

1. 100 oranges are bought at the rate of Rs. 350 and sold at the rate of Rs. 48 per dozen. The percentage of profit or loss is:

(1) 14 2/7% gain

(2) 15% gain

(3) 14 2/7% loss

(4) 15 % loss

Answer & Solutions

Option: 1

Explanation: C.P. of 1 orange = Rs.350/100 = Rs. 3.50

S.P. of 1 orange = Rs.48/12 = Rs. 4
Gain% = (0.50/3.50 x 100)% = 100/7 % = 14 2/7%

1. In a transaction, the profit percentage is 80% of the cost. If the cost further increases by 20% but the selling price remains the same, how much is the decrease in profit percentage?

(1) 20%

(2) 30%

(3) 40%

(4) 50%

Answer & Solutions

Option: 2

Explanation:

Let us assume CP = Rs. 100.

Then Profit = Rs. 80 and selling price = Rs. 180.

The cost increases by 20% → New CP = Rs. 120, SP = Rs. 180.

Profit % = 60/120 * 100 = 50%.

Therefore, Profit decreases by 30%.

Regards

Team Exampundit