SBI Clerk 2018: Quantitative Aptitude Quiz for Prelims – 31

Hello and welcome to exampundit. Here is a set of Quantitative Aptitude Quiz on Time and Work based problems with Shortcut Solutions for Prelims exam of SBI Clerk 2018.

1. 40 men can cut 60 trees in 8 hrs. If 8 men leave the job how many trees will be cut in 12 hrs?
1) 70
2) 75
3) 72
4) 80
5) 85

Option: 3

Explanation: M1 * T1 * W2 = M2 * T2 * W1
40 * 8 * T = ( 40 -8) * 60 *12
T= 72

2. X can do a work in 5 days, Y can do a work in 10 days and Z can do a work in 12 days. In how many days they will finish the work?
1) 60/23
2) 60/22
3) 60/24
4) 60/25
5) None of these

Option: 1

Explanation: X= 5 12 60 [L.C.M of 5, 10, 12 is 60] Y-=10 6 60
Z= 12 5 60
X +Y +Z= 60/ (12+5+6) = 60/23 days

3. Raja and Rani can do a work together in 6 days, Rani alone can do a work in 9 days. How many day Raja can take to finish the work?
1) 18
2) 28
3) 38
4) 48
5) None of these

Option: 1

Explanation: Raja + Rani = 6 3 18 [ L.C.M of 6 and 9 is 18] Rani= 9 2 18
Raja = 18/( 3 – 2) = 18 days

4. To a certain work B would take three times as long as A and C together and C twice as long as A and B together. The three men together complete the work in 10 days. How long would A takes separately?
1) 32
2) 20
3) 24
4) 35
5) None of these

Option: 3

Explanation: B= ( A+B +C) * ( 3+ 1) = 10 * 4= 40
C= ( A+B+C) * ( 2 +1 ) = 10 *3 = 30
A= 1/10 – ( 1/40 + 1/30) = 1/24
A can do in 24 days.

5. A certain number of men can do a work in 60 days. If there were 8 men more it could be finished in 10 days less. How many men are there?
1) 40
2) 32
3) 30
4) 48
5) None of these

Option: 1

Explanation: M * 60 = ( M + 8) * 50
M= 40

6. A can do a work in 6 days. B takes 8 days to complete it. C takes as long as A and B would take working together. How long will it take b and C to complete the work together?
1) 1.5
2) 2.4
3) 5.1
4) 4.2
5) None of these

Option: 2

Explanation: A= 6 4 24 [L.C.M of 6 and 8 is 24] B= 8 3 24
A + B= 24/7 = C
B + C = 12 / 5 = 2.4

7. A is thrice as fast as B, is therefore able to finish a work in 60 days less than B. Find the time in which B can do it?
1) 90
2) 60
3) 120
4) 80
5) None of these

Option: 1

Explanation: 3 * ( D – 60) = 1 * D
D= 90

8. A is thrice as good a workman as B. Together they can do a work in 15 days. In how many days will B finish the work?
1) 60
2) 50
3) 40
4) 30
5) 70

Option: 1

Explanation: 3 +1 = 4 4 unit = 15 days
1 unit= 15 * 4= 60 days

9. A builder decided to build a apartment in 40 days. He employed 100 men in the beginning and 100 more after 35 days and completed the work in stipulated time. If he had not employed the additional man, how many days behind schedule would it have been finished?
1) 40
2) 45
3) 50
4) 60
5) None of these

Option: 2

Explanation: 100 Men = 35 days
200 men = 5 days
35 / x + 200 * 5 / 100 x = 1
X = 45

10. A group of man decided to do a work in 10days, but 5 of them became absent. If the rest of the group did the work in 12 days, find the original number of men.
1) 25
2) 30
3) 35
4) 40
5) None of these