SBI Clerk 2018: Quantitative Aptitude Quiz for Prelims – 20

0
(0)

Hello and welcome to exampundit. Here is a set of Quantitative Aptitude Quiz on Ratio & Proportion for Prelims exam of SBI Clerk 2018.

 

1. The salaries of P,Q and R are in the ratio 2 : 3: 5. If the increments of 15% , 10% and 20% are allowed respectively in their salaries, then what will be the new ratio of their salaries?
1) 3 : 3 :10
2) 10: 11 :20
3) 23: 33: 60
4) 25: 27 : 29
5) none of these

Answer & Solutions

Option: 3

Explanation: 2 * 115/100 : 3 * 110/100 : 5 * 120/100
= 23/10 : 33/10 : 6 = 23 : 33 : 60

 

2.If Rs. 782 be divided into three parts , proportional to ½ : 2/3 : ¾ , then the first part is?
1) Rs. 204
2) Rs. 184
3) Rs. 164
4) Rs. 244
5) none of these

Answer & Solutions

Option: 1

Explanation: L, C M of 2 , 3 and 4 is 12
½ : 2/3 : ¾ = 12/2 : 12 * 2/3 : 12 * ¾ = 6 : 8 : 9
1st part is 6/ ( 6+ 8 +9) * 782 = 6 * 34 = 204

 

3. A sum of money is to be distributed among Rahul , Virat , Sachin and Dhoni in the proportion of 5: 2 : 4: 3. If Sachin gets Rs. 1000 more than Dhoni , what is Virat’s share?
1) Rs. 5000
2) Rs. 2000
3) Rs. 4000
4) Rs. 3000
5) none of these

Answer & Solutions

Option: 2

Explanation: Rahul : Virat : Sachin : Dhoni = 5 : 2 : 4 : 3
Sachin – Dhoni = 4x – 3x = 1000
X = 1000
Then Virat’s share is 1000 * 2 =2000

 

4. The ratio between Soumi’s and Sneha’s age at present is 2 : 3. Soumi is 6 yrs younger than Sneha. The ratio of Soumi;s age after 6 yrs to Sneha’s age after 6 yrs will be?
1) 2 : 3
2) 1 : 2
3) 3 : 4
4) 4: 5
5) none of these

Answer & Solutions

Option: 3

Explanation: Soumi : Sneha = 2x : 3x
3x – 2x = 6 Then x = 6
Soumi = 2* 6= 12 & Sneha = 3 * 6= 18
Soumi’s age after 6 yrs : Sneha’s age after 6 yrs = 12 +6 : 18 + 6 = 18 : 24 = 3 : 4

 

5. Sharma Ji divides his property, so that his son’s share to his wife’s share and wife’s share to his daughter’s share both are in the ratio 3 : 1. If the daughter gets Rs. 10000 less than son, then the value ( in rupee) of the whole property is?
1) Rs. 17000
2) Rs. 18250
3) Rs. 16250
4) Rs. 14250
5) None of these

Answer & Solutions

Option: 3

Explanation: Sharma’s son : Sharma’s wife = 3 : 1
Sharma’s wife : Sharma’s daughter = 3 : 1
Sharma’s son : Wife : Daughter = 9 : 3 : 1
Son – daughter = 10000
9x – x =10000 ; 8x= 10000 ; x = 1250
Total = 9 + 3 + 1= 13
1250 * 13= 16250

 

6. The ratio of the ages of Ranveer and Ranbir 10 yrs ago was 1 : 3. The ratio of their ages 5 yr hence will be 2 : 3. Then, the ratio of their present age is?
1) 2 : 5
2) 3 : 5
3) 4 : 5
4) 1 : 5
5) none of these

Answer & Solutions

Option: 2

Explanation: Ranveer : Ranbir = 1 : 3 ( 10 yrs ago )
X + 15 : 3x +15 = 2 : 3 ( 5 yrs hence )
By solving the equation, x= 5
Ranveer = 5 & ranbir 3*5 = 15
Present age of Ranveer= 5 +10 = 15 & Present age of Ranbir = 15 +10 = 25
15:25= 3 : 5

 

7. If 378 coins consist of 1 rupees , 50 paise and 25 paise whose values are in the ratio of 13 : 11 : 7, the number of 50 paise coins will be?
1) 132
2) 128
3) 144
4) 150
5) none of these

Answer & Solutions

Option: 1

Explanation: 1 rupee: 50 paisa : 25 paisa = 13 : 11 : 7 ( value)
In number of coin the ratio is = 13 : 22 : 28
Total no of coins 13 +22 + 28= 63
In 63 the no of 50 paisa coin is 22
In 378 the no of 50 paisa coin = 22 * 378 / 63 = 132

 

8. The ratio of incomes of P and Q is 3 : 4and the ratio of their expenditures is 2 : 3. If both of them save 6000, the total income of P is?
1) Rs. 20000
2) Rs. 18000
3) Rs. 12000
4) Rs. 30000
5) none of these

Answer & Solutions

Option: 2

Explanation: Income ratio of P and Q is 3 : 4
Expenditure ratio of P and Q is 2 : 3
Each saved 6000
3x – 2x = 6000 : x= 6000
Income of P is 3 * 6000= 18000

 

9. 94 is divided into two parts in such a way that the fifth part of the first and the eight part of the second are in the ratio 3 : 4. The first part is?
1) 30
2) 24
3) 18
4) 32
5) 20

Answer & Solutions

Option: 1

Explanation: First part is x Second part is 94 – x
x/ 5 : ( 94 – x)/ 8 = 3 : 4
x : 94 – x = 15 : 32 so, x = 30

 

10. Three vessels having volumes in the ratio of 2 : 3 : 5 are full of a mixture of water and milk. In the first vessel ratio of water and milk is 1 : 3 and in second 2 : 3 and in third vessel 2 : 5. If all the three vessels were poured out in a large container, what is the resulting ratio of milk and water?
1) 219 : 481
2) 481 : 219
3) 458 : 223
4) 223 : 458
5) none of these

Answer & Solutions

Option: 2

Explanation: In first vessel the amount of water is 2 * ¼ = ½ the amount of milk is 2* ¾ = 3/2
In second vessel the amount of water is 3 * 2/5 = 6/5 the amount of milk is 3 * 3/5 = 9 /5
In third vessel the amount of water is 5 * 2/7 = 10 /7 the amount nof milk is 5 * 5/7 = 25 /7
Water in total= ½ +6/5 + 10/7
Milk in total = 3/2 + 9/5 +25/7
The ratio of milk and water is= 3/2 + 9/5 + 25/7 : ½ + 6/5 + 10/7
= 481 : 219

 

 

Regards

Team Exampundit

 

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?