SBI Clerk 2018: Quantitative Aptitude Quiz for Prelims – 18

Hello and welcome to exampundit. Here is a set of Quantitative Aptitude Quiz on Time & Work for Prelims exam of SBI Clerk 2018.

 

1. A boy and a girl received Rs. 800 as wages for 5 days for the work they did together. The boy’s efficiency in the work was three times of the girl. What are the daily wages of the girl?
1) Rs. 40
2) Rs. 45
3) Rs. 50
4) Rs. 35
5) none of these

Answer & Solutions

Option: 1

Explanation: Efficiency of boy : efficiency of girl= 3 : 1
Boy and girl receive Rs. 800 in 5 days.
They receive 800/5 = 160 days
Girl receives= 160 * ¼ = 40

 

2. If 6 men and 8 women can build a house in 10 days and 26 men and 48 women can do the same in 2 days, the time taken by 15 men and 20 women to build the same house will be?
1) 5
2) 3
3) 4
4) 6
5) 7

Answer & Solutions

Option: 3

Explanation: ( 6 men and 8 women) * 10 = ( 26 men and 48 women)*2
60 men and 80 women = 52 men and 96 women
1 men = 2 women
6 men and 8 women work in 10 days. (6*2) women + 8 women = 20 women can do work in 10 days
15 men = 15*2 =30 women and 20 women = 50 women do the work in 20 * 10 /50 = 4

 

3. Manu, Bonu and Chinu undertake to do a work for Rs. 660. Manu and Bonu together do 8/11 of the work and rest is done by Chinu alone. How much should Chinu get?
1)160
2) 140
3)180

4)200

5) none of these

Answer & Solutions

Option: 3

Explanation:  Chinu work ( 1- 8/11) = 3/11
Chinu gets 660 * 3/11 = 180

4. Aryan and Aradhya together can do a task in 3 days. They started together but after 2 days, Aradhya left the work. If the task is completed after two more days, Aradhya alone would do the task in?
1) 5
2) 4
3) 6
4) 3
5) 8

Answer & Solutions

Option: 3

Explanation: Aryan and Aradhya together do a work in 3 days.
In 2 days they can do work 2/3 of the work
Remaining work= ( 1- 2/3 ) = 1/3
Aryan can do 1/3 of work in 2 days.
Aryan can do a work in 3 * 2= 6 days

5. Babu can complete 25% of a work in 10 days, Sona can complete 40% of the same work in 15 days, Sweetu can complete 1/3 of the work in 13 days and Honey can complete 1/6 of the work in 7 days. Who will be able to complete the work first?
1) Babu
2) Sona
3) Sweetu
4) Honey
5) Both Babu and Sona

Answer & Solutions

Option: 2

Explanation: Babu do 25% of work in 10 days
Babu do 100% of work in 10*100/25 =40 days
Sona do 40% of work in 15 days
Sona do 100% of work in 15*100/40= 37.5 days
Sweetu do 1/3 the work in 13 days
Sweetu do a work in 13 * 3= 39 days
Honey do 1/6 the work in 7 days
Honey do a work in 7 * 6= 42 days
So, Sona can do the work first.

 

6. Shreya can do a work in 20 days and Sunidhi can do the same work in 30 days. They worked together for some time, and then Sunidhi left the work. If Shreya completed the rest of the work in 10 days, then Sunidhi worked for how many days?
1) 6
2) 4
3) 5
4) 8
5) none of these

Answer & Solutions

Option: 1

Explanation: Shreya can do work in 20 days
Sunidhi can do a work in 30days
Shreya and Sunidhi can do a work in 1/20 + 1/30 = 5/60 = 1/12 = 12 days
Shreya did work in 10 days= 10/20 = 1/2
Remaining work can do both in ½ * 12 = 6 days

7. Avishek alone can complete a work in 18 days and Hritwik alone in 15 days. Hritwik alone worked at it for 10 days and then he left the work. In how many more days will Avishek alone complete the remaining work?
1)8
2) 6
3) 5
4) 4
5) none of these

Answer & Solutions

Option: 2

Explanation: Hritwik did the work in 10 days= 10/15 = 2/3
Remaining work = 1 – 2/3 = 1/3
Avishek can do the remaining work in 1/3 * 18 = 6 days

8. X, Y and Z together earn Rs. 2700 in 18 days. X and Z together earn Rs. 940 in 10 days. Y and Z together earn Rs. 1520 in 20 days. Find the daily earning of Z.
1)30
2) 20
3) 40
4)50
5) none of these

Answer & Solutions

Option: 2

Explanation: X , Y and Z earn Rs. 2700 in 18 days
They earn per day = 2700/18= 150 rupees
X and Z earn per day = 940/10 = 94 rupees
Y and Z earn per day = 1520/20= 76 rupees
Y earn = 150 – 94 = 56 rupees
Z earn 76 – 56= 20 rupees

9. Rachna and Madhu can do a work in 20 days and 12 days respectively. Rachna started the work alone and then after 4 days Madhu joined till the completion of the work. How long did the work last?
1) 8 days
2) 10days
3) 12 days
4) 6 days
5) none of these

Answer & Solutions

Option: 2

Explanation: Rachna did the work in 4 days= 4/20 = 1/5
Rachna does the work in 20 days
Madhu does the work in 12 days
Both of them do the work in 1/20 +1/12 = 8/60 = 15/2 days
They did the remaining work ( 1- 1/5) = 4/5 work in 4/5 * 15/2 = 6 days
Total days required= 6 +4 = 10 days

10. If the wages of 45 women amount to Rs. 46575 in 48 days, how many men must work 16 days to receive Rs. 17250, the daily wages of a man being doubled than those of a woman?
1) 20
2) 25
3) 30
4)15
5) none of these

Answer & Solutions

Option: 2

Explanation: (45 *48 *1)/ 46575 = (16 * 2 *M)/ 17250
M= 25

 

 

 

Average rating / 5. Vote count:

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!