SBI Clerk 2018: Quantitative Aptitude Quiz for Prelims – 17

Hello and welcome to exampundit. Here is a set of Quantitative Aptitude Quiz on Data Interpretation for Prelims exam of SBI Clerk 2018.

Data regarding the number of candidates who appeared in 5 different competitive exams in the year 2016:

 Exams Total number of appeared candidates Percentage of candidates who qualify the exam ( Out of the total number of appeared candidates) NET 345600 55 CTET 567300 60 GATE 876500 62 CAT 767200 65 MAT 965600 70

1. What is the average number of candidates who qualify NET , GATE and MAT exams?

1) 476235

2) 512530

3) 469833

4) 396235

5) 469810

Option: 5

Explanation:

Required average –  (  345600 * 55/100 + 876500 * 62/100 + 965600 * 70/100 ) / 3

= 1/3 { 190080 + 543430 + 675920 }

= 1/3 * 1409430 = 469810

1. What is the difference between the total number of candidates who did not qualify CAT and NET together and that who did not qualify in MAT  and CTET together?

1) 92650

2) 92560

3) 82560

4) 96260

5) 78280

Option: 2

Explanation:

Required difference= ( 30% of 965600 + 40% of 567300) – ( 35% of 767200 + 45% of 345600)

= ( 30 * 9656 + 40 * 5673) – ( 35 * 7672 + 45 * 3456)

= 516600 – 424040 = 92560

1. The number of candidate who did not qualify CAT was approximately what percent less  than that who did not qualify GATE?

1) 38

2) 26

3) 23

4) 19

5) 43

Option: 4

Explanation:

Number of candidates who did not qualify CAT= 35% of 767200

= 35*7672  = 268520

Num of candidates who did not qualify GATE= 38% OF 876500

= 38 * 8765 = 333070

Req % less= (333070 – 268520) / 333070 * 100

= 19.83% ~ 19% less

1. What is the ratio of the number of candidates who did not qualify NET and MAT together to that who qualify GATE and CTET together?

1) 145672:23451

2) 46571:23150

3) 31456:76531

4) 21567:40652

5) None of these

Option: 5

Explanation:

req ratio =( 45% of 345600 + 30% of 965600) :  ( 62% of 876500 + 60% of 567300 )

=( 155520 + 289680) : ( 543430 + 340380) =  445200 : 883810

1. In GMAT if the total number of appeared candidates was  15% more than NET, then what was the ratio of CAT qualified candidates to GMAT qualified candidates?

1) 163:175

2) 257:605

3) 253:167

4) Can’t be determined

5) None of these

Option: 4

Explanation:

Num of appeared candidates in GMAT= 345600 * 115/100= 39744

But no of qualified candidates is not given hence we can’t determine the ans.

Data regarding the number of visitors who visited  5 different cinema hall on various days:

 Day- Cinema hall Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday M 112 121 85 109 100 N 160 115 95 112 116 O 141 154 128 79 178 P 75 125 145 122 140 Q 100 150 167 80 85

1. The number of visitors in Cinema Hall P increased by 5% from Friday to Saturday and that in Cinema Hall Q decreased by 40% from Friday to Saturday. What was the total number of visitors in Cinema Hall P and Q together on Saturday?

1) 194

2) 188

3) 198

4) 204

5) 186

Option: 3

Explanation:

Total num of visitors in Cinema Hall P and Q together on Saturday=

140 * 105/100 + 60*89/100

= 147 + 51 = 198

1. The number of visitors in Cinema Hall N decreased by what per cent from Monday to Thursday?

1) 40

2) 30

3) 45

4) 25

5) 35

Option: 2

Explanation:

Req % decrease = (160-112)/160 – 100

= 48 * 5/8 = 30%

1. What is the difference between the total number of visitors in Cinema Hall M and N together on Tuesday and that in Cinema Halls P and Q together on Wednesday?

1) 78

2) 72

3) 68

4) 84

5) 76

Option: 5

Explanation:

Req diff= ( P + Q) – ( M + N)

= (145+167) – (121+115)

=312-236=76

1. What is the ratio of the total number of visitors in Cinema Halls N and P together on Tuesday to that in Cinema Halls M and Q together on Wednesday?

1) 20:23

2) 20:21

3) 13:16

4) 11:14

5) 15:16

Option: 2

Explanation:

Req ratio = ( N+ P) Tuesday : ( M + Q) Wednesday

= (115 + 125) : ( 85 + 167) = 240 :252 = 20 : 21

1. What is the average number of visitors in Cinema Hall O on Monday, Wednesday and Thursday?

1) 112

2) 116

3) 114

4) 120

5) 118

Option: 2

Explanation:

Req average =( 141+128+79) /3

= 348/3 = 116

Regards

Team Exampundit

EP Recommends: PracticeMock Mock Tests

EP Recommends: Oliveboard Mock Tests