Reasoning Quiz for Upcoming IBPS Exams – Set 26 | Puzzle – Pre


Hello and welcome to exampundit. Here is a set of Puzzle Quiz for Upcoming IBPS Bank Exams. The following set of questions are moderate prelims level.

[Directions Q 1-5]: Study the following information carefully and answer
the questions given below:
A, B, C, D, E, F and G are seven
persons who travel to office everyday by a particular train which stops at five
stations-I, 11, III, IV and V respectively after it leaves base station. Three
among them get in the train at the base station. D gets down at the next
station at which F gets clown. B does not get down either with A or E. G alone
gets in at station III and gets down with C after one station. A travels
between only two stations and gets down at station V. None of them gets in at
station II. C gets in with F but does not get in with either B or D. E gets in
with two others and gets down alone after D, B and D work in the same office
and they get down together at station III. None of them gets down at station I.
1. At which station does E get
down ?
(a) II
(b) III
(c) IV
(d) Data inadequate
(e) None of these
2. At which station do C and F
get in ?
(a) I
(b) II
(c) III
(d) Data inadequate
(e) None of these
3. At which of the following
stations do B and D get in ?
(a) I
(b) Base station
(c) III
(d) Data inadequate
(e) None of these
4. After how many stations does E
get down?
(a) One
(b) Two
(c) Three
(d) Four
(e) Five
5. E gets down after how many
stations at which F gets down?
(a) Next station
(b) Two
(c) Three
(d) Four
(e) None of these
Sponsored


(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

[Directions Q 6-10]: Study the following information carefully and
answer the questions given below :
Seven students Ashwin, Devika,
Baljit, Chandrakant, Urmila, Nagesh and Pranjali have taken admissions for MBA
with specialization in HR or Finance or Marketing. Each one has got admission
in different institutes M, J, K, L, R, T, F not necessarily in the same order.
At least two have opted for each of the specializations. Devika has opted for
Marketing but not in Institute J or T. Chandrakant has taken admission for HR
in Institute K. The one who studies in Institute F does not study Finance.
Nagesh studies the same specialization as that of Devika in Institute R. Ashwin
does not study in Institute L or T. Baljit studies HR in Institute J. Pranjali
studies in Institute F and does not study marketing.
6. Which of the following
combinations of institute and specialization is true for Urmila ?
(a) L – Finance
(b) L – Marketing
(c) T- Marketing
(d) T – Finance
(e) None of these
7. Devika studies in which
institute ?
(a) L
(b) T
(c) F
(d) M
(e) None of these
8. Which of the following groups
represents the students studying HR ?
(a) Baljit and Chandrakant
(b) Baljit, Chandrakant and
Pranjali
(c) Ashwin, Baljit and
Chandrakant
(d) Urmila and Chandrakant
(e) None of these
9. Which of the following combinations
of institute, student and specialization is correct ?
(a) R – N – HR
(b) T – N – Marketing
(c) L – B – HR
(d) M – D- Marketing
(e) None of these
10. What is the specialization of
Ashwin ?
(a) Marketing
(b) HR
(c) Finance
(d) Marketing or HR

(e) Finance or Marketing

Answers:

  1. C
  2. D
  3. D
  4. C
  5. B
  6. D
  7. A
  8. B
  9. E
  10. C

Advertisement


(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Solutions:
1-5:

6-10:

Sponsored


(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Regards

Team ExamPundit