Reasoning Quiz for Upcoming IBPS Exams – Set 24 | Puzzle – Pre


Hello and welcome to exampundit. Here is a set of Puzzle Quiz for Upcoming IBPS Bank Exams. The following set of questions are moderate prelims level.

Direction (Q. 1 to 5): Study the
following information carefully to answer the given questions
Eight people L, M, N, O, P, Q, R
and S are sitting around a circular table with equal distance between each
other but not necessarily in the same order. Some of them are facing the centre
while some are facing outside.(i.e. away from the centre) M sits third to the
left of L. Only three people sit between M and S. P sits to the immediate right
of S. Immediate neighbours of P face opposite directions(i.e. if one neighbour
faces the centre then the other neighbour faces outside and vice-versa.) Only
one person sit between P and O. R sits second to the right of O. Both R and N
face the same direction as S.(i.e if S faces the centre then R and N also faces
the centre and vice-versa.) Immediate neighbours of Q faces opposite
directions(i.e. if one neighbour faces the centre then the other neighbour
faces outside and Vice-versa.) P does not face outside. O faces a direction
opposite to that of M.
1. How many people sit between L
and Q when counted from the left of Q?
(a) Five
(b) None
(c) Four
(d) One
(e) Two
2. Which of the following statements
is true as per the given arrangement?
(a) Q faces the centre
(b) Only three people sit between
P and L
(c) R sits to the immediate right
of N
(d) None of the given options is
true
(e) N is an immediate neighbour
of O
3. Who amongst the following sits
third to the left of P?
(a) Q
(b) N
(c) M
(d) L
(e) R
4. How many people face the
centre as per the given arrangement?
(a) Four
(b) One
(c) Two
(d) Three
(e) More than four
5. What will come in place of
question mark (?) in the given series based on the positions as given in the
arrangement?
PS LR MP SM ?
(a) ON
(b) SO
(c) NQ
(d) OL
(e) LS
Sponsored


(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Direction (Q. 6 to 10): Study the
following information carefully to answer the given questions
P, Q, R, S, T, U, V, W and X are
sitting in a straight line, facing North. Three of them are not males. Two
females sit adjacent to each other. Q is fourth to the left of V, who is second
to the right of R, who is not the immediate neighbour of P. U is fourth to the
right of R and is second to the left of X. S is not an immediate neighbour of
either X or Q. S is not male. One of the persons sitting on the extreme ends is
a female. T is not an immediate neighbour of either V or U. No female is an
immediate neighbour of U. W does not sit second to the left of P. The immediate
neighbour of S are male.
6. Which of the following is a
group of females ?
(a) QTS
(b) TXP
(c) SVR
(d) UWX
(e) None of these
7. Who is sitting to the
immediate left of S ?
(a) V
(b) Q
(c) W
(d) R
(e) None of these
8. In which of the following combinations
is the third person sitting between the first and the second person ?
(a) PWU
(b) QTR
(c) RST
(d) WUP
(e) None of these
9. If Q and R, V and U interchange
their position then how many persons are sitting between R and V ?
(a) Four (b) Five
(c) Six (d) Two
(e) None of these
10. Who among the following sits
third to the left of P ?
(a) W
(b) V
(c) R
(d) X
(e) None of these

Answers:

  1. (A)
  2. (A)
  3. (C)
  4. (D)
  5. (A)
  6. (A)
  7. (D)
  8. (A)
  9. (B)
  10. (C)

Advertisement


(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Solutions:

1-5:

6-10:

Sponsored


(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Regards

Team ExamPundit