Quantitative Aptitude Quiz for Upcoming IBPS Exams – Set 26 | Word Problems


Hello and welcome to exampundit. Here is a set  of Quantitative Aptitude Quiz for Upcoming IBPS Exams.

1. The speed of the boat in still
water is 5 times the speed of the current. It takes 1.1 hours to row to point B
from point A downstream. The distance between point A and point B is 13.2 km.
How much distance will it cover in 312 minutes upstream?
(a) 43.2 km
(b) 48 km
(c) 41.6 km
(d) 44.8 km
(e) 40 km
2. 24 men can complete a piece of
work in 15 days. 2 days after the 24 men started working, 4 men left the work.
How many more days will the remaining men now take to complete the remaining
work?
(a) 15 3/5
(b) 16 4/5
(c) 11 2/5
(d) 10 4/5
(e) 14 1/5
3. In a primary school, the average
weight of male students is 65.9 kg and the average weight of female students is
57 kg. If the average weight of all the students (both male and female) is 60.3
kg and the number of male students in the school is 66, then what is the number
of female students in the school?
(a) 154
(b) 162
(c) 168
(d) 180
(e) 112
4. Shashi had a sum of money.
Two-third of the total money he invested in scheme A for 6 years and rest of
the money he invested in scheme B for 2 years. Scheme A offers simple interest
at a rate of 12% per annum and scheme B offers compound interest (compounded
annually) at a rate of 10% per annum. If the total sum obtained from both the
schemes is ₹ 2805, what was the total amount invested by him in scheme A and
scheme B together?
(a) ₹ 1500
(b) ₹ 5100
(c) ₹ 1000
(d) ₹ 2000
(e) ₹ 1464
5. The radius of a cylinder is 5
m more than its height. If the curved surface area of the cylinder is 792 m2.
What is the volume of the cylinder? (in m3)
(a) 5712
(b) 5244
(c) 5544
(d) 5306
(e) 5462
Sponsored


(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

6. A dealer marked the price of
an item 40% above the cost price. Once he gave successive discounts of 20% and
25% to a particular customer. As a result, he incurred a loss of₹ 448. At what
price did he sell the item to the mentioned customer?
(a) ₹ 2416
(b) ₹ 2352
(c) ₹ 2268
(d) ₹ 2152
(e) ₹ 2578
7. The respective ratio between
Parul’s present age and Rohit’s present age is 7: 5. The sum of their ages 5
years from now will be 94. After how many years, Rohit’s age will be equal to Parul’s
present age?
(a) 21
(b) 7
(c) 14
(d) 18
(e) 24
8. 35 kg of a type of sandal
powder (type A) which costs ₹ 614 per kg was mixed with certain amount of
another type of sandal powder (type B), which costs ₹ 695 per kg. Then the mixture
was sold at ₹ 767 per kg and 18% profit was gained. What was the amount of type
B sandal powder in the mixture?
(a) 24 kg
(b) 28 kg
(c) 32 kg
(d) 36 kg
(e) 20 kg
9. Ashok left from place A (towards
place B) at 8 am and Rahul left from place B (towards place A) at 10 am. The
distance between place A and place B is 637 km. If Ashok and Rahul are
travelling at a uniform speed of 39 km/h and 47 km/h respectively, at what time
will they meet?
(a) 5 : 30 pm
(b) 4 : 30 pm
(c) 5 : 00 pm
(d) 4 : 00 pm
(e) 3 : 30 pm
10. A started with an investment
of ₹ 28000. After 2 months, B joins with ₹ 20000 and after another two months C
joins with ₹ 18000. At the end of 10th month from start of the business, if B
withdraws ₹ 2000 and C withdraws ₹ 2000 what is the respective ratio in which
profit should be distributed among A, B and C at the end of the year?
(a) 12 : 7 : 5
(b) 12 : 9 : 5
(c) 12 : 6 : 3
(d) 14 : 7 : 5
(e) 11 : 9 : 7

Answers:

  1. C
  2. A
  3. E
  4. B
  5. C
  6. B
  7. C
  8. B
  9. B
  10. A

Advertisement


(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Solutions:
1.

2.

3.

4.

5.

6.

7.

8.

9.

10.

Sponsored


(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Regards

Team ExamPundit