Hello and welcome to ExamPundit. Here is a set of Quantitative Aptitude Quiz for IBPS Clerk Prelims 2015 which also have Data Interpretation.
Directions (Q. 15):
Study the given line graph carefully to answer the following questions:
Study the given line graph carefully to answer the following questions:
1. What is the
difference between the total production of SAIL and that of Tata?
difference between the total production of SAIL and that of Tata?
1) 7 lakh tonnes
2) 8 lakh tonnes
3) 9 lakh tonnes
4) 6 lakh tonnes
5) 5 lakh tonnes
2. In which year is
the total production the maximum?
the total production the maximum?
1) 2009
2) 2010
3) 2013
4) 2011
5) 2012
Solutions – Production in 2008 = (1 + 4 + 6) = 11 lakh tonnes Production in 2009 = (3 + 3 + 5) = 11 lakh tonnes Production in 2010 = (2 + 4 + 7) = 13 lakh tonnes Production in 2011 = (2 + 4 + 5) = 11 lakh tonnes Production in 2012 = (2 + 4 + 5) = 11 lakh tonnes Production in 2013 = (1 + 5 + 6) = 12 lakh tonnes
In 2010 total production is the maximum.


3. What is the ratio
of production of Jindal in 2011 to that of Tata in 2013?
of production of Jindal in 2011 to that of Tata in 2013?
1) 5 : 3
2) 3 : 2
3) 2 : 3
4) 1 : 3
5) 3 : 7
4. The production of
SAIL in 2008 is what percentage of the production of Jindal in 2012?
SAIL in 2008 is what percentage of the production of Jindal in 2012?
1) 82%
2) 78%
3) 80%
4) 75%
5) 85%
Solutions – Production of SAIL in 2008 = 4 lakh tonnes Production of Jindal in 2012 = 5 lakh tonnes
Reqd % = 4 x 100/5 % = 80%


5. What is the
difference between the total production of SAIL and that of Jindal?
difference between the total production of SAIL and that of Jindal?
1) 5 lakh tonnes
2) 7 lakh tonnes
3) 6 lakh tonnes
4) 8 lakh tonnes
5) 12 lakh tonnes
Solutions – Total production of SAIL = (4 + 5 + 7 + 4 + 2 + 5) = 27 lakh tonnes Total production of Jindal = (6 + 3 + 4 + 2 + 5 + 1) = 21 lakh tonnes Required difference = (27 â€“ 21)
= 6 lakh tonnes


6. Find the compound
interest on Rs. 12000 for 2 years, the rate of interest being 3% per annum.
interest on Rs. 12000 for 2 years, the rate of interest being 3% per annum.
1) Rs. 840.8
2) Rs. 935.7
3) Rs. 1035.6
4) Rs. 730.8
5) Rs. 473.5
7. A container contains
milk and water in the ratio of 4 : 1. How much mixture should be taken out and
replaced with water so that the
container contains milk and water in the ratio of 3 : 2?
milk and water in the ratio of 4 : 1. How much mixture should be taken out and
replaced with water so that the
container contains milk and water in the ratio of 3 : 2?
1) 3/9
2) Â¼
3) 2/3
4) 1/5
5) 2/5
8. A is 2.5 times as
good a workman as B and A is able to finish the work in 50 days less than B.
Find the time in which they can do
it working together.
good a workman as B and A is able to finish the work in 50 days less than B.
Find the time in which they can do
it working together.
1) 21 18/19 days
2) 23 17/21 days
3) 22 6/7 days
4) 20 Â¾ days
5) 25 Â¼ days
9. Rajan covers a
certain distance in 12 minutes if he runs at a speed of 10 kmph. What should be
his speed in order to reduce his
running time to 8 minutes?
certain distance in 12 minutes if he runs at a speed of 10 kmph. What should be
his speed in order to reduce his
running time to 8 minutes?
1) 15 kmph
2) 14 kmph
3) 12 kmph
4) 8 kmph
5) 18 kmph
10. If the ratio of
the area of two squares is 16 : 25, find the ratio of their diagonals.
the area of two squares is 16 : 25, find the ratio of their diagonals.
1) 7 : 2
2) 4 : 9
3) 3 : 2
4) 6 : 7
5) 4 : 5
Regards
function answer(id){
if(document.getElementById(id).style.display == “block”){
document.getElementById(id).style.display = “none”;
}else{
document.getElementById(id).style.display = “block”;
}
}
#a1{display:none;}
#a2{display:none;}
#a3{display:none;}
#a4{display:none;}
#a5{display:none;}
#a6{display:none;}
#a7{display:none;}
#a8{display:none;}
#a9{display:none;}
#a10{display:none;}
Team ExamPundit
Sponsored
(adsbygoogle = window.adsbygoogle  []).push({});
Books For 2015 Banking/Insurance Exams
EP Recommends: Oliveboard Mock Tests