Hello and welcome to ExamPundit. Here is a set of Quantitative Aptitude Quiz for IBPS Clerk Prelims 2015.
1. The difference
between 55% of a number and 14% of the same number is 8610. What is 85% of that
number ?
between 55% of a number and 14% of the same number is 8610. What is 85% of that
number ?
1) 17850
2) 15820
3) 17020
4) 18450
5) None of these
2. Rekhaâ€™s monthly
income is twothird of Sumitraâ€™s monthly income. Sumitraâ€™s annual income is
Rs.4,32,000. What is Rekhaâ€™s annual
income? (In some cases monthly income and in some cases annual income is used)
income is twothird of Sumitraâ€™s monthly income. Sumitraâ€™s annual income is
Rs.4,32,000. What is Rekhaâ€™s annual
income? (In some cases monthly income and in some cases annual income is used)
1) Rs.2,92,000
2) Rs.2,63,500
3) Rs.2,48,200
4) Rs.2,88,000
5) None of these
3. At present Nisha
is three times Preetiâ€™s age. After seven years Nisha will be twice Preetiâ€™s age
then. How many times will Nishaâ€™s
age be in another fourteen years time with respect to Preetiâ€™s age then ?
is three times Preetiâ€™s age. After seven years Nisha will be twice Preetiâ€™s age
then. How many times will Nishaâ€™s
age be in another fourteen years time with respect to Preetiâ€™s age then ?
1) 1
2) 3
3) 2
4) 1.5
5) None of these
Solutions – Preetiâ€™s present age = x years
Nishaâ€™s present age = 3x years
After seven years,
3x + 7 = 2 (x + 7)
3x + 7 = 2x + 14
x = 7
Preetiâ€™s present age = 7 years
Nishaâ€™s present age = 21 years
After another 14 years i.e. after 21 years
Preetiâ€™s age = 28 years
Nishaâ€™s age = 42 years
Required answer = 42/28 = 1.5


4. Nirmalya got 102
marks in Hindi, 118 marks in Science, 104 marks in Sanskrit, 114 marks in Maths
and 96 marks in English. The maximum
marks of each subject are 120. How much overall percentage of marks did Nirmalya get?
marks in Hindi, 118 marks in Science, 104 marks in Sanskrit, 114 marks in Maths
and 96 marks in English. The maximum
marks of each subject are 120. How much overall percentage of marks did Nirmalya get?
1) 89
2) 82
3) 77
4) 71
5) None of these
Solutions – Total marks obtained by Nirmalya = 102 + 118 + 104 + 114 + 96 = 534
Total maximum marks = 120 Ã— 5 = 600
Required percentage 534/600 x 100 = 89 

5. 6 women alone can
complete a piece of work in 10 days, whereas 10 children alone take 15 days to
complete the same piece of work. How
many days will 6 women and 10 children together take to complete the piece of work ?
complete a piece of work in 10 days, whereas 10 children alone take 15 days to
complete the same piece of work. How
many days will 6 women and 10 children together take to complete the piece of work ?
1) 7
2) 8
3) 6
4) 4
5) None of these
Solutions – In 1 day (6 Ã— 10) women can complete the piece of work and in 1 day (10 Ã— 15) childrenmncan complete the same piece of work.
So, 6 Ã— 10 women â‰¡ 10 Ã— 15 children
= 2 women â‰¡ 5 children
So, 6 women + 10 children = (15 + 10) children = 25 children
So, M1D1 = M2D2
So, 10 Ã— 15 = 25 Ã— D2
D2 = 10×15/25 = 6 days


Directions (Q. 610)
: What should come in place of the question mark (?) in the followingnumber
series?
: What should come in place of the question mark (?) in the followingnumber
series?
6. 2 14 84 420 1680
5040 ?
5040 ?
1) 8940 2) 8680 3) 10080 4) 5030 5) None of these
Solutions – The pattern of the number series is as given below:
2 Ã— 7 = 14
14 Ã— 6 = 84
84 Ã— 5 = 420
420 Ã— 4 = 1680
1680 Ã— 3 = 5040
5040 Ã— 2 = 10080 

7. 3 58 13 21 34 ?
1) 62 2) 57 3) 55 4) 74 5) None of these
Solutions – The pattern of the number series is as given below:
3 + 5 = 8
8 + 5 = 13
13 + 8 = 21
21 + 13 = 34
34 + 21 = 55


8. 1 2 6 21 ? 445
2676
2676
1) 88 2) 77 3) 52 4) 64 5) None of these
Solutions – The pattern of the number series is as given below:
1 Ã— 1 + 1 = 2
2 Ã— 2 + 2 = 6
6 Ã— 3 + 3 = 21
21 Ã— 4 + 4 = 88
88 Ã— 5 + 5 = 445


9. 27 125 ? 729 1331
2197 3375
2197 3375
1) 612 2) 347 3) 216 4) 343 5) None of these
Solutions – The pattern of the number series is as given below:
33 = 27 ; 53 = 125
73 = 343 ; 93 = 729
113 = 1331, 133 = 21973
153 = 3375


10. 10400 2600 650 ?
40.625 10.15625 2.5390625
40.625 10.15625 2.5390625
1) 175.5 2) 162.5 3) 154.75 4) 156.25 5) None of these
Solutions – The pattern of the number series is as given below:
10400 Ã· 4 = 2600
2600 Ã· 4 = 650
650 Ã· 4 = 162.5
162.5 Ã· 4 = 40.625
40.625 Ã· 4 = 10.15625


Regards
function answer(id){
if(document.getElementById(id).style.display == “block”){
document.getElementById(id).style.display = “none”;
}else{
document.getElementById(id).style.display = “block”;
}
}
#a1{display:none;}
#a2{display:none;}
#a3{display:none;}
#a4{display:none;}
#a5{display:none;}
#a6{display:none;}
#a7{display:none;}
#a8{display:none;}
#a9{display:none;}
#a10{display:none;}
Team ExamPundit
Sponsored
(adsbygoogle = window.adsbygoogle  []).push({});
Books For 2015 Banking/Insurance Exams
EP Recommends: PracticeMock Mock Tests
EP Recommends: Oliveboard Mock Tests