Quantitative Aptitude Quiz for BOB Manipal, Dena Bank PGDBF 2017 – Set 2


Hello and welcome to exampundit. Here is a set of Quantitative Aptitude Quiz for BOB Manipal, Dena Bank PGDBF & NICL AO Prelims Exams 2017.

Get a Free Mock Test for BOB Manipal 2017 – Click here

1. An oil reservoir having 2 pipes connected to it is 3/4th
full. The pipe from West direction can fill the reservoir in 10 minutes and
pipe from east direction can empty it in 6 minutes. If the western and eastern
pipe are opened together at the same time, in how much duration will the tanker
empty/ fill completely?
a) 6 minutes fill
b) 3.75 minutes empty
c) 3.75 minutes fill
d) 5 minutes empty
e) None
2. Harry and Mary started a poultry farm by investing Rs. 16,000
and Rs. 12,000 respectively. When the poultry farm completed 3 months, Harry
withdrew Rs. 5000 while Mary invested Rs. 5000 more. After the half yearly
anniversary of the setup of poultry farm, Deepak  joins the business with a capital of Rs.
21,000, The share of Mary exceeds that of Deepak, out of a total profit of Rs.
26,400 after one year by:
a) 3600
b) 3700
c) 3500
d) 3000
e) None
3. Subham bought a book from me at  $100 and sold it to me for $200. He bought it
back from me for $300 and then sold it back to me for $400. Did Subham make any
profit  in this process? If yes, how much
?
a) $100
b) $300
c) $200
d) $250
e) $50
4. The profit( in percentage) earned by three shopkeepers X,
Y and Z is 10 %, 20 % and 25% and ratio of the CP of their products is 1:2:4.
Also, the ratio of number of goods solved by the three shopkeepers is 2:5:2
respectively, then overall profit percentage earned by the three
shopkeepers  is?
a) 18.5%
b) 21%
c) 75%
d) 68 %
e) None
5. The ratio of total weekly sales of two international
books A and B is 4:5 and the ratio of their printing charges  is 5:6. What is the ratio of profits earned
by the books A and B , if A’s profit is equal to its 8th of its sales.
a) 4:3
b) 3:4
c) 5:8
d) 8:5
e) None
Advertisement


(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

6. Six years ago, there were 7 members in Gopal’s family and
then the average age of his family was 49 years. Then, Gopal got married and
had a daughter., but the average age of the family remained the same. The
present age of Gopal’s wife is
a) 28
b) 26
c) 31
d) 30
e) Cannot be determined
7. The total age of 
all the guests in a party was 540 years. If a Kashmiri couple left the
party, the average remains unchanged. The wife and husband had same date of
birth. Therefore , the average age of this couple and the total number of
guests respectively will be :
a) 18, 27
b) 20 ,27
c) 15,38
d) Cannot be determined
e) None
8. Aakash is a witty farmer. He always makes sure his farm
is safe from trespassers. Hence he builds up a square shaped fence around his
field . He uses 26 steel poles in each side, with a distance of 4m between each
pole. What is Aakash’s field’s area?
a) 2.76 milihectare
b) 1 hectare
c) 1.6 milihectare
d) 2.76 hectare
e) None
9. Rohan is a sugarcane farmer. He processes sugar and
adulterates by naking a mixture by mixing 26 kg of sugar at rs 20 per kg with
30 kg of sugar obtained in a different batch at rs 36 per kg and marks the
selling price of the sugar at Rs 30 per kg. His profit percent is :
a) 5%
b) 10%
c) 15%
d) No profit no loss
e) None
10. Equal amounts of each Rs 48392 is lend to two persons
for 3 years. One @ 30 % SI and other @ 30 % CI annually. By how much percent
the CI is greater than the SI in these 3 years?
a) 23%
b) 33%
c) 33.33%
d) 45%
e) None


Answers:

1. Ans-b
Clearly, pipe from east is faster than pipe from west and
so, the tank will be emptied.
Part to be emptied = 3/4th
Part emptied by (eastern + western pipe) in 1 minute = (1/6
– 1/10) = 1/15
1/15 : 3/4 :: 1 : x
x = (3/4 * 1 * 15) = 3.75 min.
So, the tank will be emptied in 3.75 min.
2. Ans-a
Harry : Mary : Deepak =
(16000 * 3 + 11000 * 9) : (12000 * 3 + 17000 * 9) : (21000 *
6)
= 147 : 189 : 126
= 7 : 9 ; 6.
Difference of Mary and Deepak ‘s shares = Rs.  ( 26400 * 9/22 – 26400 * 6/22 ) = Rs. 3600
3. Ans-c
Subham’s earnings = $200 + $400 = $600.
Subham’s spending = $100 + $300 = $400.
Therefore, the profit earned by Subham = $600 – $400 = $200.
4. Ans- b
CP of all the 3 shopkeepers = 2xy+5x*2y+2x*4y=20xy
Profit of X= 0.2xy
Y=2xy
Z=2xy
% profit= 4.2xy/20xy 
*100 = 21%
5. Ans-c
let their monthly sales = a/4x and b/5y
And their monthly expenditure = 5y and 6y
Given,A’s profit = 4x/8 = x/2
so,4x – 5y = x/2=>4x – x/2 = 5y
7x = 10y=>y= (7/10)x
Profit of B = 5x – 6y
= 5x – (6*7/10)x
= (25x – 21x) / 5
=  4x/5
So the ratio of their profit is
x/2 : 4x/5=>ratio=5:8
6. Ans- No information regarding the wife.
7. Ans-b
Solve through options
Let number of total guests be 27
540/27=20=average age of all guests
After the couple leaves the
average=[540-(2*20)]/25=20(unchanged)
Hence option b 20,27 is correct
8. Ans-b
Length of the fence between 26 poles = 25×4=100m ( each
side)
Area of the field= 1002 =10000 m2 = 1 hectare
9. Ans-a
CP of 56 kg adulterated 
sugar= (26×20)+(30×36)=Rs 1600
Sp of the 56 kg adulterated sugar= 56×30= 1680
Profit= 80/1600 x100= 5 %
10. Ans-b
100(1.3)3=219.7
=>CI=119.7
SI=(100x3x30)/90=90
CI is greater than SI by Rs 29.7   (i.e. 119.7-90)

% increase= 29.7/90 x100= 33%

Sponsored


(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Regards

Team ExamPundit

Average rating / 5. Vote count: