Puzzle Quiz for IBPS Clerk & RBI Assistant Prelims 2017 – 4



Hello and welcome to exampundit. Here is a set of Puzzle for IBPS Clerk & RBI Assistant 2017.

Read the following information carefully and answer the questions given
below:

Seven teachers A, B, C, D, E, F
and G teach in the Science section of XII of a particular school. They teach
one of the following subjects – Zoology, Botany, Chemistry, Physics and Maths. Two
teachers each teach Physics and Chemistry. Both the Chemistry teachers and one
from Biology, and Maths each has cleared UGC (NET). Four teachers are females –
B, C, F and G. Of them two are married. Two teachers are members of PTA
executive council, out of which only one is male. However, none of the married
teachers are its members. All the married teachers except one are class
teachers of one class or the other. There are four married teachers A, B, D and
F. There are three subject teachers. None of the married women teachers have
cleared UGC (NET). Two male teachers have cleared NET out of which one is
married. He is Mr A, a subject teacher. He is not from PCM stream. He teaches
Botany or Zoology. The PTA members are not from exclusive PCM or PCB stream.
Both the teachers are subject teachers and not class teachers. PTA members
teach same subject. Only Mrs B teaches Botany. G is a class teacher.
1. Who among the following are
the PTA members?
(a) A and B
(b) B and C
(c) C and D
(d) C and E
(e) None of these
2. What does G teach?
(a) Maths
(b) Physics
(c) Chemistry
(d) Can’t be determined
(e) None of these
3. Who is the male class teacher?
(a) F
(b) D
(c) A
(d) Either D or E
(e) None of these
4. Which of the following
combinations is correct?
(a) A – NET cleared – Married –
Botany
(b) B – Not cleared – Married –
Botany
(c) C – NET cleared – Married –
Chemistry
(d) D – NET cleared – Married –
Physics
(e) E – NET cleared – Married –
Chemistry
5. Which of the following
combinations is incorrect?
(a) E – Unmarried – Male –
Chemistry
(b) C – Unmarried – Female –
Chemistry
(c) A – Married – Male – Zoology
(d) B – Married – Female – Botany
(e) G – Married – Female – Maths
Sponsored


(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Study the following information
carefully answer the given questions :
Twelve persons are sitting in two
parallel rows containing six persons each, in such a way that there is an equal
distance between adjacent persons. In row–1, A, B, C, D, E and F are seated
(but not necessarily in the same order) and all of them are facing south. In
row– 2, P, Q, R, S, T and V are seated (but not necessarily in the same order)
and all of them are facing north. Therefore, in the given seating arrangement
each person seated in a row faces another person of the other row. A sits third
to the left of E. The person facing A sits second to the left of T. Two persons
are sitting between T and P. C and D are immediate neighbours. C and D do not
sit at any of the extreme ends of the line. Only one person sits between B and
C. The person facing D is an immediate neighbour of Q. V is not an immediate
neighbour of P. S does not face A.
6. Who amongst the following sits
seconds to the right of the person who faces R ?
(a) C
(b) D
(c) B
(d) E
(e) Cannot be determined
7. Which of the following
statements regarding B is true ?
(a) B sits second to the left of
C
(b) A sits to immediate left of B
(c) T faces B
(d) D is an immediate neighbour
of B
(e) The person who faces B is an
immediate neighbour of S
8. Who amongst the following
faces P ?
(a) A
(b) D
(c) C
(d) E
(e) Cannot be determined
9. Who amongst the following sits
exactly between T and R ?
(a) V
(b) Q
(c) S
(d) P
(e) Cannot be determined
10. Four of the following five are
alike in a certain way based on the given seating arrangement and thus form a
group. Which is the one that does not belong to the group ?
(a) F
(b) Q
(c) T
(d) C
(e) E

Answers

  1. D
  2. A
  3. B
  4. B
  5. E
  6. B
  7. A
  8. C
  9. A
  10. D

Advertisement


(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Solutions:

1-5:

There are seven teachers (clue i) and five subjects (clue
i). Four are ladies B, C, F and G (clue iv). Rest are males. Four are married
A, B, D and F (clue v). Rest are unmarried. Mr A is a subject teacher and he
teaches either Botany or Zoology (clue vi) but (clue ix) tells Mrs B teaches
Botany, So Mr A teaches Zoology. Clue ix also tells about G being a class
teacher. Clue v says all married teachers except one are class teachers. Since
A is married and is a subject teacher, the remaining B, D and F would be class teachers.
(Clue iv) says unmarried teachers can only be PTA member whereas (clue vii)
says they are subject teachers, So they are bound to be C and E. (clue vi) says
no married female teacher has done UGC. Two male teachers have done it one is
married Mr A and one is unmarried, Mr E. Mr D hasn’t done it, so C and G must
have done it because there are four teachers who have done it (2-Chem, 1-Math,
1-Zoology). So the subject left is Physics. So obviously D and F teach Physics.
Since PTA members teach same subject (clue viii), C and E teach Chem, leaving G
to teach Maths.

6-10:

Sponsored


(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Regards

Team ExamPundit