Puzzle Quiz for IBPS Clerk & RBI Assistant Prelims 2017 – 1


Hello and welcome to exampundit. Here is a set of Puzzle for IBPS Clerk & RBI Assistant 2017.

DIRECTIONS (Qs. 1-5): Study the
following information carefully and answer the given questions.
A, B, C, D, E, F, G and H are
sitting around a circle facing the centre but not necessarily in the same
order. B sits second to left of H’s husband. No female is an immediate
neighbour of B. D’s daughter sits second to right of F, F is the sister of G. F
is not an immediate neightbour of H’s husband. Only one person sits between A
and F. A is the father of G. H’s brother D sits to the immediate left of H’s
mother. Only one person sits between H’s mother and E. Only one person sits
between H and G. G is the mother of C. G is not an immediate neighbour of E.
1. What is position of A with
respect of his mother-in-law?
(a) Immediate left
(b) Third to the right
(c) Third to the left
(d) Second to the right
(e) Fourth to the left
2. What is the position of A with
respect to his grandchild?
(a) Immediate Right
(b) Third to the right
(c) Third to the left
(d) Second to the right
(e) Fourth to the left
3. Four of the following five are
alike in a certain way based on the given information and so form a group.
Which is the one that does not belong to that group?
(a) F
(b) C
(c) E
(d) H
(e) G
4. Which of the following is true
with respect to the given seating arrangement?
(a) C is the cousin of E
(b) H and H’s husband are
immediate neighbours of each other
(c) No female is an immediate
neighbour of C
(d) H sits third to left of her
daughter
(e) B is the mother of H
5. Who sits to the immediate left
of C?
(a) F’s grandmother
(b) G’s son
(c) D’s mother-in-law
(d) A
(e) G
DIRECTIONS (Qs. 6-10) : Study the following information to answer
the given questions.
Twelve people are sitting in two
parallel rows containing six people each, in such a way that there is an equal
distance between adjacent persons. In row-1, P, Q, R, S, T and V are seated and
all of them are facing South. In row-2, A, B, C, D, E nd F are seated and all
of them are facing North. Therefore, in the given seating arrangement each
member seated in a row faces another member of the other row. A sits third to
right of D. Neither A nor D sits at extreme ends. T faces D. V does not face A
and V does not sit at any of the extreme ends. V is not an immediate neighbour
of T. B sits at one of the extreme ends. Only two people sit between B and E. E
does not face V. Two persons sit between R and Q. R is not an immediate
neighbour of T. C does not face V. P is not an immediate neighbour of R.
6. Who amongst the following sit
at extreme ends of the rows?
(a) B, E (b) S, T
(c) P, R (d) B, F
(e) None of these
7. Who amongst the following
faces A?
(a) R (b) T
(c) P (d) Q
(e) S
8. How many persons are seated
between T and S?
(a) One (b) Two
(c) Three (d) Four
(e) None
9. P is related to V in the same
way as C is related to F. To which of the followng is E related to, following
the same pattern?
(a) B (b) D
(c) C (d) A
(e) None of these
10. Which of the following is
true regarding F ?
(a) F sits second to right of C
(b) F is not an immediate
neighbour of A
(c) F sits third to left of D
(d) F sits at one of the extreme
ends of the lien

(e) F faces V

Answers:

  1. D
  2. A
  3. C
  4. E
  5. A
  6. C
  7. E
  8. B
  9. A
  10. E

Solutions:
1-5

6-10

DOWNLOAD OUR OFFICIAL APP FROM PLAYSTORE!!

Sponsored


(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Regards

Team ExamPundit