Time & Work Quiz for Upcoming IBPS & Insurance Exams – Set 1


Hello and welcome to exampundit. Here is a set  of Quantitative Aptitude Quiz for Upcoming IBPS Exams.
1. A alone would take 8 days more to complete the job than
if both A and B would together. If B worked alone, he took 4 ½ days more to
complete the job than A and B worked together. What time would they take if
both A and B worked together?
(a) 7 days
(b) 5 days
(c) 4 days
(d) 6 days
(e) None of these
2. A alone can complete work in 15 days and B alone in 20 days.
Starting with A, the work on alternate days. The total work will be completed
in
(a) 17 days
(b) 16 days
(c) 14 days
(d) 13 days
(e) None of these
3. A contractor undertook to do a piece of work in 9 days.
He employed certain number of laboures but 6 of them were absent from the very
first day and the rest could finish the work in only 15 days. Find the number
of men originally employed .
(a) 15
(b) 6
(c) 13
(d) 9
(e) None of these
4. After working for 8 days, Anil finds that only 1/3 of the
work has been done. He employs Rakesh who is 60 % efficient as Anil. How many
more days will Anil take to complete the job?
(a) 15 days
(b) 12 days
(c) 10 days
(d) 8 days
(e) None of these
5. A sum of ₹ 25 was paid for a work which A can do in 32 days,
B in 20 days, B and C in 12 days and D in 24 days. How much did C receive if
all the four work together ?
(a) ₹ 14/3
(b) ₹ 16/3
(c) ₹ 15/3
(d) ₹ 17/3
(e) None of these
6. A and B can do a job in 15 days and 10 days,
respectively. They began the work together but A leaves after some days and B
finished the remaining job in 5 days. After how many days did A leave?
(a) 2 days
(b) 3 days
(c) 1 day
(d) 4 days
(e) None of these
7. Mr. Suresh is on tour and he has ₹ 360 for his expenses.
If he exceeds his tour by 4 days he must cut down daily expenses by ₹ 3. The
number of days of Mr. Suresh’s tour programme is :
(a) 20 days
(b) 24 days
(c) 40 days
(d) 42 days
(e) None of these
8. A can knit a pair of socks in 3 days. B can knit the same
thing in 6 days. If they are knitting together, in how many days will they knit
two pairs of socks?
(a) 4 days
(b) 2 days
(c) 4 ½ days
(d) 3 days
(e) None of these
9. A can do a job in 3 days less time than B. A works at it
alone for 4 days and then B takes over and completes it. If altogether 14 days
were required to finish the job, how many days would each of them take alone to
finish it?
(a) 17 days, 20 days
(b) 12 days, 15 days
(c) 13 days, 16 days
(d) 14 days, 11 days
(e) None of these
10. A can do a piece of work in 10 days, while B alone can
do it in 15 days. They work together for 5 days and the rest of the work is
done by C in 2 days. If they get ₹ 450 for the whole work, how should they
divide the money ?
(a) ₹ 225, ₹ 150, ₹ 75
(b) ₹ 250, ₹ 100, ₹ 100
(c) ₹ 200, ₹ 150, ₹ 100
(d) ₹ 175, ₹ 175, ₹ 100
(e) None of these

Answers:

  1. D
  2. A
  3. A
  4. C
  5. B
  6. B
  7. A
  8. A
  9. B
  10. A

Solutions:

2.

3.

4.

5.

6.

7.

8.

9.

10.

Sponsored


(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Regards

Team ExamPundit