F&M Questions Asked in RBI Grade B Phase 2 Exam

Here are 10 questions with answers from RBI Grade B Phase 2 2017 – F&M Paper. This post is brought to you by Oliveboard.

 

Q1) Who is the Chief of the committee on corporate governance?

Answer: Uday Kotak – The Kotak Committee on Corporate Governance was constituted on June 2, 2017, under the chairmanship of Uday Kotak. Its primary objective was improving standards concerning corporate governance of listed companies in India. (https://www.moneycontrol.com/)

 

Q2) According to Fayol, “Double command is a source of_________.”

Answer: Conflict – According to Fayol’s Principles of Management, “dual command is a perpetual source of conflict.”

 

Q3) Path-goal theory is given by?

Answer: Robert House – The theory was developed by House and Terence R. Mitchell in the 1970’s. It states that effective leaders give their employees, a clear path they must follow to achieve their goals. It also provides ways for leaders to encourage and support their employees in achieving their goals.

 

Q4) Goal Setting Theory was given by?

Answer: Edwin Locke – It was proposed in the 1960’s. This theory states that goal setting is essentially linked to task performance. It states that specific and challenging goals along with appropriate feedback contribute to higher and better task performance. 

 

Q5) What does paralanguage mean?

Answer: Paralanguage is the area of non-verbal communication that emphasizes body language and voice nuances as a means of expressing thoughts and feelings.

 

Q6) Systemic risk co-efficiency is identified through which among the following?

Answer: Beta – Systematic risk is that part of the total risk that is caused by factors beyond the control of a specific company, such as economic, political, and social factors. It can be captured by the sensitivity of a security’s return with respect to market return. This sensitivity can be calculated by the β (beta) coefficient.

 

Q7) What does the Letter A in BARS stand for?

Answer: Anchored – Behaviourally Anchored Rating Scales (BARS) are scales used to rate performance. BARS are normally presented vertically with scale points ranging from five to nine. (https://en.wikipedia.org/wiki/Behaviorally_anchored_rating_scales)

 

Q8) What is the first step in Decision Making?

Answer: Identify you Goals/Decision and Establish Objectives.  

 

Q9) MBO is also known as –

Answer: Management by objectives (MBO), also known as management by results (MBR), was first popularized by Peter Drucker in his 1954 book The Practice of Management.

 

Q10) What is the study of Eye Movement called?

Answer: Oculesics – a subcategory of kinesics, is the study of eye movement, eye behaviour, gaze, and eye-related nonverbal communication. (Wikipedia)

 

Prepare for RBI Phase II with Oliveboard Mocks!

 

Average rating / 5. Vote count:

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!