English Quiz for IBPS Clerk & RBI Assistant Prelims 2017 – 3


Hello and welcome to exampundit. Here is a set of English Quiz for IBPS Clerk & RBI Assistant Prelims 2017.

A recent report in News Week says
that in American colleges, students of Asian origin outperform not only the
minority group students but the majority whites as well. Many of these students
must be of Indian origin, and their achievement is something we can be proud
of. It is unlikely that these talented youngsters will come back to India and
that is the familiar brain drain problem. However recent statements by the
nation’s policy-makers indicate that the perception of this issue is changing.
‘Brain bank’ and not ‘brain drain’ is the more appropriate idea, they suggest
since the expertise of indians abroad is only deposited in other places and not
lost. This may be so, but this brain bank, like most other banks, is one that
primarily serves customers in its neighborhood. The skills of the Asians now
excelling in America’s colleges will mainly help the U.S.A.. No matter how
significant, what nonresident Indians do for India and what their counterparts
do for other Asian lands is only a by-product. But it is also necessary to ask,
or be remained, why Indians study fruitfully when abroad. The Asians whose
accomplishments News Week records would have probably has a very different tale
if they had studied in India. In America they found elbow room, books and facilities
not available and not likely to be available here. The need to prove themselves
in their new country and the competition of an international standard they
faced there must have cured mental and physical laziness. But other things
helping them in America can be obtained here if we achieve a change is social
attitudes, specially towards youth. We need to learn to value individuals and
their unique qualities more than conformity and respectability. We need to
learn the language of encouragement to add to our skill in flattery.
1. Among the many groups of
students in American colleges, Asian students.
(a) are often written about in
magazines like News Week.
(b) are most successful
academically
(c) have proved that they are as
good as the whites.
(d) have only a minority status
like the blacks.
(e) None of these
2. The student of Asian origin in
America include :
(a) a fair number from India.
(b) a small group from India.
(c) persons from India who are
very proud.
(d) Indians who are the most hard
working of all.
(e) None of these
3. In general, the talented young
Indians studying in America:
(a) have a reputation for being
hard working
(b) have the opportunity to
contribute to India’s development.
(c) can solve the brain drain
problem because of recent changes in policy.
(d) will not return to pursue
their careers in India.
(e) None of these
4. There is talk now of the
‘brain bank’ This idea :
(a) is a solution to the brain
drain problem
(b) is a new problem caused partly
by the brain drain
(c) is a new way of looking at
the role of qualified Indians living abroad.
(d) is based on a plan to utilize
foreign exchange remittances to stimulate research and development.
(e) None of these
5. The brain bank has limitations
like all banks in the sense that:
(a) a bank’s services go mainly
to those near it.
(b) small neighborhoods banks are
not visible in this age of multinationals.
(c) only what is deposited can be
withdrawn and utilized.
(d) no one can be forced to put
his assets in a bank.
(e) None of these
6. The author feels that what
non-resident Indians do for India:
(a) will have many useful side
effects.
(b) will not be their main
interest and concern.
(c) can benefit other Asian
countries as a by-product.
(d) can American colleges be of service
to the world community.
(e) None of these
7. The performance of Indians
when they go to study in the West :
(a) shows the fruits of hardwork
done by school teachers in India.
(b) should remind us that
knowledge and wisdom are not limited by the boundaries of race and nation.
(c) is better than people in the
West expect of non-whites.
(d) is better than what it would
have been if they had studied in India.
(e) None of these
8. The high level of competition
faced by Asian students in America.
(a) helps them overcome their
lazy habits.
(b) makes them lazy since the
facilities there are good.
(c) makes them worried about
failing.
(d) helps them prove that they
are as good as whites.
(e) None of these
9. The author feels that some of
the conditions other than the level of facilities that make the West
attractive.
(a) are available in India but
young people do not appreciate them.
(b) can never be found here
because we believe in conformity.
(c) can be created if our
attitudes and values change.
(d) can also give respectability
to our traditions and customs.
(e) None of these
10. One of the ways of making the
situation in India better would be
(a) to eliminate flattery from
public life.
(b) to distinguish between
conformity and respectability.
(c) to give appreciation and not
be tightfisted.
(d) to encourage people and no
merely flatter them.

(e) None of these

Answers
1. (c)
2. (a)
3. (d)
4. (c)
5. (a)
6. (b)
7. (d)
8. (d)
9. (c)
10. (c)

Sponsored


(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Regards

Team ExamPundit