Data Interpretation Quiz on Boats & Streams – 2

0
(0)

Hello and welcome to exampundit. Here is a set of Data Interpretation Quiz on Boats & Streams based on the pattern of SBI PO Mains 2017.

Data Interpretation Quiz on Boats & Streams


(Speed in kmph)


Total distance traveled= 1800 km

 

1. What is the difference of time taken by boat A to travel 240 km downstream and boat B to travel 120 km upstream?
1)20
2) 30
3)40
4) 50
5) None of these

Answer & Solutions

Option: 1

Explanation: Downstream speed of boat A= 14 + 10
= 24 kmph
24 km distance travelled in 1 hr by A
240 km distance travelled in= 240/24 = 10 hr
Upstream speed of boat B= 10 – 6
= 4 kmph
4 km distance travelled by B in 1 hr
120 km distance travelled in= 120/4= 30 hr
Diff= 30 – 10 = 20 hr

 

2. What is the total time taken by Rahul to reach his destination by boat A and B both downstream and upstream?
1) 86.90
2) 86.455
3)173.93
4)172.92
5) None of these

Answer & Solutions

Option: 2

Explanation: Total distance travelled by Rahul= 1800 km
Distance covered by A= 1800 * 40/360
= 200 km
Time taken by boat A downstream = 200/( 10+14) = 8.33 hr
Upstream= 200/ ( 14-10) = 50 hr
Total time by A= 50+8.33= 58.33 hr
Distance covered by B= 1800 * 18/360
= 90 km
Time taken by boat B downstream= 90/ (10+6) = 5.625hr
Upstream= 90/(10-6) = 22.5 hr
Total time by B= 22.5+5.625= 28.125 hr
Total time taken by boat A and B= 58.33+28.125 = 86.455 hr

 

3. If the speed of boat D is increased by 50% and the speed of stream decreases by 25% then what is the difference between time taken by the boat D upstream and boat C downstream?
1) 0.50
2) 1.80
3) 0.90
4) 2
5) None of these

Answer & Solutions

Option: 3

Explanation: Speed of boat D= 18 kmph
After increasing 50% the speed of boat D= 18 * 150/100 = 27 kmph
Speed of stream= 10 kmph
After decreasing 25% the speed is= 10 * 75/100 = 7.5 kmph
Distance covered by boat D= 1800 * 16/360 = 80 km
Time taken in upstream= 80/ (27-7.5) = 4.10 hr
Distance covered by boat C= 1800* 26/360 = 130 km
Time taken in downstream= 130/ (14+12) = 5 hr
Diff= 5-4.10 = 0.9 hr

 

 

4. If the speed of boat E increases by 15% then what is the approximate time taken by Rahul to reach 500 km by boat E upstream?
1) 35
2) 36
3) 37
4) 38
5) None of these

Answer & Solutions

Option: 5

Explanation: Speed of boat E= 20 kmph
After increasing 15% the speed is= 20 * 115/100 = 23 kmph
Upstream speed of boat E= 23 – 10 = 13 kmph
Time taken to reach 500 km by boat E in upstream= 500/ 13= 38.46 hr ~ 39 hr

 

5. What is the ratio of the time taken by boat A upstream to the time taken by boat C downstream?
1) 2:13
2) 3:10
3) 4:15
4) 3:16
5) None of these

Answer & Solutions

Option: 1

Explanation: Speed of boat A= 14 kmph
Speed of stream= 10 kmph
Upstream speed of boat A= 14-10 =4kmph
Speed of boat C= 14 kmph
Speed of stream= 12 kmph
Downstream speed of boat C= 14 + 12 = 26 kmph
Ratio= 4:26 = 2: 13

 

Other Chapterwise Data Interpretation Quizzes


DI on Time and Distance

DI on Boats & Streams 1

 

Regards

Team Exampundit

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?