Data Interpretation Quiz for Bank Exams – 3 – Spider & Pie

Hello and welcome to exampundit. Today we are sharing an Data Interpretation Quiz for Bank PO Prelims Exam.

Data Interpretation is one of the most important topic of IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO & Clerk exams. We have explained already How to prepare Data Interpretation for Bank Exams. Today we are sharing 2 DIs, One is on Spider Web Data and second is based on Pie Chart.

The following set consists 10 questions on Data Interpretation Questions (Pie and Spider DI) with 10 minutes in hand.

 

The following Data Interpretation Quiz is based on the standard of Bank PO Prelims Exam.

Test Name: Data Interpretation Quiz for Bank PO Prelims

Time: 10 Minutes

Level: Hard

All the best.


Data Interpretation Quiz for Bank Exams

Two Trains A and B are travelling in opposite directions from station X to station Y and from station Y to station X, respectively. The following graphs give the cumulative distance covered by the trains at hourly intervals, beginning with the first hour. Refer to the data and answer the questions that follow.

Q1. If the two trains crossed each other at 5:00 PM, what is the distance between the two stations?

(1) 375

(2) 440

(3) 410

(4) 350

(5) None of these

Answer & Solution
Option: 1

Solution:

By 5 pm, when the two trains meet each other, the train A and train B, respectively 200 km and

175 km. Thus, the total distance is = 200 + 175 = 375 km

 

 

Q2. What is the ratio of average speed of Train A to that of Train B?

(1) 28:33

(2) 25:82

(3) 25:29

(4) 35:33

(5) None of these

Answer & Solution
Option: 3

Solution:

Average speed of Train A = 250/9 km/h

Average speed of Train B = 290/9 km/h

Required ratio = 250/9 x 9/290 = 25:29

 

 

Q3. If the train A continues at the average speed during its final hour mentioned above, at what time will it reach the station from which the train B started?(If the two trains crossed each other at 5:00 PM)

(1) 11:25 PM

(2) 11:20 PM

(3) 11:15 PM

(4) 9:10 PM

(5) None of these

Answer & Solution
Option: 4

Solution:

Distance between the stations is 375 km of which 250 km have been covered by the train A.

Thus, the remaining distance is 125 km.

Average speed during final hour = (250-220)/1 = 30 km/h

Time taken = 125/30 = 4 h 10 min

Time at which A will reach the stations = 5 pm + 4 h 40 min = 9:10 pm

 

 

Q4. Which of the following statement is true for the graph? (Use data of previous question)

(A) The distance covered by train A between 6 pm and 7 pm is equal to the distance covered by train B between 1 pm and 2 pm

(B) The distance covered by train A between 11 am and 12 pm is equal to the distance covered by train B between 4 pm and 5 pm

(C) If train B continues at the average speed of its final hour mentioned above, the train B will reach the station X after 1 h 30 min

(1) Only A

(2) Only B

(3) A, B, and C

(4) A and B

(5) B and C

Answer & Solution
Option: 4

Solution:

(A) Distance covered by train A between 6 pm and 7 pm = 30 km

Distance covered by train B between 1 pm and 2 pm = 30 km

(B) Distance covered by train A between 11 am and 12 pm = 35 km

Distance covered by train B between 4 pm and 5 pm = 35 km

(C) Since, 290 km have been covered by train B and we already obtained that total distance is

375 km. So, the remaining distance is 85 km

Average speed during final hour = (290 – 240)/1 = 50 km/h

Time required = 85/50 = 1 h 42 min

Statement C is false.

 

 

 

Q5. I between 12 pm and 3 pm, train A travelled at a speed of 40 km/h, for how long had it stopped between 12 pm and 3 pm?

(1) 120 min

(2) 105 min

(3) 90 min

(4) 60 min

(5) None of these

Answer & Solution
Option: 3

Solution:

Total time period = 3 h

And the distance during this = 120 – 60 = 60 km

Average speed of 40 km/h, travel time = 60 h/40 = 3/2 h

Time of stoppage = 3-3/2 = 3/2 = 90 min

 

 

Read the following information carefully and answer below questions:

Q6. The points obtained by Thomas for durability is equal to which of the following?

(1) BPL – Flat Screen

(2) Akai – Color Brightness

(3) LG – Sound System

(4) Thomson – Channels

(5) None of these

Answer & Solution
Option: 4

Solution:Whenever you get such type pf problem, then it is better suggestion to you to check only the given options. Again, here in option (4), we have same percentage contribution for channels and durability, so there is no need of any calculation.

 

 

Q7. What is the total number of the points earned by all the TV’s for channels?

(1) 553.70

(2) 513.72

(3) 490.42

(4) 572.70

(5) None of these

Answer & Solution
Option: 4

Solution:

Total number of points earned by all the TV’s for channels

= 15% of (680 + 650 + 640 + 625 + 620 + 600)

= (15×100) x 3818 = 572.7

 

 

Q8. What are the average points per TV earned for child lock?

(1) 70.42

(2) 76.36

(3) 80.34

(4) 86.89

(5) None of these

Answer & Solution
Option: 2

Solution:

Total number of points earned by all the TV’s for child lock

= 12% of 3818 = 458.16

Average points = 458.6/6 = 76.36

 

 

Q9. The sound system of LG is approximately what percent of the flat screen of Sony?

(1) 59

(2) 171

(3) 52

(4) 64

(5) None of these

Answer & Solution
Option: 1

Solution:

Points of sound system of LG = 10% of 640 = 64

Points of flat screen of Sony = 16% of 683 = 109.28 = 110

Required percentage = (64/110) x 100 = 59%

 

 

Q10. The pints earned by Philips for VCD/DVD is what percent more/less than the points earned by BPL for color brightness?

(1) 22.84 more

(2) 15.74 more

(3) 15.74 less

(4) 22.84 less

(5) None of these

Answer & Solution
Option: 3

Solution:

Points covered by Philips for VCD/DVD = (14/100) x 650 = 91

Points covered by BPL for color brightness = (18/100) x 600 = 108

Required Percentage = (108 – 91/108) x 100 = 15.74%

 

 

Let us know in the comment section if you have liked our quiz. Your comments are extremely motivating for us. Also, do share the quizzes with your Friends and co-aspirants.

 

All the best.

Regards

Team Exampundit