Daily Current Affairs Quiz – 26th and 27th April 2020

0
(0)

Hello Followers, Here we have given some important and expected current affairs questions to get more marks in Banking, Insurance, SSC, Railway, UPSC, CLAT & all other competitive Exams. We have framed the current affairs quiz question from our daily current affairs 2020

Daily Current Affairs Quiz – 26th and 27th April 2020

  1. When is the World Intellectual Property Day observed?
  1. 20 April
  2. 24 April
  3. 26 April
  4. 30 April
  1. When is the International Chernobyl Disaster Remembrance Day observed?
  1. 20 April
  2. 22 April
  3. 24 April
  4. 26 April
  1. Hubble Space Telescope celebrates the ________ anniversary on 24 April 2020.
  1. 25th
  2. 30th
  3. 50th
  4. 56th
  1. Who is the President of Ukraine?
  1. Volodymyr Zelensky
  2. Oleksiy Honcharuk
  3. Arsen Avakov
  4. Dmitry Gordon
  1. Which among the following medical universities have become the first government one to successfully launch plasma therapy for COVID-19 treatment?
  1. King George Medical University
  2. All India Institute of Medical Sciences
  3. Rajiv Gandhi Medical College
  4. Jawaharlal Institute of Postgraduate Medical Education
  1. What was the theme of World Malaria Day 2020?
  1. Malaria No More
  2. Ready to beat malaria
  3. Zero Malaria Starts with me
  4. End Malaria For Good
  1. Which among the following nations recently ended death penalty for crimes committed by minors?
  1. UAE
  2. Qatar
  3. Saudi Arabia
  4. Oman
  1. When was Basava Jayanthi celebrated?
  1. 20 April
  2. 26 April
  3. 28 April
  4. 30 April
  1. Prime Minister Narendra Modi addressed which episode of ‘Mann Ki Baat 2.0.’ on 26th April?
  1. 9th
  2. 10th
  3. 11th
  4. 12th
  1. Who developed Ruhdaar, a low-cost mechanical ventilator?
  1. Indian Institutes of Technology (IIT)-Bombay
  2. NIT Srinagar
  3. Islamic University of Science & Technology (IUST)
  4. All the above
  1. What is the cost of the prototype of Ruhdaar, a low-cost mechanical ventilator?
  1. 2,000
  2. 5,000
  3. 10,000
  4. 13,000
  1. India sent 50,000 surgical gloves and one lakh tablets of hydroxychloroquine (HCQ) to which country to help its fight against COVID-19 pandemic?
  1. Bangladesh
  2. Pakistan
  3. Myanmar
  4. Brazil
  1. RBI announced liquidity support for Mutual Funds (MFs) of how much amount on 27th April?
  1. 19,000 crore
  2. 25,000 crore
  3. 38,000 crore
  4. 50,000 crore
  1. Who launched the Hydrogen Fuel bus and car project for Leh, New Delhi?
  1. CIL
  2. NTPC
  3. Tata Power Company Ltd
  4. JSW Energy Ltd
  1. ‘KARMI-Bot’, a robot to serve food and medicines to coronavirus patients has been installed in the government hospital of which state?
  1. Kerala
  2. Uttar Pradesh
  3. Maharashtra
  4. Himachal Pradesh
  1. The CARE Ratings has estimated that the growth rate of India’s GDP in 2020-21 will be in the range of________
  1. 0.3% – 1.5%
  2. 1.1% – 1.2%
  3. 1.8% – 2.1%
  4. 2.1% – 2.6%
  1. Which among the following states has launched the Dhanwantari scheme to deliver the locally unavailable medicines to patients at home?
  1. Uttarakhand
  2. Assam
  3. Haryana
  4. Kerala
  1. Which among the following Universities has topped the Times Higher Education (THE) Impact Rankings 2020?
  1. University of Leicester, United Kingdom
  2. Tongji University, China
  3. Arizona State University (Tempe), United States
  4. University of Auckland, New Zealand
  1. Which among the following states has launched the “Jivan Shakti Yojana” for women to help them in providing home based employment?
  1. Bihar
  2. Madhya Pradesh
  3. Himachal Pradesh
  4. Maharashtra
  1. Which of these plants has become the largest power plant in India to achieve 100 percent Plant Load Factor (PLF)?
  1. NTPC Singrauli
  2. NTPC Korba
  3. NTPC Rihand
  4. NTPC Vindhyachal
  1. NTPC Vindhyachal Thermal Power Station is in which state of India?
  1. Andhra Pradesh
  2. Maharashtra
  3. Madhya Pradesh
  4. Uttar Pradesh
  1. Which is the top ranking Indian University in the Times Higher Education (THE) Impact Rankings 2020?
  1. IIT Bombay
  2. IIT Kharagpur
  3. IIT Delhi
  4. IIT Kanpur
  1. The Government of India has declared the banking industry as a public utility service till which date?
  1. 12 November 2020
  2. 21 October 2020
  3. 30 June 2020
  4. 15 August 2020
  1. The mobile app named COVIDSafe has been launched by which country to alert people when they come in contact with corona positive people?
  1. India
  2. Australia
  3. United States
  4. New Zealand

25. Which Institute distributed about 6 lakh MT pulses to nearly 20 crore households for 3 months under PM Garib Kalyan Anna Yojana?

  1. NAFED
  2. APEDA
  3. FICCI
  4. FCI

Answers with Explanations:

  1. c. 26 April

Answer: World Intellectual Property Day is observed on 26 April every year. The day is observed to learn about the role that intellectual property (IP) rights play in encouraging innovation and creativity.

2. d. 26 April

Answer: International Chernobyl Disaster Remembrance Day is observed on 26 April. The day aims to raise awareness of the consequences of the Chernobyl disaster and the risks of nuclear energy in general

3. b. 30th 

Answer: Hubble Space Telescope celebrates the 30th anniversary on 24 April 2020.

4. a. Volodymyr Zelensky

Answer: Volodymyr Oleksandrovych Zelenskyy, commonly transliterated as Zelensky, is the 6th and current president of Ukraine. Before entering politics, he was a comedian, actor, screenwriter, film producer, and director.

5. a. King George Medical University

Answer: The King George Medical University in Lucknow has become the first government hospital in the country to successfully launch Plasma Therapy Treatment for COVID-19.

6. c. Zero Malaria Starts with me

Answer: The World Malaria Day was observed on April 25, 2020 with the theme ‘Zero Malaria Starts with me’. The World Malaria Day was established by the World Health Organization at its 60th session in 2007.

7. c. Saudi Arabia 

Answer: Saudi Arabia has now abolished death penalty for crimes committed by minors. The individual will now receive prison sentence of no longer than 10 years in a juvenile detention facility.

8. b. 26 April

Answer: Basava Jayanthi was celebrated on 26 April. It is an annual event that is celebrated in the honour of the birth of Vishwaguru Basaveshwara, the 12th-century philosopher and social reformer. Prime Minister Narendra Modi paid homage to Lord Basaveshwara and greeted the people on the occasion of Basava Jayanthi.

9. c. 11th 

Answer: Prime Minister Narendra Modi addressed the 11th Episode of ‘Mann Ki Baat 2.0.’ PM appreciated the resolve of the people as to how at each and every place, people have come forward to help each other during the COVID-19 pandemic.

10. d. All the above

Answer: A team from the Indian Institutes of Technology (IIT)-Bombay, NIT Srinagar, and Islamic University of Science & Technology (IUST), Awantipora, Pulwama, Jammu and Kashmir has developed “Ruhdaar,’ a low-cost ventilator using locally available materials. This invention will solve the problem of the ventilator, which is the primary requirement to treat COVID-19 patients, as the high-end ventilators used in hospitals cost in lakhs of rupees.

11. c. 10,000

Answer: “Ruhdaar’ is a low-cost ventilator developed using locally available materials. The prototype cost around 10,000, which can get reduced during mass production.

12. a. Bangladesh

Answer: India sent 50,000 surgical gloves and one lakh tablets of hydroxychloroquine (HCQ) to Bangladesh to help its fight against the COVID-19 pandemic. The information was passed by India’s High Commissioner to Bangladesh Riva Ganguly Das.

13. d. Rs.50,000 crore 

Answer: The Reserve Bank of India (RBI) announced 50,000 crore liquidity support for Mutual Funds (MFs) on 27 April 2020. It approved the funds under the special liquidity facility scheme effective from 27 April. RBI’s move comes after Franklin Templeton’s decision to close 6 debt funds and put redemptions on hold indefinitely.

14. b. NTPC

Answer: India’s largest power producer, NTPC Ltd, has invited Global Expression of Interest (EoI) to provide 10 Hydrogen Fuel Cell (FC) based electric buses and an equal number of Hydrogen Fuel Cell-based electric cars in Leh and Delhi.

15. a. Kerala

Answer: A government hospital in Ernakulam, Kerala has deployed a robot to serve food and medicines to coronavirus patients. The robot has been named ‘KARMI-Bot’.

16. b. 1.1% to 1.2%

Answer: CARE Ratings has predicted India’s GDP growth for FY21 (2020-21) to be between 1.1% to 1.2%.CARE Ratings said that the estimate has a “downward bias”. The decline in GDP forecast is due to the Coronavirus pandemic.

17. b. Assam

Answer: Assam government has launched a new scheme named Dhanwantari.Under this scheme, the locally unavailable medicines due to the lockdown shall be delivered to patients at home, if these are not available within their radius of 10 km.

18. d. University of Auckland, New Zealand

Answer: The second edition of the Times Higher Education (THE) Impact Rankings, was released on 22 April 2020.In the 2020 THE Impact Rankings, 766 universities from 85 countries have been included.The Times Higher Education Impact Rankings are the only global performance index that assess universities against the United Nations’ Sustainable Development Goals (SDGs). The list has been topped by University of Auckland, New Zealand for the second straight year.

19. b.  Madhya Pradesh

Answer: Madhya Pradesh government has launched the “Jivan Shakti Yojana” for women and aims at providing home-based employment for women. Under this scheme, women entrepreneurs of urban areas in MP can start the construction of masks by registering themselves on a portal.

20. d. NTPC Vindhyachal

Answer: NTPC Vindhyachal Power Plant has become the largest power plant in India to achieve 100 percent Plant Load Factor (PLF).The 100 percent PLF means that the power plant was run at its full capacity of 3760 MW for a certain period.

21. c. Madhya Pradesh

Answer: NTPC Vindhyachal is located in Singrauli district of Madhya Pradesh.

22. b. IIT Kharagpur

Answer: From India, 26 Universities have been ranked in the lndex.The top Indian University in the list is Indian Institute of Technology (IIT) Kharagpur. It is placed at 57th position.

23. b. October 21, 2020

Answer: Government of India has declared the banking industry as a public utility service for six months till October 21, 2020 under the provisions of Industrial Disputes Act, 1947.This would mean that the banking sector would not see any strikes by employees or officers during the operation of the law starting from April 21 till October 21, 2020.

24. b. Australia

Answer: The Australian government has launched a coronavirus tracking app called COVIDSafe that will help to trace people who come into contact with someone with COVID-19. The app uses Bluetooth signals. The app will record the Bluetooth connections a phone makes with others so that incase a person catches the virus, the data can be used by state health authorities.

25. a. NAFED

Answer: NAFED distributed about 6 lakh MT pulses to nearly 20 crore households for 3 months under PM Garib Kalyan Anna Yojana.

For More Daily Current Affairs – Click Here

Click Here to Join Our What’s App Group & Get Instant Notification on Study Materials & PDFs

Click Here to Join Our Official Telegram Channel

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?