Chapterwise Quantitative Aptitude Quiz from Previous Paper for IBPS Clerk 2017 – Percentage – 2


Hello and welcome to exampundit. Here is a set of Chapterwise Quantitative Aptitude Quiz from Previous Paper for IBPS Clerk 2017 based on Percentage.

1. In the recently concluded
referendum in New York, regarding calling back US troops from Iraq,600 people
voted on a referendum, but after some discussion the opponents increased by
150%. The motion was then rejected by a majority two times as great as that by,
which it was formerly passed. How many people voted against the initial
referendum?
(a) 400
(b) 300
(c) 200
(d) 500
2. In Patna University, out of
every 7 students learning science, 3 take literature as well; for every student
taking at least one of these two courses, there are 3 students who take up
neither. If 10% of the students take only science, the percentages who have
taken science is:
(a) 17 ½ %
(b) 23 1/3 %
(c) 7 ½ %
(d) Cannot be determined
3. 60% of the students of a class
are boys and in an examination, 80%of the girls scored more than 40 marks (out
of a maximum possible 150 marks). If 60% of the total students scored more than
40 marks in the same examination, find the fraction of the boys who scored 40
marks or less.
(a) 8/15
(b) 7/15
(c) 4/5
(d) 1/5
4. A thousand people voted on a
resolution with 10% of the votes being invalid. After some discussion 1,000
people voted again. This time there were 20% invalid votes. The opponents were
increased by 50% while the motion was now rejected by a majority, which is 300%
more than it was formerly passed by. How many people voted against the
resolution after the discussion?
(a) 400
(b) 200
(c) 300
(d) 500
5. Recently I had gone to a
locality called Shadigarh for conducting a survey about the number of married
persons in the locality. The population of the locality is 7,200 and 11/18th of
those are males and the rest females. If 40% of the males are married, find
percentage of married females in the locality.
(a) 48 1/7%
(b) 52 4/7%
(c) 62 6/7%
(d) 71 1/7%
Sponsored


(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

6. Nitish was to get a 50% hike
in his pay but the computer operator wrongly typed the figure as 80% and
printed the new pay slip. He received this revised salary for three months
before the organization realized the mistake. What percentage of his correct
new salary will he get in the fourth month, if the excess paid to him in the
previous three months is to be deducted from his fourth month?
(a) 20%
(b) 25%
(c) 40%
(d) 33 1/3%
7. In the US opinion polls held
during August, 60% of the respondents favoured Walter Mondale while the rest
favoured George W. Bush. It was found in September polls that 10% of Mondale
supporters switched their preference to Bush, while the same percentage of
Bush’s supporters also switched their preference to Mondale. What percentage of
the electorate should now switch their preference from Mondale to Bush so that
they are at par?
(a) 6%
(b) 8%
(c) 10%
(d) 14%
8. An index of 12 shares
contains, among others, the shares of Reliance, HLL and Infosys with weightage
of 7%, 13%and 15% respectively. What is the increase in the prices of other
shares, if these three rise by 9%, 10% and 4% respectively, while the index
rises by 6%?
(a) 5.34%
(b) 4.91%
(c) 4.58%
(d) Cannot be determined
9. A community service
organisation has raised 80% of the donation that it needed for a new building
by receiving an average donation of ₹ 400 per person from a group of people. To
raise the remaining amount, the organisation now intends approaching another
group of people which has two-thirds the number of people as the first group.
What should be the average donation per person from the new group?
(a) ₹ 100
(b) ₹ 150
(c) ₹ 200
(d) ₹ 250
10. 60% of the employees of Due
North Inc. are female, and 75% of the men earn more than ₹ 25,000 per year. If
45% of the company’s employees earn more than ₹ 25,000 per year, what fraction
of the women employed by the company earn ₹ 25,000 per year or less?
(a) 2/11
(b) 1/4
(c) 1/3

(d) 3/4

1. C
2. A

3. B

4. A

5. C

6. C

7. D

8. A

9. B

10. B

Sponsored


(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Regards

Team ExamPundit