Chapterwise Quantitative Aptitude Quiz from Previous Paper for IBPS Clerk 2017 – Interest



Hello and welcome to exampundit. For IBPS Clerk Exam 2017, we are going to provide Chapterwise Quantitative Aptitude Quiz from the Previous Year Papers. Today we are sharing Simple & Compound Interest Problems.

1. What will be the difference between
the interest accrued on a sum of ₹ 4500 at 12% per annum for 2 years and that
on a sum of ₹ 5600 at 9% per annum for 2 years ? (Corporation Bank SO 2014)
(a) ₹ 75
(b) ₹ 72
(c) ₹ 69
(d) ₹ 76
(e) None of these
2. Arun invested a sum of money
at a certain rate of simple interest for a period of four years. Had he
invested the same sum for a period of six years, the total interest earned by him
would have been fifty per cent more than the earlier interest amount. What was
the rate of interest per cent per annum? (IBPS
RRB OA 2015)
(a) 4
(b) 8
(c) 5
(d) Cannot be determined
(e) None of these
3. The compound interest earned
by Suresh on a certain amount at the end of two years at the rate of 8 p.c.p.a.
was ₹ 1414.40. What was the total amount that Suresh got back at the end of the
two years in the form of principal plus interest earned?  (IBPS
RRB OA 2015)
(a) ₹ 9414.40
(b) ₹ 9914.40
(c) ₹ 9014.40
(d) ₹ 8914.40
(e) None of these
4. A certain sum is invested for
T years. It amounts to ₹ 400 at 10% per annum. But when invested at 4% per
annum, it amounts to ₹ 200. Find the time (T)? (IBPS Bank Clerk 2015)
(a) 39 years
(b) 41 years
(c) 45 years
(d) 50 years
(e) None of these
5. If the difference between the
simple interest and compound interests on some principal amount at 20% for 3
years is ₹ 48, then the principal amount is (IBPS Bank Clerk 2015)
(a) 636
(b) 650
(c) 375
(d) 400
(e) None of these

Sponsored


(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

6. Rakesh invests ₹ 12000 as fixed
deposit at a bank at the rate of 10% per annum SI. But due to some pressing
needs he has to withdraw the entire money after 3 years, for which the bank
allowed him a lower rate of interest. If he gets ₹ 3320 less than what he would
have got at the end of 5 years, the rate of interest allowed by the bank is (IBPS Clerk 2015)
(a) 68/9%
(b) 64/9%
(c) 67/9%
(d) 61/9%
(e) None of these
7. Riya saves an amount of 500
every year and then lent that amount at an interest of 10 percent compounded
annually. Find the amount after 3 years. (IBPS
Clerk 2015)
(a) 1820.5 (b) 1840.5
(c) 1920.5 (d) 1940.5
(e) None of these
8. A person invested part of ₹ 45000
at 4% and the rest at 6%. If his annual income from both are equal, then what
is the average rate of interest? (SBI
Clerk 2015)
(a) 4.6%
(b) 4.8%
(c) 5.0%
(d) 5.2%
(e) None of these
9. If the rate of interest is 10%
per annum and is compound half-yearly, then the principle of ₹ 400 in 3/2 years
will amount to (SBI Clerk 2015)
(a) ₹ 463.00
(b) ₹ 463.05
(c) ₹ 463.15
(d) ₹ 463.20
(e) None of these
10. What will be the difference
between simple interest and compound interest at 4% per annum on a sum of ₹5000
after 3 year? (IBPS SO 2015)
(a) ₹ 24.32
(b) ₹ 28.56
(c) ₹ 32.48
(d) ₹ 36.18
(e) None of these

Answer:

  1. B
  2. D
  3. B
  4. D
  5. C
  6. C
  7. A
  8. B
  9. B
  10. A

Advertisement


(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Solutions:
1.

3.

4.

5.

6.

7.

8.

9.

10.

Sponsored


(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Regards

Team ExamPundit