Quantitative Aptitude Quiz for IBPS Exams – Set 3 | Word Problems – Approximations


Hello and welcome to exampundit. Here is a set  of Quantitative Aptitude Quiz for Upcoming IBPS Exams.

1. A passenger train leaves Bopal at 9 AM and
travels at the rate of 60 kilometres an hour. The other train leaves Bopal at 2
PM and travels, on a parallel line of rails, at the rate of 80 km an hour, when
will the second train overtake the first?
a.10 hrs
b. 12hrs
c.15 hrs
d.18hrs
2. Ritu’s monthly income is
equal to the cost of 96 kg of nuts. Cost of 10 kg of nuts is equal to the cost
of 20 kg of apples. If cost of 24 kg of apples is 3000. What is Ritu  annual salary?
a.24500
b.28800
c.26000
d.24000
3. A
project manager hired 32 men to complete a project in 80 days. However after 60
days he realized that only 4/9 th of the work is complete. How many more men
does he need to hire to complete the project on time ?

a.80
b.62
c.88
d.90
4. A man purchased some
goods for Rs 1800 and sold one-third of the goods at a loss of  what 12%,
then at gain % should the remainder goods he sold to gain 18% profit on the
whole transaction ?
a.31%
b.26%
c.33%
d.18%

5.A man gains 15% by
selling an article for a certain price. If he sells it at double the price,
then the % of profit will be
a.130%
b.115%
c.30%
d.40%
Sponsored


(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Directions (6-10): What will come in place of
question marks ‘?’ in the following questions? (You do not have to calculate
the exact value?

6. (31.9)^2 ÷ 4 +
√361 =?^2+ 50.5

1.15
2.13
3.11
4.17
7. 5742÷22× √ ? –
1290.76 = 536.24
1.121
2.25
3.36
4.49
8.54 % 7865.8 + 17 % 532.1
– 39 % 4269.5 = ?

1.2072.35
2.2420.76
3.2672.63
4.2570.36
9. 1/(728.9)2/3 *
1/ (1295)1/4 ÷ 1/(2188)2/7 = ?

1.1/45
2.1/54
3.2/61
4.3/75

10. 256.25×256.78 +
173.67×173.89 = ?

1.96432
2.94465
3.95465
4.90510

Solutions:

1.C. Distance travelled by passenger train before
other train started =5*60=300
Time required to cross passenger train by other
train =300/(80-60)=15 hr
2.B.Cost of 1 kg. of apples
3000/24
=125
Cost of 1 kg. of nuts
=125 x 2
= ₹250
Ritu`s annual salary
= 96 x 250 x 12
= 28800
3.C.32m…..4/9……60d
 
?……..5/9…..20d
32*5/9*60/x*4/9*20=120
120-32=88
4. C.1/3rd at 12% loss = 1800/3
=600*88/100 =528
1800*18/100 = 324 => 1200+324+72 = 1596-1200
396 *100 /1200= 33%
5.A.130%

CP = 100, 15% GAIN = 115
SP = 230
P = 230-100 = 130
% = 130%

Advertisement


(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

6. 1.32*32 = 1024
1024/4 + 19 = 256+19= 275
7.4. 261* ? -1290.76 = 536.24
261*? = 1827
? = 7
√ ? = 49
8.3. 4247.1+90.44-1664.91 = 2672.63
9.2. 1/81 * 1/6 ÷  1/9 = 9/81*6 = 1/54

10.3. a2+b2 = [(a+b)2 +(a-b)2 ] / 2
? = 184041 + 6889
? = 95465

Sponsored


(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Regards

Team ExamPundit