Quantitative Aptitude Quiz for IBPS Exams – Set 2 | Number Series – Word Problems


Hello and welcome to exampundit. Here is a set  of Quantitative Aptitude Quiz for Upcoming IBPS Exams.

(1-5) What will come in place of the question mark (?) in the following number series?

1.8,5, 4.5, 5.25, ?,
a.6.5215
b.6.5035
c.7.6125
d.6.5125


2. 10, 16.5, 35, 90,
273, ?
a.954
b.978
c.959
d.969


3. 16,20, 11, 27, 2, ?
a.38
b.56
c.28
d.34


4.1724, 1325, 984, 697,
?
a.381
b.384
c.396
d.456


5.18,24, 41, 68,?, 148
a.102
b.106
c.110
d.104

Sponsored


(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

6. A shopkeeper allows a
discount of 20% on the marked price of laptop. Then by what per cent higher
than cost price, should he mark the price, so as to gain 30% on selling it at
the discount?
a.75%
b.33 ½%
c.62.5%
d.33 2/3 %


7. A, B and C can do a
piece of work individually in 10, 8 and 15 days respectively A and B start
working together but A quits after working for 2 days. After this, C joins and
works till completion of the work. In how many more days will the work be completed?
a.44/32
b.66/23
c.55/23
d.77/32


8. a
cricketer whose bowling average is 12.4 runs per wicket,takes 5 wicket for 26
runs and thereby decrease his average by 0.4.the number of wickets taken by him
till the last match was ???
a.67
b.80
c.75
d.85

9. In a family of 6 members, the average age of the family at
present is 35 while the age of the youngest member in the family is 5yrs, so
what will be the average  age of the family at  the time of his birth
?

a. 36
b. 31
c. 40
d. 32

10. 
A company produces an average of 8000 chairs per month for the first 3
month. How much chairs, it must produce on an average per month over the next 9
months to average 8750 chairs per month over the whole year?
a. 9000
b. 9600
c. 9680
d. 9710

Solution-
1 .(d)
8/2+1  ,5/2+2, 4.5/2+3, 5.25/2+4 …so on
2. (c)
         *1.5+1.5 , *2+2 ,*2.5+2.5 , *3+3.
3. (a)
    +4 , -9 ,+16 ,-25 ,+36
4. (b)
   12^3-4 ,11^2-8, 10^2-16, 9^3-32 ,8^3-128
5. (d) diff of
diff
     18,24, 41, 68,?, 148
       6   
17   27  36  44
         11 ….10….9….8…
Advertisement


(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

6. selling price
the laptop should be 20% lower than marked price because of the discount of
20%.

Marked price =100*130/80=1300/8

Required percentage at which article is marked higher than cost price 
=1300/8-100/100*100
=500/800*100
=250/4
=62.5%

7.(b)
 2/10+X/8+X-2/15 =1
X=112/23-2
X= 66/23
8.
(d)
12.4———–26/5=5.2
———-12———–
6.8————0.4
17:1
1==5
17==85
or
Bowling
avg=run/wicket 
12.4=run/x
Run =12.4x
Now 12=(12.4x+26)/(x+5)
On solving x=85
9.
(a)
sum of ages = 35*6 = 210
At the time of birth, i.e 5 years back, so (210-6*5)/5
= 36
10.(a)
chairs produce in 12 months =8750*12=105000
8000*3=24000  in 3
months
105000-24000/9= 9000

Sponsored


(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Regards

Team ExamPundit