Live Q&A Session – December 1, 2017

Hello and welcome to Exampundit. Here is today’s Live Q&A Session for Bank and Insurance Exams. The LIVE QA Session will be organised by our regular followers.

Respect each other & do not share any negative thoughts about other stuffs.

In the Live QA Session, you can discuss about Quantitative Aptitude, Reasoning Ability, English Language, General Awareness & Computer Knowledge.

Benefits of live QA Session?

  1. You learn something new every day.
  2. You get your doubts cleared.
  3. Know short-cuts & methods to solve faster.
  4. Unlimited Positivity.

All the best! Study well, learn & help each other.

Team EP.

  • ravi

    good evening:))

    • yogi:))

      Ram ram ji

      • ravi

        राधे राधे

    • Thoda wait karo! Ayenge sab 🙂

      • ravi

        yes sir

    • Dixit Sonalin

      gd evening

      • ravi

        good evening

    • Archana

      bro gud evening:))

      • ravi

        vge :))

  • Numero Uno? Sashank?

  • ravi

    @purvi?

    • icy rain

      hey bro
      hows u ?

      • ravi

        aacha hua:))
        clerk kab hai?

        • icy rain

          3rd ko
          aapka ?

          • ravi

            last ma hai
            aap review dena apna @please

          • icy rain

            okkk 🙂

  • ravi
  • ravi
  • ravi

    1015 508 255 129 66.5 ? 20.875

    • Archana

      ans?

    • icy rain

      35.75

  • NUMERO UNO..!!!

    oops..i was waiting there..sorry that i came late..:(

    • ravi

      rs 5 fine

      • NUMERO UNO..!!!

        hehe..le lo yaar..:P

        • ravi

          paytm karo

          • NUMERO UNO..!!!

            use nahi karta..net banking wala insaan hu..::P

          • Dixit Sonalin

            hahaha

          • ravi

            kar do

          • NUMERO UNO..!!!

            hehe..mela ghumana hai..:P

          • ravi

            haa

          • NUMERO UNO..!!!

            hehe..sorry galat kam k lie paise nahi..:P

          • ravi

            🙁

    • ravi

      good evening bhai

  • NUMERO UNO..!!!

    reasoning..

    Seven students A, B, C, D, E, F and G study in school X. They are in
    three different standards, viz. VI, VII and VIII. They wear shirts of different
    colours, Red, Yellow, Green, Blue, Black, Orange and White but not necessarily
    in the same order. At least two students study in the same standard. D wears
    White shirt and studies in Std. VI. The one wears Yellow shirt does not study
    in Std VIII. F wears Orange shirt and studies in Std VII with only B. A neither
    wears Black shirt nor studies in Std VI. E wears Red shirt but is not in Std
    VI. G wears Green shirt but does not study in Std VI. No one studying in Std VI
    wears either Blue or Black shirt.
    1. Which of the
    following represents the group studying in Standard VIII?
    1) D, B, F
    2) C, E, G
    3) A, G, D
    4) G, E, A
    5) None of these
    2. In which of the
    following standards does C study?
    1) VI
    2) VII
    3) VIII
    4) Either VI or VIII
    5) Can’t be determined
    3. The colour of B’s
    shirt is
    1) Yellow
    2) Blue
    3) Black
    4) Can’t be determined
    5) None of these
    4. Who among the
    following is in Yellow shirt?
    1) B
    2) C
    3) E
    4) A
    5) None of these
    5. Which of the
    following combinations is true?
    1) A – Black – VIII
    2) B – Yellow – VI
    3) C – Yellow – VIII
    4) G – Green VI
    5) None of these

    P, Q, R, S, T, V and W are seven students of a school. Each of them
    studies in different standard from Standard IV to Standard X not necessarily in
    the same order. Each of them has favourite subject from English, Science,
    History, Geography, Mathematics, Hindi and Sanskrit not necessarily in the same
    order. Q studies in VII Standard and does not like either Mathematics or
    Geography. R likes English and does not study either in V or in IX. T studies
    in VIII Standard and likes Hindi. The one who likes Science studies in X
    Standard. S studies in IV Standard. W likes Sanskrit. P does not study in X
    Standard. The one who likes Geography studies in V Standard.
    6. In which standard
    does W study?
    1) VII
    2) IX
    3) X
    4) Data inadequate
    5) None of these
    7. Which subject does
    P like?
    1) Geography
    2) Mathematics
    3) English
    4) History
    5) None of these
    8. Which subject does
    S like?
    1) History
    2) Geography
    3) Mathematics
    4) Data inadequate
    5) None of these
    9. In which standard
    does P study?
    1) IV
    2) VII
    3) IX
    4) X
    5) None of these
    10. Which of the
    following combinations of student-standard-subject is correct?
    1) T – VIII – Mathematics
    2) W – VII – Sanskrit
    3) Q – VII – Geography
    4) V – X – Science
    5) None of these

    INEQALITY
    6. Statements: D < E < S S
    Conclusions:
    I. N ≤ G
    II. N > D
    A) only I follows
    B) only II follows
    C) either I or II follows
    D) neither I nor II follow
    E) both I and II follow

    7. Statements: V ≤ E ≤ D = N, K ≥ O ≥ N
    Conclusions:
    I. V T > F > W, M > E > W
    Conclusions:
    I. W M
    A) only I follows
    B) only II follows
    C) either I or II follows
    D) neither I nor II follow
    E) both I and II follow

    9. Statements: E = S < L O
    Conclusions:
    I. C > O
    II. E > O
    A) only I follows
    B) only II follows
    C) either I or II follows
    D) neither I nor II follow
    E) both I and II follow

    10. Statements: M ≥ N ≥ Q > U > A, Q < K N
    II. A < O
    A) only I follows
    B) only II follows
    C) either I or II follows
    D) neither I nor II follow
    E) both I and II follow

    ANSWERS:
    6. B
    7. C
    8. A
    9. A
    10. B

    syllogism..

    Statements : All lions are animals. Some lions are tigers.
    Conclusions :
    I.All animals are lions
    II.At least some animals are tigers
    1)If only conclusion I follows.
    2)If only conclusion II follows.
    3)If either I or II follows.
    4)If neither I nor II follows.
    5)If both conclusions I and II follow.

    2. Statements :All colours are red. No red is a white.
    Conclusions :
    I.No white is a colour
    II.At least some colours are white
    1)If only conclusion I follows.
    2)If only conclusion II follows.
    3)If either I or II follows.
    4)If neither I nor II follows.
    5)If both conclusions I and II follow

    3. Statements : Some jewels are rings. Some rings are chains.
    Conclusions :
    I.Some jewels are definitely not rings
    II.Some chains are definitely not jewels
    1)If only conclusion I follows.
    2)If only conclusion II follows.
    3)If either I or II follows.
    4)If neither I nor II follows.
    5)If both conclusions I and II follow.

    4. Statements : No score is a mark. All marks are percentages. Some grades are percentages.
    Conclusions :
    I.All grades being marks is a possibility
    II.No mark is a score
    1)If only conclusion I follows.
    2)If only conclusion II follows.
    3)If either I or II follows.
    4)If neither I nor II follows.
    5)If both conclusions I and II follow.

    5. Statements :No roof is a floor. All floors are rooms. Some halls are rooms.
    Conclusions :
    I.Some rooms are not roofs
    II.All halls being floors is a possibility
    1)If only conclusion I follows.
    2)If only conclusion II follows.
    3)If either I or II follows.
    4)If neither I nor II follows.
    5)If both conclusions I and II follow.

    • ravi

      first puzzle
      1–4,2-1,3-3,4-2,5-5

      inequility
      6-b,7-c,8-d,9a,10-b
      syll
      1-2,2-1,3-4,4-5,5-5

    • ravi

      2nd puzzle
      p—–v——geo
      q—-vii—history
      r——vi—english
      s—–iv—math
      t——viii—–hindi
      v——x——science
      w—–ix—–sanskrit

  • NUMERO UNO..!!!

    solve resoning…only 14 m

  • NUMERO UNO..!!!

    1st puzzle…soln
    Student Class Color
    A VIII Blue
    B VII Black
    C VI Yellow
    D VI White
    E VIII Red
    F VII Orange
    G VIII Green

    2nd one..

    Student Standard Favorite Subject
    P V Geography
    Q VII History
    R VI English
    S IV Mathematics
    T VIII Hindi
    V X Science
    W IX Sanskrit

    inequalty..

    6. B
    7. C
    8. A
    9. A
    10. B

    syllogs..

    1. 2)If only conclusion II follows.
    2. 1)If only conclusion I follows.
    3. 4)If neither I nor II follows.
    4. 5)If both conclusions I and II follow.
    5. 5)If both conclusions I and II follow.

    • ravi

      🙂

  • NUMERO UNO..!!!

    MATHEMATICS

    A merchant mixes three varieties of rice costing Rs.20/kg, Rs.24/kg and Rs.30/kg and sells the mixture at a profit of 20% at Rs.30 / kg. How many kgs of the second variety will be in the mixture if 2 kgs of the third variety is there in the mixture?
    a) 4
    b) 3
    c) 5
    d) 1
    e) 7

    2. A 20 litre mixture of milk and water contains milk and water in the ratio 3 : 2. 10 litres of the mixture is removed and replaced with pure milk and the operation is repeated once more. At the end of the two removal and replacement, what is the ratio of milk and water in the resultant mixture?
    a) 9 : 1
    b) 4 : 5
    c) 3 : 1
    d) 1 : 9
    e) 6 : 1

    3. In a class there are 32 boys and 28 girls. The average age of the boys in the class is 14 years and the average age of the girls in the class is 13 years. What is the average age of the whole class? (Rounded off to two digits after decimal)
    a) 13.50
    b) 13.53
    c) 12.51
    d) 13.42
    e) None of these

    4. In a test consisting of 80 questions carrying one mark each, Arpita answers 65% of the first 40 questions correctly.What percent of the other 40 questions does she need to answer correctly to score 75% on the entire test?
    a) 60
    b) 80
    c) 75
    d) 40
    e) None of these

    5. Soha invests an amount of Rs. 39,300/- for 4 years at the rate of 4 p. c. p. a. What amount of approximate compound interest will she obtain at the end of 4 years?
    a) Rs. 6,675/-
    b) Rs. 6,650/-
    c) Rs. 6,288/-
    d) Rs. 6,356/-
    e) Rs. 6,450/-

    6. 12 children can complete a piece of work in 21 days. Approximately, how many children will be required to complete the same piece of work in 15 days?
    a) 24
    b) 14
    c) 22
    d) 17
    e) 20

    7. Kamal spends 17% of his monthly income in travelling. He spends 25% of his monthly in- come on household expenses and spends 36% of his monthly income on families’ medical expenses. He has remaining amount of Rs. 10,032/- as cash with him. What is Kamal’s annual income?
    a) Rs. 5,50,300/-
    b) Rs. 5,36,500/-
    c) Rs,5,47,200/-
    d) Cannot be determined
    e) None of these

    8. The product of two consecutive even numbers is 3248. Which is the larger number?
    a) 58
    b) 62
    c) 56
    d) 60
    e) None of these

    9. The average marks of 65 students in a class was calculated as 150. It was later realized that the mark of one of the students was calculated as 142, whereas his actual marks were 152.What is the actual average marks of the group of 65 students? (Rounded off to two digits after decimal)
    a)151.25
    b)150.15
    c)151.10
    d)150.19
    e) None of these

    10. The sum of five consecutive odd numbers is 575. What is the sum of the next set of the consecutive odd numbers?
    a) 615
    b) 635
    c) 595
    d) Cannot be determined
    e) None of these

    11. 2 26 286 ? 18018, 90090 270270
    1) 3088 2) 2667 3) 3862 4) 2574 5) None of these
    12. 358 356 352 344, 328 , 296 ?
    1) 232 2) 247 3) 225 4) 255 5) None of these
    13. 8 ? 30 105 472.5, 2598.75 16891.875
    1) 24 2) 10 3) 12 4) 16 5) None of these
    14.3 4 ? 21 85 110 326
    1) 7 2) 10 3) 12 4) 14 5) None of these
    15.50000 10000 2500, 500 125 ? 6.25
    1) 75 2) 25 3) 50 4) 31.5 5) None of these

    16. 11.25% of 135 + 8.72% of 463 = ?
    17. 4830/ √2314 × 22.678 = ?
    18.26.89 × 168.98 + 5317 = ?
    19. 1527 × 0.3 + 38% of 380 + 49 × 0.490 = ?
    20. 3 2/7 + 6 1/7 – 2 1/7 + 13 2/3 = ?

    • icy rain

      16-20 ke opt nhi hai bro

      • yogi:))

        option ka kya karna h ans do aise he:)

  • NUMERO UNO..!!!

    maths 20 m

  • NUMERO UNO..!!!

    english 9min..
    1. Many of the young people (1) / studying abroad agreed that (2) / returning home was always (3) /an attractive option (4) / No error (5)

    2. The mutual interest is reflected (a)/ in several connected flights, (b) some even flying to other European cities, (c)/ before alighting in Tel Aviv (d). No error. (e)

    3. Spending most of the waking hours (a)/ in the virtual world is a recipe (b)/ for mental disequilibrium for the youngsters (c)/ according to psychologists (d). No error (e)

    4. Filling the tax (a) /has become an art (b)/in itself since (c)/ the inception of GST (d). No error. (e)

    5. Dynasties and nepotism, (a)/ matter a lot in a profession (b)/ where the outcome is decided (c)/ by a large mass of people (d). No error (e)

    6-10. Rearrange the following six sentences A, B, C, D, E and F in
    the proper sequence to form a meaningful paragraph; then answer the questions
    given below themƒ:
    (A) You may visit your home once a year during your vacation.
    (B) You will try to make comparisons between both countries
    and lifestyles.
    (C) But when you will think to live and work in your own
    city after an expatriation, the way you will look at things will be different.
    (D) When living in a country or place which is not yours,
    every day you discover new things.
    (E) You will notice all changes that leave a big impression
    on you.
    (F) You will happy to be backing home occasionally, meeting
    your family and friends.

    ‘Quit India’ came not from the lips but the aching heart of millions. In this open rebellion, the Indian (11 ) reached its climax. The British were not only (12 ) by it, but also were obliged to quit unilaterally. The importance of Quit India can be (13 ) from Lord Linlithgow’s statement “ I am engaged here, in meeting by far the most (14 ) rebellion since that 1857, the gravity and extent ill which we have so far (15 ) from the world for reasons of military security”. Still more significant was Churchill’s gloomy disclosure to the King emperor that “the idea of (16 ) power had become an admitted (17 ) in the minds of British party leaders ”, although his public statements were diametrically opposite. The (18 ) created by Quit India made the British (19) that they could no longer keep India in (10) .
    11.(a) patriotism (b) freedom (c) liberation (d) revolution (e) leadership
    12. (a) attacked (b) inspired (c) enfeebled (d) threatened (e) impressed
    13. (a) established (b) diffused (c) gauged (d) determined (e) invigorated
    14. (a) trivial (b) serious (c) auspicious (d) praiseworthy (e) magnificent
    15. (a) elicited (b) excluded (c) abstained (d) concealed (e) prevented
    16. (a) transfer (b) seizure (c) grabbing (d) retainment (e) enhancement
    17. (a) fantasy (b) tactics (c) occurence (d) inevitability (e) disillusionment
    18. (a) anarchy (b) violence (c) taboos (d) exigencies (e) vengeance
    19. (a) anxious (b) realise (c) imagine (d) pretend (e) apprehend
    20. (a) exile (b) power (c) bondage (d) suspense (e) abeyance

  • NUMERO UNO..!!!

    here is the soln..

    mathematics..

    1. C 2.A 3.B 4.E 5.A 6.D 7.E 8.A 9.B 10.E

    sorry i dont have soln of any word problems..but if u have any doubt please paste that question in comment box and i will post the soln by 10 pm.

    series..

    ANS-1. *13, *11, *9..
    2. -2, -4 , -8…
    3.. 1.5*, *2.5 , *3.5..
    4. 1^2, +2^2
    5. DIVIDE 5, 4..5, 4..

    simp..
    ans
    16. b 17.d 18. d 19.b 20. c

    english soln..

    ANS1. Ans-5 no error
    2.ANS- D (alighting at)
    3. ANS- E (No error)
    4. ANS-A (remove the)
    5. ANS-B (matters in place of matter)

    rearrangement..
    ANS- DEAFCB

    cloze test..

    11. (c) 12.(a) 13.(e) 14.(d) 15.(a) 16.(d) 17.(d) 18.(b) 19.(c) 20. b

    • ravi

      ty:))

  • NUMERO UNO..!!!

    thats all for today..mention ur score also..
    Due to some reason i won’t able be able to conduct quizzes till 10 dec..really sorry for that..!!

    till then..
    tc..keep studying..keep rocking..bye..!!

    • icy rain

      thanku bro 🙂

  • Garima

    A sum of Rs. 725 is lent in the beginning of a year at a certain rate of interest. After 8 months, a sum of Rs. 362.50 more is lent but at the rate twice the former. At the end of the year, Rs. 33.50 is earned as interest from both the loans. What was the original rate of interest?
    Sol plz

  • Ashaa

    Sir plz send me link for material of SO