Current Affairs Quiz from November, 2017 – Set 1



Hello and welcome to exampundit. Here is the first set of Current Affairs Quiz from November, 2017. The following questions are from November 1 to November 4, 2017.

1. How much money did government
announce to allocate for Rashtriya Krishi Vikas Yojana- Remunerative Approaches
for Agriculture and Allied sector Rejuvenation (RKVY-RAFTAAR)?
(a) ₹15,222 Cr
(b) ₹15,732 Cr
(c) ₹15,722 Cr
(d) ₹15,622 Cr
(e) ₹16,322 Cr
2. Which of the following state
did recently sign a Memorandum of Understanding (MoUs) and Terms of Reference
(ToR) with Singapore for skilling youth of the state?
(a) Gujarat
(b) Madhya Pradesh
(c) Tripura
(d) Bihar
(e) Assam
3. Which of the following state did
recently top Gender Vulnerability Index (GVI) prepared by Child development NGO
Plan India?
(a) Sikkim
(b) Goa
(c) Kerala
(d) Assam
(e) Maharashtra
4. Which of the following Small
Finance Banks did recently receive Reserved Bank of India (RBI) approval to
operate as Scheduled Commercial Bank?
(a) Capital Small Finance Bank
(b) AU Small Finance Bank
(c) ESAF Small Finance Bank
(d) Ujjivan Small Finance Bank
(e) None of these
5. In which of the following city
did Google recently launch its first data centre in India?
(a) Bengaluru
(b) Kochi
(c) Mumbai
(d) Chennai
(e) Trivandrum
6. The Cabinet Committee on
Economic Affairs (CCEA) on 1 November 2017 approved the implementation of
Special Banking Arrangement (SBA) of _________ for payment of outstanding
claims to fertilizer companies in the year 2016-17.
(a) ₹ 10000 crore
(b) ₹ 12000 crore
(c) ₹ 15000 crore
(d) ₹ 18000 crore
(e) ₹ 20000 crore
7. Which of the following bank
did recently sign an agreement with the government to provide Rs 1,000 crore
financing for food processing projects?
(a) ICICI Bank
(b) Axis Bank
(c) State Bank of India
(d) Yes Bank
(e) HDFC Bank

Sponsored


(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

8. Which of the following state
did recently sign a memorandum of understanding (MoU) with an integrated trade
facilitation services organisation – Verbind – to set up a logistics and
trading hub in the state?
(a) Maharashtra
(b) Gujarat
(c) Telangana
(d) Haryana
(e) Uttar Pradesh
9. India recently set the Guinness
World Record by cooking Khichdi. How much did India cook to achieve this feat?
(a) 928 kg
(b) 938 kg
(c) 948 kg
(d) 918 kg
(e) 914 kg
10. PRABAL DOSTYK 2017 is a military
exercise between India and __________.
(a) Kazakhstan
(b) Armenia
(c) Afghanistan
(d) Kyrgyzstan
(e) Russia
11. Who among the following was
appointed United States of America Ambassador to India?
(a) Joanna Kemkers
(b) Joseph Caron
(c) Kenneth Juster
(d) Penny Wensley
(e) Kathleen Stephens
12. What was India’s rank in Global
Gender Gap Index 2017?
(a) 100th
(b) 108th
(c) 103rd
(d) 113th
(e) 104th
13. The Indian Air Force (IAF)
would be participating in a two-week-long multilateral air exercise- ‘Blue
Flag- 17’- in which of the following country?
(a) Israel
(b) Iran
(c) Russia
(d) Saudi Arabia
(e) Egypt
14. Shahzar Rizvi is associated
with which sports?
(a) Hockey
(b) Football
(c) Shooting
(d) Badminton
(e) Table Tennis
15. The Border Roads Organisation
(BRO) has constructed the world’s highest motorable road in Ladakh region of
Jammu and Kashmir, passing through Umlingla Top at a height of over
___________.
(a) 18,500 ft
(b) 19,300 ft
(c) 16,400 ft
(d) 17,300 ft
(e) 18,400 ft
Advertisement


(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Answers

  1. C
  2. E
  3. B
  4. B
  5. C
  6. A
  7. D
  8. D
  9. D
  10. A
  11. C
  12. B
  13. A
  14. C
  15. B

Sponsored


(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Regards

Team ExamPundit